Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ν. Φίλης: Βαρύτατο πλήγμα οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο όποτε κι αν γίνουν

Ν. Φίλης: Βαρύτατο πλήγμα οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο όποτε κι αν γίνουν

Προς το παρόν δεν έχει τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο ταυτόχρονης μείωσης όμως είτε γίνουν το 2019 είτε το 2020 οι περικοπές αυτές θα είναι βαρύτατο πλήγμα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα γι' αυτό έχει σημασία να πετύχουμε τους στόχους για ανάπτυξη - πλεόνασμα - χρέος τονίζει ο βουλευτής Α΄Αθήνας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στην Κυριακάτικη kontranews

Kύριε υπουργέ ξεκινάω με την παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τη συνολικότερη στάση της Τουρκίας. Φοβάστε ότι μπαίνουμε σε «αχαρτογράφητα νερά»; 

Η σύλληψη και η φυλάκιση των δύο στρατιωτικών έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη συγκίνηση όλου του ελληνικού λαού και μας πονάει όλους. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, χωρίς να παρασυρόμαστε από τις τουρκικές προκλήσεις σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.


Νομίζω, ότι η υποβόσκουσα ένταση την οποία είχαμε «συνηθίσει» τα προηγούμενα χρόνια, προάγεται από πλευράς Τουρκίας σε μια ανώτερη βαθμίδα- ελεγχόμενη όξυνση θα την αποκαλούσα- με στόχο να αποκομίσει συγκεκριμένα οφέλη στον αναδιαμορφούμενο συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. Σε αυτή τη φάση δεν είμαστε ακόμη σε «αχαρτογράφητα νερά». Όμως, επειδή, κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον, οφείλουμε να αυξήσουμε και εμείς αντίστοιχα τον βαθμό επαγρύπνησης και επιφυλακής σε όλα τα επίπεδα, διαμορφώνοντας συμμαχίες και ισοδύναμα ισχύος.

Με αφορμή τη «υπόθεση Σαββίδη» που μονοπώλησε την επικαιρότητα τη βδομάδα που πέρασε. Έγιναν κάποιοι λάθος χειρισμοί κατά τη γνώμη σας από την κυβέρνηση και πριν από αυτά σε σχέση με τον συγκεκριμένο παράγοντα αλλά και μετά;

Σε παλιότερη συνέντευξή μου είχα πει ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς, πρέπει να είναι και να φαίνεται έξω και πέρα από τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων. Εμείς ήρθαμε με την εντολή να ξεριζώσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όχι να στήσουμε τη δική μας». Σε αυτή την αξιακή για τη δική μας Αριστερά θέση επιμένω.

Για το λόγο αυτό, κι όχι γιατί έχω κάτι προσωπικό με τον Σαββίδη, είπα ότι από τη στιγμή που εισέβαλε οπλισμένος στο γήπεδο έπρεπε να συλληφθεί. Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε. Γενικότερα, μαφίες, νονοί, μπράβοι, λαθρεμπόρια, βρώμικο χρήμα, παράνομα στοιχήματα, οπαδικοί στρατοί, εκβάλλουν στο χώρο του ποδοσφαίρου. Όλα αυτά τα κληρονομήσαμε γι` αυτό είναι υποκριτική η στάση της ΝΔ και του παλαιού συστήματος εξουσίας. Στήνονται έτσι ολιγαρχικές δομές, που με την συνδρομή μεγάλων ΜΜΕ, αλλά και πολιτικών παραγόντων, αναζητούν κεντρικό πολιτικό ρόλο, επιχειρούν να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Σε όλα αυτά η κατηγορηματική και χωρίς ταλαντεύσεις εναντίωση είναι όρος για την ίδια την ύπαρξη της Δημοκρατίας.

Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν πλήττεται όταν σας κατηγορούν για «εκλεκτές σχέσεις» με έναν μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου και των μίντια;

Δεν πλήττεται όταν μας κατηγορούν, αλλά αν αποδειχθεί η κατηγορία και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Είναι βέβαιο ότι στον κ. Σαββίδη, αλλά, δυστυχώς και στην ομάδα του θα επιβληθούν τόσο από τις ελληνικές αθλητικές και δικαστικές αρχές, οι προβλεπόμενες βαριές κυρώσεις. Σημειώστε, επίσης, ότι μας κατηγορούν εκείνοι που επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προχώρησαν στην τιμητική πολιτογράφηση τού κ. Σαββίδη, καθιστώντας τον ισότιμο με προσωπικότητες που λάμπρυναν την Ελλάδα, όπως ο Λόρδος Βύρων, η Ζακλίν ντε Ρομιγί και ο Ζυλ Ντασέν. 

Προκειμένου, μάλιστα, να αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο, πρότεινα να εξετάσουμε το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιοκτησίας ΜΜΕ και αθλητικών συλλόγων. Να κοπεί έτσι ο ομφάλιος λώρος της διαπλοκής για την οποία μίλησα παραπάνω.

Τη μάχη της ποδοσφαιρικής βίας πως θα την κερδίσετε;

Με την εφαρμογή όλων όσα προβλέπονται από την υπάρχουσα νομοθεσία. Όσο σκληρά κι αν είναι αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται erga omnes κι όχι επιλεκτικά. Αλλιώς, το Grexit από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι μονόδρομος.

Ο κυβερνητικός σας εταίρος, παρατηρούμε να διαφοροποιείται σε μείζονα θέματα. Ακόμα και στην φρασεολογία σε σχέση με την υπόθεση των δύο στρατιωτικών. Εκτιμάτε ότι με τις προσεχείς κάλπες ολοκληρώνεται η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Πράγματι, στο Μακεδονικό, που η επίλυση του με βάση τη σύνθετη ονομασία αποτελεί σταθερή κυβερνητική επιδίωξη, αλλά και σαφή προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, υπάρχει διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, όμως οι ίδιοι βεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας. Θα δούμε τι θα γίνει και πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στη Βουλή, όταν υπάρξει η τελική συμφωνία με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι οι προσεχείς εκλογές, που ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής σταθεροποίησης, θα άρουν και από το πολιτικό μας σύστημα, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που οδήγησε στην αναγκαστική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Μια επιλογή που επέβαλλαν οι εκλογικοί συσχετισμοί του 2015, αλλά και το γεγονός ότι οι άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις που αυτοτοποθετούνταν στην Κεντροαριστερά, είχαν προσχωρήσει σε μια έξαλλη πολεμική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε απόλυτη ταύτιση με τη ΝΔ.

Με τον Σταύρο Θεοδωράκη έρχεστε πιο κοντά; Ακόμα και για νέα κυβερνητική πλειοψηφία με την παρούσα Βουλή

Σημειώνω τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του κ. Θεοδωράκη, αλλά και άλλων παραγόντων από το ΠΟΤΑΜΙ και την Κεντροαριστερά στο Μακεδονικό, αλλά και σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα πολιτισμικού ή κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Θα ήθελα αυτή η συμπόρευση να μπορούσε να επεκταθεί και στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου, εκεί, δυστυχώς, ο πολιτικός και κοινωνικός φιλελευθερισμός, μιας μερίδας της μεταλλαγμένης κεντροαριστεράς, προσκρούει στο γεγονός ότι έχει συνάψει παράταιρες σχέσεις με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό της Δεξιάς. Στο βαθμό που οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς εγκαταλείψουν το αντιαριστερό τους μένος, θα διαμορφωθούν δυνατότητες προγραμματικού διαλόγου και, γιατί όχι , ευρύτερων προοδευτικών συγκλίσεων ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, μετά τις εκλογές.

Αποκλείετε κατηγορηματικά την προληπτική γραμμή στήριξης; Θα προτιμήσετε έξοδο στις αγορές με υψηλότερα επιτόκια;

Στην προληπτική γραμμή στήριξης υπάρχει μια οικονομική επιχειρηματολογία που, όμως, οδηγεί σε σκληρές πολιτικές δεσμεύσεις, με τη μορφή ενός νέου μνημονίου, έστω και περιορισμένης διάρκειας. Στην έξοδο (περισσότερο ή λιγότερο «καθαρή») με βάση τον σχηματισμό δικών μας αποθεμάτων ασφαλείας από τις αγορές και από τα αδιάθετα του 3ου μνημονίου, κυριαρχεί η πολιτική επιδίωξη να φύγουμε από τη σκληρή επιτροπεία. Όσο πλησιάζουμε προς την περίοδο που αυτά θα λάβουν την τελική μορφή, πρέπει να σταθμίζουμε με ακρίβεια και χωρίς δογματισμούς τα υπέρ και τα κατά της κάθε λύσης. Στο βαθμό που ταχθούμε υπέρ της εξόδου χωρίς πιστοληπτική γραμμή, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι πέρα από τα προφανή πολιτικά πλεονεκτήματα θα είναι και οικονομικά αποτελεσματική.

Με την έξοδο από τα μνημόνια να περιμένουμε μείωση φόρων ; Γιατί τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί είναι σκληρά...

Θα θυμάστε ότι στα ψηφισμένα αντίμετρα της β΄ αξιολόγησης περιλαμβάνονται και μειώσεις φόρων. Θέτω από τότε το ερώτημα: Μείωση φόρων αδιακρίτως ή στοχευμένα, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις μικρές επιχειρήσεις και στα στρώματα που έχουν σηκώσει το βάρος της προσαρμογής; Περικοπή φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις από τη μια και μείωση του αφορολόγητου των πολιτών από την άλλη; Έχει αυτό ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης; Τα πλεονάσματα είναι πράγματι σκληρά αλλά και αντιπαραγωγικά. Γι` αυτό επιμένω να τονίζω, ότι το κλειδί είναι τα μέτρα για το χρέος που να οδηγούν στην μείωση των πλεονασμάτων από το αβάσταχτο 3,5% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1%. Επιτέλους, ας επαναφέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ξεχασμένη έννοια της σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρώπης, από τον οποίο, ως συνέπεια της κρίσης, αποκλίνουμε δραματικά. Κι ας θέσουμε τώρα, που με τις θυσίες του ελληνικού λαού έχει αυξηθεί η αξιοπιστία μας το ερώτημα προς τους εταίρους και δανειστές: Θέλετε μια νεκροζώντανη ελληνική οικονομία εγκλωβισμένη σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα συνθλίβεται να εξυπηρετεί πλεονάσματα και χρέος ή μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία που θα εξυπηρετεί αξιόπιστα ένα ρυθμισμένο, και γι` αυτό, βιώσιμο χρέος;

Η κυβέρνηση θα «καταπιεί» μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων το 2019 αν επιμείνει το Ταμείο ή ενδέχεται να πάει σε εκλογές;

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει προς το παρόν ότι δεν έχει τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο ταυτόχρονης μείωσης. Όμως, είτε γίνουν το 2019 είτε το 2020, οι περικοπές αυτές, που θυμίζω ότι ψηφίστηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον αφόρητων πιέσεων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα είναι, μαζί με την πλήρη εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, ένα βαρύτατο πλήγμα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Γι` αυτό έχει σημασία να επιτύχουμε τους στόχους που σας ανέφερα παραπάνω για ανάπτυξη-χρέος-πλεονάσματα, αφού μόνο έτσι μπορούμε να ακυρώσουμε τις νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Η εκλογολογία δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων. Η πολιτική σταθερότητα ενισχύει την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου