Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Η ασυδοσία Σαμαρά ως δημόσιος κίνδυνος

Η ασυδοσία Σαμαρά ως δημόσιος κίνδυνος

Του Γ. Λακόπουλου
Παρά την αστική καταγωγή και τις σπουδές, η προβληματική πολιτική προσωπικότητα του Αντώνη Σαμαρά ήταν κοινό μυστικό για ένα διάστημα- μέχρι να πάψει να είναι μυστικό,οΌταν ηταν υπουργός Εξωτερικών του Μητσοτάκη. Οι χειρισμοί στο Σκοπιανό εκ μέρους του , ανέδυαν τον αυτοπροσδιορισμό του ως μετεμψύχωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Παύλου Μελά και μετέτρεψαν μια προσωπική πολιτική ιδιαιτερότητα σε εθνική ήττα.

Παρ ότι ο Σαμαράς διέσπασε και έβλαψε τη ΝΔ κατάφερε να επιστρέψει , να γίνει αρχηγός της, να γίνει ακομη και Πρωθυπουργός , παρ ότι καταβαράθρωσε το κομμα των Καραμανλήδων στο 19%.

Ταυτόχρονα εξευτέλισε την οικογένεια Μητσοτακη, με την εξόντωση της Ντόρας και τον εκμαυλισμό του Κυριάκου- μέχρι να τον εξοντώσει κι αυτόν. Ότι χειρότερο για τον πατέρα Μητσοτακη που δεν συγχωρέσε ποτέ τον προστατευόμενό του -που τον μαχαίρωσε , όπως ο ιδιος τον Γεώργιο Παπανδρεου.

Χωρις τον Βενιζέλο ο Σαμαράς δεν θα κατάφερε ποτε να επιβαρύνει τη χωρα και ως Πρωθυπουργός- ήτοι πολύ περισσότερο από οσο την επιβάρυνε ως υπουργός και ως αρχηγος της ΝΔ. Ηταν ευτύχημα ότι η κυριαρχία του δεν κράτησε πολύ . Το 2015 όλοι πείσθηκαν ότι η επιβλαβής πολιτική λειτουργία του τέλειωσε , αφήνοντας απλώς πίσω της κομμάτια και θρύψαλα.

Εκαναν λαθος. Ο Μεσήνιος πολιτικός, χρησιμοποιεί με ασύδοτο τροπο την ιδιότητα του πρωην πρωθυπουργού, για να ολοκληρώσει το καταστροφικό πέρασμά του από το δημοσιο βίο- υπολογίζοντας μάλιστα να… επιστρέψει. Με τη συνδρομή πάντα του αδελφοποιητού του Βαγγέλη Βενιζέλου και τον Αδωνι Γεωργιαδη σε ρόλο εμπροσθοφυλακής , μαζι με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Το τετράγωνο των αστέρων καταστροφής της πολιτικής ευπρέπειας- ο καθένας με τον τροπο του, το υφος του και τα κυβικά του.

Ο Σαμαράς ξεπέρασε κάθε όριο όταν αναφέρθηκε το ονόμά του στις μιζες της Novartis. Αντι να υπερασπιστεί τον ευατο του επιδόθηκε σε ακραίο αντιδημοκρατικό παραλήρημα απειλών από το βήμα της Βουλής, δινοντας τον τόνο στον Αδωνι και τον Λοβέρδο να ακολουθήσουν και κατέληξε στην καταμήνυση των.. εισαγγελέων.

Ηταν ένας ειδος διακήρυξης ακαταδίωκτου για τον ευατο του , κατά τροπο που τον εμφανίζει ως τιμωρό οποιουδήποτε οργάνου ή φορέα της Πολιτείας τολμάει να τον ελεγξει. Όπως ειχε διακηρύξει την ιδιοκτησία του επι του .. έθνους , αρνούμενος κάθε επαφη, πρώτα με τον αρχηγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υστερα με τον νικητη των εκλογών Αλέξη Τσιπρα. Δεν τον αναγνωρίζει ως πρωθυπουργο- κατά τα ιδεώδη όσων κατασκεύασαν τη θεωρία των <μιασμάτων> που διαπερνά ΄την πολιτικη αγωγή του -επιπέδου αστυνόμου Β΄ της μετεμφυλιακης περιόδου.

Το αποκρουστικό θέαμα, με την ευτέλεια και την γελοιοποίηση που το συνοδεύουν , έλαβε τέλος με την αρχειοθέτηση της μύνησης κατά των εισαγγελικών λειτουργών. Ουσιαστικά ηταν πράξη προστασιας του. Αλλά ο κατήφορος για πολιτικούς σαν τον Σαμαρα δεν εχει τελος.

Πλεον αποτελεί πλεον δημοσιο κίνδυνο- για την πολιτικη και τους θεσμούς. Αφηνιασμένος συνεχίζει να απειλεί και να να μαίνεται όχι μονο εναντίον της κυβέρνησης, ,αλλα κατά την πολιτείας και της Δικαιοσύνης. Υποσχεται… τιμωρίες, παραβλέποντάς ότι εξηγήσεις για μιζες- που αναφέρουν συγκεκριμένοι μάρτυρες σε νόμιμη εισαγγελική ερευνα- καλείται να δώσει ο ιδιος , όχι ο Τσιπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου