Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Μετά την Novartis, έρχονται τα δάνεια των κομμάτων…

Μετά την Novartis, έρχονται τα δάνεια των κομμάτων…

Η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής Επιτροπής για την Novartis, αυτήν την Δευτέρα, δεν θα σηματοδοτήσει παρά μόνον την έναρξη του… θερμού μήνα Μαρτίου. Και τούτο διότι μέσα στον ίδιο μήνα θα ανοίξει και η δεύτερη πράξη του «πολέμου» στο πεδίο της πολιτικής ηθικής και της κάθαρσης – εκείνη που αφορά τα δάνεια των κομμάτων.

Η έρευνα των εισαγγελέων που αξιοποίησε το υλικό και τα ευρήματα της Εξεταστικής της Επιτροπής της Βουλής έχει φθάσει, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, στο τελικό της στάδιο και τα πορίσματα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου. Εξίσου βέβαιη θεωρείται και η διαβίβαση των εν λόγω πορισμάτων στην Βουλή καθώς τα ευρήματα ακουμπούν, ντε φάκτο, πολιτικά πρόσωπα.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα, πέραν εκείνων που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα, εγείρουν σοβαρά ζητήματα για ανώτατα και ανώτερα στελέχη τουλάχιστον τριών συστημικών τραπεζών κατά τις περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ερωτήματα προκύπτουν επίσης και ως προς την θεσμική εποπτεία του τραπεζικού συστήματος κατά τις ίδιες περιόδους, κι έχει ενδιαφέρον το εάν, και ποιες, ευθύνες διαπιστώνονται και για την κύρια εποπτική αρχή, ήτοι την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το θέμα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προς τα κόμματα, το οποίο συνδέεται άμεσα και με τα θαλασσοδάνεια προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναμένεται να αποτελέσει το νέο πεδίο στην σκληρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης από την μία πλευρά και ΝΔ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης από την άλλη, παράλληλα με το σκάνδαλο της Novartis.

Το μήνυμα Τζανακόπουλου

Το μήνυμα που έστειλε αυτή την εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την υπόθεση του επιδόματος ενοικίου της Ράνιας Αντωνοπούλου, είναι ενδεικτικό του κλίματος: «Έχετε δάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυρία Αντωνοπούλου θα επιστρέψει τα 12.000 ευρώ, εσείς θα επιστρέψετε τα 200 εκατομμύρια;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προς την ΝΔ.

Ανάλογο μήνυμα είχε στείλει πριν από δύο εβδομάδες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ: «Μεταβάλλατε», είπε, «τον ρόλο των τραπεζών και από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έπρεπε να λειτουργούν, οι τράπεζες με αυτές τις πρακτικές γίνανε ενεργοί πυλώνες άσκησης πολιτικής μέχρι και διαμόρφωσης του πολιτεύματος», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πέτυχαν τα χρόνια που κυβερνούσαν να λάβουν δάνεια 420 εκατομμυρίων ευρώ και τα συγκροτήματα Τύπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Τα… δανεικά κι αγύριστα

Το πλέον σκανδαλώδες στοιχείο, όπως επιβεβαιώθηκε και στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, είναι πως από τα τραπεζικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξυπηρετείται μόλις το 5%. Τα αρχικά, συνολικά δάνεια προς τα κόμματα ήταν της τάξης των 284 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τους τόκους υπερημερίας όμως έχουν φθάσει στα 420 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΝΔ έχει πάρει δάνεια 142 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά εξυπηρετούνται μόλις τα 5 εκατομμύρια – δηλαδή, τα υπόλοιπα 137 εκατομμύρια απλώς δεν αποπληρώνονται. Το ΠΑΣΟΚ έχει τραπεζικό δανεισμό 127 εκατομμυρίων ευρώ, από τον οποίο εξυπηρετεί μόλις τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 118 εκατομμύρια δεν εξοφλούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνολικό δανεισμό 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος εξυπηρετείται κανονικά. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις στα κόμματα έχει δώσει η Πειραιώς – 248 εκατομμύρια -, αλλά από αυτά τα 220 εκατομμύρια προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα πριν από την εξαγορά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου