Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Κίνημα... αλαλούμ

Κίνημα... αλαλούμ

Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Σταύρος Θεοδωράκης - Φώφη Γεννηματά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τον ασκό του Αιόλου στο Κίνημα Αλλαγής ανοίγει η ευθεία απειλή της Φώφης Γεννηματά για ρήξη και διαγραφές με όσα στελέχη ή κόμματα του ομοσπονδιακού φορέα -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- αποκλίνουν από τις κεντρικές αποφάσεις της ηγεσίας, υιοθετώντας μια «προσωπική ατζέντα».

Κι αυτό διότι, παρά τη σαφή στόχευση της αρχηγικής παρέμβασης της περασμένης Πέμπτης ώστε να κοπεί «μαχαίρι» το διαρκώς εντεινόμενο κλίμα εκφυλισμού και αποσύνθεσης, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν φαντάζει καθόλου σίγουρο.
Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, η πρωτοβουλία «πυγμής» που επιχειρήθηκε δεν αποκλείεται να γυρίσει μπούμερανγκ, βάζοντας πρόωρα ταφόπλακα στο -έτσι κι αλλιώς- προβληματικό εξ αρχής εγχείρημα.
Αλλωστε μόνο οι εθελοτυφλούντες και όσοι αρνούνται να δουν κατάματα το θεμελιώδες δομικό -πολιτικό και οργανωτικό πρόβλημα- στο Κίνημα Αλλαγής, θεώρησαν κεραυνό εν αιθρία την κρίση που ξέσπασε προ διημέρου αλλά υπέβοσκε για πολλές εβδομάδες.
Το στοιχείο εκείνο που καθιστά εν πρώτοις εξαιρετικά αμφίβολη μια έστω πρόσκαιρη και επιφανειακή εκεχειρία λόγω «φόβου» προς την επικεφαλής βρίσκεται στην αστραπιαία και αποφασιστική απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο τελεσίγραφο που έλαβε από τη Φώφη Γεννηματά.

Σήκωσε το γάντι

Ο επικεφαλής του Ποταμιού όχι απλώς σήκωσε το γάντι που πέταξε (σε αυτόν και τους υπόλοιπους διαφωνούντες) η επικεφαλής του κεντροαριστερού σχήματος, αλλά απέστειλε το δικό του «απειλητικό» μήνυμα κάνοντας σαφές ότι καμία άνωθεν υπόδειξη δεν θα τον υποχρεώσει να υποχωρήσει από τις απόψεις του.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε το σχόλιο της Σεβαστουπόλεως με τίτλο «καθαρές κουβέντες». «Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν. Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκιστική διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας» σημείωναν, χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού διά της επιβολής.
Πάντως η εμπειρία από παρόμοιες τριβές και κρίσεις λέει ότι οι εν θερμώ βαριές κουβέντες στην πορεία μαλακώνουν και οι έκρυθμες καταστάσεις εκτονώνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες όλα τα εμπλεκόμενα επιτελεία κινήθηκαν προς μια τέτοια κατευναστική κατεύθυνση, ενώ ο Τομέας Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπάθησε με βολικό τρόπο να «φορτώσει»΄τις ευθύνες του αναβρασμού ...στις εφημερίδες.
Φυσικά για το σκηνικό Βαβέλ και τα «Ρίχτερ» που ταρακουνούν εδώ και καιρό την Κεντροαριστερά αποκλειστικός υπεύθυνος δεν λογίζεται μόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Γι’ αυτό στην αρχική της δήλωση η Φώφη Γεννηματά φρόντισε να περιγράψει και να φωτογραφίσει όλες τις περιπτώσεις για όσους ήθελε να χτυπήσει καμπανάκι.
«Εως εδώ. Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Και πολύ περισσότερο όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη, είτε την επόμενη κυβερνητική τους θέση. Δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν» υποστήριξε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., υπενθυμίζοντας τη συνεδριακή απόφαση για αυτόνομο και διακριτό ρόλο και άρα απορρίπτοντας τα αριστερά και δεξιά φλερτ, ενώ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές το οποίο αποτέλεσε «πέτρα του σκανδάλου» για την κόντρα με το Ποτάμι.
Μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να εντοπίσουν τον εαυτό τους πίσω από τις λεκτικές βολές της είναι κατ’ αρχάς ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα σε εκδήλωση με ευρεία διακομματική συμμετοχή (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκε ενάντια σε συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και θετικός σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς προέτρεψε τρεις ημέρες αργότερα ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν.
Στην κατηγορία των στελεχών που ενοχλούν την ηγεσία και άρα οι προειδοποιήσεις για κυρώσεις τούς αφορούν συγκαταλέγεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτονομημένος από πολλές κομματικές επιλογές για μακρύ χρονικό διάστημα και ένθερμος υποστηρικτής της επανάληψης του μοντέλου συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.
Ως εκφραστής ενός μονομέτωπου αντι-ΣΥΡΙΖΑ αγώνα, προκαταλαμβάνοντας αρκετές φορές τις αντιδράσεις της κ. Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κρίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν προσφέρει πάντοτε τις σωστές υπηρεσίες, ενώ εσωκομματικούς πονοκεφάλους προκαλεί ενίοτε με τις προσωπικές παρεμβάσεις του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Αμηχανία

Εκτός της γραμμής των ίσων αποστάσεων ή της διενέργειας πρόωρων εκλογών έχουν τοποθετηθεί εξάλλου οι Σπύρος Δανέλλης, Μίλτος Κύρκος, Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ο Δημήτρης Κρεμαστινός από το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει υπέρμαχος της επικοινωνίας Τσίπρα - Γεννηματά με το επιχείρημα των δύο όμορων πολιτικών χώρων, ενώ, τέλος, προσωρινή αμηχανία προκάλεσε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, τη στιγμή που η κ. Γεννηματά επιθυμεί να εμφανίσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά απομονωμένο.
Συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων αντί δημόσιων καβγάδων ήταν το πυροσβεστικό σχόλιο εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ. «Εχουμε χρέος ο χώρος να προχωρήσει ενωμένος», τόνισε ο Γιώργος Καμίνης, ενώ σιωπηλός αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά, έμεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι εκτός του διλήμματος «με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.» και τις επιφυλάξεις για τις κάλπες «εδώ και τώρα», άλλες εστίες διχασμού μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν αποτελέσει το Μακεδονικό, το σκάνδαλο Novartis, το νομοσχέδιο για την αναδοχή, οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, το ζήτημα της απόφασης του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά, μέχρι και το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, μια ωραία ατμόσφαιρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου