Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Σκάνδαλο Novartis... πολιτική βόμβα μεγατόνων

Σκάνδαλο Novartis... πολιτική βόμβα μεγατόνων

Αλέξανδρος Ζέρβας
Βόμβα μεγατόνων πυροδοτείται στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της υπόθεσης Novartis, καθώς από τη σχετική δικογραφία, η οποία αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στη Βουλή, φαίνεται πως εμπλέκονται τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Πάνου Πικραμμένου, αλλά και οκτώ πρώην υπουργών Υγείας και Οικονομίας της περιόδου 2006-2015.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ήδη πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μεταξύ των προσώπων που ελέγχονται για απιστία και δωροδοκία περιλαμβάνονται και τα ονόματα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Αναλυτικά οι οκτώ πρώην υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι οι: 

Γιάννης Στουρνάρας, 
Δημήτρης Αβραμόπουλος, 
Αδωνις Γεωργιάδης, 
Ευαγγελος Βενιζελος, 
Ανδρέας Λυκουρέντζος, 
Μάριος Σαλμάς, 
Ανδρέας Λοβέρδος και 
Γιώργος Κουτρουμάνης 

Όπως και στην υπόθεση της Siemens, το κουβάρι του σκανδάλου της Novartis ξετυλίγεται ύστερα από έρευνα του FBI και των αρχών των ΗΠΑ με τη συνδρομή whistleblowers, προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κατείχαν νευραλγικές θέσεις στον πολυεθνικό κολοσσό. Οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες φέρνουν στο φως τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδο στην αγορά κάθε χώρας, όπως στην Ελλάδα, και να πολλαπλασιάσει την τιμή πώλησης ορισμένων ακριβών φαρμάκων.


Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που «άνοιξε» από τις αμερικανικές αρχές με την έρευνα να καταδεικνύει τη διεθνή διάσταση του σκανδάλου και το πάρτιι που είχε στηθεί στο χώρο της Υγείας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Novartis, με τη βοήθεια πολιτικών, είχε στήσει στην Ελλάδα έναν δαιδαλώδη μηχανισμό στον οποίον συμμετείχαν διοικήσεις νοσοκομείων και γιατροί -προκειμένου να εξασφαλίζει την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα- επιχειρηματίες, αλλά και εκδότες ώστε να ασκούνται οι «απαραίτητες» πιέσεις σε «μη συνεργαζόμενους» κρατικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και μίλησαν στο Tvxs.gr, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο μόνο από τις «συναλλαγές» με τη Novartis υπολογίζεται γύρω στα 2 δις ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ανάλογη πρακτική υπερτιμολογήσεων ακολουθείτο και με άλλες εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως για τη Novartis στο διάστημα 2006-2015 δεν υπήρχε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου, καθώς τα σκευάσματά της αποζημιώνονταν απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσοστό 75%, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα δημόσια ταμεία επιβαρύνονταν μόλις στο 1/3. Παράλληλα,υπογραμμίζουν πως κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες, με πρώτη και καλύτερη τη Novartis, προφυλάσσονταν επιμελώς από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δε μπορεί τη δεδομένη στιγμή να εκτιμήσει τις πραγματικές διαστάσεις του συγκεκριμένου σκανδάλου, καθώς φαίνεται πως αγγίζει κάποια από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα οποία μάλιστα δείχνουν ακόμη να έχουν κεντρικό ρόλο στα κόμματά αλλά και στη δημόσια σφαίρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως έμπειρα στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας στο Tvxs.gr, δεν έκρυβαν χθες το βράδυ τον προβληματισμό τους με φόντο τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις, ενώ αναγνώριζαν πως «το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε από την πλευρά μας είναι πλήρης και εις βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης». Επίσημα πάντως από τη ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και έκαναν λόγο για μέγα σκάνδαλο, αναφέρουν πως «επιχειρούν να προκαταλάβουν την απόφαση» σε μια εν εξελίξει έρευνα. «Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», τονίζει η ΝΔ σε σχετική ανακοίνωση, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ. 

Σημειώνεται πως μένει να διερευνηθεί κι ο βαθμός εμπλοκής άλλων κρατικών λειτουργών στην όλη υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο προσώπων, ενώ παράλληλα προχώρησε στο άνοιγμα λογαριασμών 20 κρατικών αξιωματούχων, που ήταν μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και Διευθυντών του ΕΟΦ την περίοδο των υπερτιμολογήσεων.

Υπάρχει ενδεχόμενο παραγραφής;

Σχετικά με το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξερχόμενος από τη σύσκεψη για την υπόθεση στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε πως στο νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ’ ευκαιρίας αυτής. «Τα υπόλοιπα στη Βουλή», τόνισε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου