Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η εισαγγελέας βλέπει Μαρινάκη και ο Μαρινάκης σκευωρία...

Η εισαγγελέας βλέπει Μαρινάκη και ο Μαρινάκης σκευωρία...

Αντα Ψαρρά
Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά... |
 ΕUROKINISSI / ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗ
Σ
"Η εναντίον μου δίωξη είναι προϊόν σκευωρίας και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αλήθεια. Το σχέδιο είχε από καιρό αποκαλυφθεί. Και δεν είναι απλώς ένα σχέδιο προκλητικό και αποκρουστικό, αλλά κυριολεκτικώς εγκληματικό […]. Δυστυχώς, τις επιδιώξεις αυτές προθυμοποιήθηκαν να εξυπηρετήσουν και συγκεκριμένοι λειτουργοί της δικαιοσύνης, που επιθυμούν να είναι αρεστοί στην κυβέρνηση. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί περίτρανα στους Ελληνες πολίτες ποιοι είναι οι αρχιτέκτονες της άθλιας σκευωρίας: Οι συγκυβερνήτες της πιο επικίνδυνης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό από τα αδιέξοδα στα οποία τον έχουν οδηγήσει, με την ελπίδα φίμωσης κάθε ανεξάρτητης φωνής"

Απόσπασμα από τη δήλωση του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, την οποία έσπευσαν αμέσως να δημοσιοποιήσουν όλα τα ΜΜΕ σε αντίθεση με την είδηση για τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, την οποία μεγάλο μέρος των ΜΜΕ απέκρυψε, αναμένοντας προφανώς και τις οδηγίες του μιντιάρχη.

Η παραπάνω δήλωση, καθόλου συμπτωματικά, αναπαράγει ακριβώς τις διατυπώσεις του αρχηγού της Ν.Δ. και των στελεχών του, μετά τις εξελίξεις με το σκάνδαλο της Novartis. Φυσικά, και ως έναν βαθμό εύλογα, κάθε κατηγορούμενος, μόλις του ασκηθούν διώξεις, δηλώνει αθώος, ενώ διαχρονικά τα δημόσια πρόσωπα που κατηγορούνται μιλούν για πολιτική σκευωρία σε βάρος τους. Οταν δε για διάφορους λόγους οι δικαστικές εξελίξεις οδηγούν, όπως είναι φυσικό, και σε αθωώσεις, αυτομάτως αυτό θεωρείται ως η επιβεβαίωση της «σκευωρίας».

Στην προκειμένη περίπτωση, όλες τις τελευταίες φορές που εισαγγελείς και ανακριτές κατέληξαν σε διώξεις ή ενοχοποιητικές δικογραφίες, το επιχείρημα αναπαράγεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά (μετά το 1989), με αντικυβερνητικές δηλώσεις αλλά και αιχμές κατά των δικαστικών λειτουργών.

Ηδη από το σκάνδαλο Κοσκωτά ξεκίνησε αυτή η... παράδοση, ενώ συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν κατά καιρούς υποστεί άθλιες επιθέσεις, ακόμα και άμεσες απειλές. Η τελευταία αυτή «συνήθεια» είχε ως αφετηρία και το σκάνδαλο του παραδικαστικού και τις σφοδρές ενδοδικαστικές συγκρούσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σημαντικά από τότε η γνωστή «εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Οι επιθέσεις κατά λειτουργών της δικαιοσύνης στην παρούσα υπόθεση του Noor One ξεκίνησαν σε βάρος της ανακρίτριας Μ. Σκάρπου, που έκανε την πρώτη έρευνα για την αγορά και μεταφορά της ηρωίνης, συνεχίστηκαν σε βάρος της εισαγγελέως Μ. Τρουπή, που δίκασε την υπόθεση, και κατέληξαν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά, που ολοκλήρωσε την προανάκριση συνδυάζοντας διαφορετικές δικογραφίες και έφτασε στις τωρινές διώξεις κατά του Β. Μαρινάκη και των τριών συνεργατών του.



Το Noor One | EUROKINISSI/ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Η κ. Τζίβα είχε αναγκαστεί, μάλιστα, να ζητήσει και προστασία με επιστολή της, «δεδομένου ότι διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση και διερευνούσε κακουργηματικές πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων κ.λπ. σε έρευνα που σχετίζεται με την υπόθεση Noor One» («Εφ.Συν.» 23/10/2017).

Δικαστικοί και Β. Μαρινάκης

Αιχμές για δικαστικούς λειτουργούς, που είτε ευνόησαν είτε όχι τον Β. Μαρινάκη, έχουν διατυπωθεί πολλές φορές και για όλες τις υποθέσεις που τον αφορούσαν κατά καιρούς, όπως π.χ. τα στημένα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι επιθέσεις του εφοπλιστή ήταν οξύτατες. Πρόσφατα, ο ίδιος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, δηλώνοντας: «Με την καθαρότητα αυτή προσέφυγα, ως όφειλα, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τον προσδιορισμό της ευθύνης καθενός εκ των σκευωρών.

Αυτή είναι η δική μου απάντηση». Η αναφορά αυτή τέθηκε τελικά στο αρχείο, στις 15/9/2017, από τον εισαγγελέα Εφετών, Π. Μπρακουμάτσο. Προηγήθηκε το γνωστό σίριαλ Γιαννουσάκη, τα τηλεφωνήματα, οι απότομες αλλαγές του περιεχομένου των καταθέσεών του, οι προσπάθειες να χαρακτηριστεί προστατευόμενος μάρτυρας, προσπάθειες που είχε κάνει και κατά τη σύλληψή του, οι σφοδρές κόντρες με τον Πάνο Καμμένο, τη Ν.Δ. και τα ΜΜΕ που στηρίζουν τον εφοπλιστή και τη Ν.Δ.

Για μεθοδεύσεις και κατασκευασμένα αδικήματα έκανε λόγο, σε προγενέστερη δήλωσή του, ο Β. Μαρινάκης και για τον εισαγγελέα Σ. Δασκαλόπουλο, αναφέροντας ότι «πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου» (ΒΗΜΑ 6/9/2016). Στην ίδια γραμμή ήταν, μάλιστα, και η Χρυσή Αυγή, καθώς ο Ι. Ντογιάκος ήταν ο εισαγγελικός λειτουργός που παρέπεμψε την εγκληματική οργάνωση. Εξάλλου, και η παρέμβαση του χρυσαυγίτη Λαγού στη Βουλή υπήρξε η πρώτη καταγγελία για τις «πιέσεις» που ασκούνται στον ισοβίτη του Noor One, Μάκη Γιαννουσάκη.

Παρομοίως, από το 2011, τα φιλικά ΜΜΕ του μεγαλοεφοπλιστή έγραφαν για το «διάτρητο» πόρισμα της Π. Παπανδρέου, που στοχοποιούσε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Να θυμίσουμε εδώ ότι, τότε, δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. και επομένως δεν επρόκειτο «για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώριζε η χώρα». Τελικά, ο Β. Μαρινάκης απαλλάχθηκε για τη συμμετοχή του στα στημένα (επί ΣΥΡΙΖΑ) και απέμεινε μόνο μία κατηγορία σε βάρος του, πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Είχε προηγηθεί, το 2016, το γεγονός ότι νύχτα πήγε εισαγγελέας (άλλης περιοχής) στον ΣΚΑΪ, για να συλλάβει τον δημοσιογράφο Κ. Θωμαΐδη, ο οποίος στη συνέχεια διερωτήθηκε «πώς, λοιπόν, ένας κύριος που είναι στη φρουρά του κ. Μαρινάκη συνοδεύει την κ. εισαγγελέα; Και πώς η κ. εισαγγελέας αποδέχθηκε να συνοδευτεί από έναν άνθρωπο που είναι στη φρουρά του κ. Μαρινάκη και, άρα, εκτός υπηρεσίας; Το ερώτημα είναι από πού έλαβε την εντολή;» (ΣΚΑΪ 16/6/2016).

Λίγες ημέρες πριν από τη δίκη του Noor One, υπήρξε ξαφνική παραίτηση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά και αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ε. Κουτζαμάνη, ζήτησε πειθαρχικό έλεγχο για το αν όντως υπήρχαν βάσιμοι λόγοι για την απρόσμενη αυτή παραίτηση (2/10/2015).

Πειθαρχική δίωξη, στο μεταξύ, είχε ασκηθεί στις 30/10/2015 στον εφέτη Γ. Τζιμπλάκη, για «παρασιώπηση λόγου εξαίρεσης». Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος εφέτης είχε απαλλάξει τον Ιούλιο του 2015 -μεταξύ άλλων 53 υπόπτων- και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, από την υπόθεση των στημένων αγώνων του 2011, με τη σύμφωνη γνώμη και του αντεισαγγελέα εφετών Π. Πούλιου. Ο εφέτης Γ. Τζιμπλάκης διατηρούσε -όπως αποδείχτηκε- φιλικές σχέσεις με τον άλλοτε ισχυρό παράγοντα του Ολυμπιακού και καταδικασμένο στη δίκη του Νoor One, Αιμίλιο Κοτσώνη.

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες (του 2012), όπως τις παρουσίασε η εκπομπή «Δίκη» στον ΣΚΑΪ, είχαν γίνει γνωστές οι «στενές σχέσεις» του εφέτη με τον βασικό κατηγορούμενο για το φορτίο της ηρωίνης, Αιμίλιο Κοτσώνη. Οι διάλογοι ήταν εξαιρετικά φιλικοί και αφορούσαν, εκτός από τα εισιτήρια για τα ματς, μια άμεση συνάντηση του εφέτη με τον «πρόεδρο», ώστε να συζητήσουν «για ένα θέμα που θέλει».

Επιθέσεις υπέστη, όμως, αρχικά, από τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους και η ομάδα των λιμενικών (μαρτύρων στη δίκη) που εξάρθρωσε, το 2014, την εγκληματική οργάνωση και κατάσχεσε το φορτίο με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Μάλιστα, λίγο πριν να ξεκινήσει η δίκη, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», οι λιμενικοί που ήταν στη συγκεκριμένη ομάδα κατά παράξενο τρόπο ήταν προς «αποδέσμευση», πράγμα που τελικά δεν έγινε με απόφαση του τότε υπουργού Θ. Δρίτσα, αλλά και του πρώην υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη, που αντέδρασαν άμεσα.

Στη συνέχεια, οι επιθέσεις προσωποποιήθηκαν σε έναν και μόνον λιμενικό που διενεργούσε τη συνεχιζόμενη προανάκριση και ο οποίος κατηγορήθηκε από ΜΜΕ για προσπάθεια επηρεασμού του ισοβίτη Γιαννουσάκη, προκειμένου να καταθέσει σε βάρος του Β. Μαρινάκη. Είχε προηγηθεί η συνομιλία Γιαννουσάκη - Μ. Τριανταφυλλοπουλου, όπου ο ισοβίτης μίλησε ευθαρσώς και αναλυτικά για την εμπλοκή του εφοπλιστή στην υπόθεση. Στη συνέχεια, αναίρεσε τη συγκεκριμένη συνομιλία, ισχυριζόμενος ότι ήταν προϊόν πιέσεων.

Η δικαστική εξέλιξη

Τελικά η πρώτη δίκη ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 και, από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, είχαν κριθεί αθώοι οι 17, ενώ ορισμένοι από τους βασικούς κατηγορουμένους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών. Επίσης, το δικαστήριο δεν απέδωσε σε κανέναν από τους διωκόμενους την ιδιότητα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, σχετικά με την εισαγωγή των δύο τόνων ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα.

Οι περισσότεροι έκαναν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Κάποια δεδομένα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη δίκη ήταν ότι πρώτον το «καραβάκι» ήταν ένα μάτσο παλιοσίδερα και δύσκολα θα μπορούσε λόγω του μικρού όγκου του να προορίζεται για επικερδείς μεταφορές πετρελαίου και δεύτερον ότι «όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν σασί» (δηλαδή απένταροι), σύμφωνα με μάρτυρα που κατέθεσε στη δίκη, αλλά και από στοιχεία των απολογιών των κατηγορουμένων. Θυμίζουμε δε ότι προηγήθηκε μια σειρά περίεργων θανάτων, ενώ μετά το τέλος της δίκης εκδόθηκαν και νέα εντάλματα κατά αλλοδαπών.

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά

Στις 12 Αυγούστου 2016, η αντεισαγγελέας Εφετών, Μαρία Τρουπή, άσκησε έφεση κατά της απόφασης για την πλειονότητα των κατηγορουμένων. Η είδηση πέρασε τότε στα ψιλά. Η εισαγγελέας επικαλείται, εκτός των άλλων, την υπ’ αριθμ. 1/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αναφέρει πως «σε περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών από περισσότερους δράστες δεν λαμβάνεται υπόψη το όφελος που απέβλεπε ο κάθε δράστης αλλά το σύνολο του οφέλους που επιδιώχθηκε με τις πράξεις διακίνησης».

Αναφέρει ακόμα ότι «ο κατηγορούμενος Κοτσώνης ήταν ο άνθρωπος που από το έτος 2012 βρισκόταν πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση σχετιζόμενη με το πλοίο, ενώ είχε μεσολαβήσει για τη σύναψη, το έτος 2012, συμφωνίας μεταξύ των Φάρου - Τζανετή - Γιαννουσάκη για τη συνδιαχείριση του Noor και η εταιρεία GFTK, που στάθηκε τον Ιούνιο του 2012 για την συνιδιοκτησία του πλοίου, ήταν στην πραγματικότητα συμφερόντων όλων των παραπάνω».

Η νέα δίωξη

Στο μεταξύ, ύστερα από 17 μήνες, καθαρογράφηκε τελικά η απόφαση και ενώ αναμένεται να οριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πειραιά ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση και κατέληξε σε διώξεις για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Εκτός από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δίωξη ασκήθηκε και σε άλλα τρία άτομα και, συγκεκριμένα, κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ναυτιλιακής εταιρείας Capital, Νίκου Συντιχάκη, του δικηγόρου Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη. Στους διωκόμενους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Η ανακοίνωση βρήκε τον Β. Μαρινάκη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα, όμως, με τους ισχυρισμούς τόσο της αντιπολίτευσης όσο και του ίδιου του Β. Μαρινάκη, οι πρόσφατες διώξεις, όπως και οι δικογραφίες για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, είναι προϊόντα σκευωριών της σημερινής κυβέρνησης.
Οσο για τα φάρμακα και τα ναρκωτικά, παραμένουν εν πολλοίς... ορφανά, μέχρι να αποδείξει η δικαιοσύνη αν έχουν ή αν δεν έχουν οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου