Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Γιατί το Μαξίμου βάζει «φρένο» στην συζήτηση περί συντάξεων

Γιατί το Μαξίμου βάζει «φρένο» στην συζήτηση περί συντάξεων

«Κράττει» στην δημόσια συζήτηση περί ακύρωσης των – ψηφισμένων – περικοπών στις συντάξεις και «στοχοπροσήλωση» στην καθαρή έξοδο και την ρύθμιση του χρέους είναι η γραμμή του Μαξίμου για τις επόμενες, εξαιρετικά κρίσιμες, 40 ημέρες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Η γραμμή αυτή υπαγορεύεται από τρεις παράγοντες - καταλυτικούς τόσο για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, όσο και για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. Ο πρώτος είναι τα σταθερά μηνύματα του λεγόμενου «ήπιου άξονα» των δανειστών προς την Αθήνα να μην δώσει, σε αυτήν ειδικά την φάση, οποιοαδήποτε στίγμα υπαναχώρησης από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο στην ‘Καθημερινή» ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων» ήταν το τελευταίο εξ αυτών των μηνυμάτων, που υποκρύπτουν πλην των άλλων και μια ανησυχία αυτοπαγίδευσης της Αθήνας σε ένα πιθανό blame game Βερολίνου και ΔΝΤ εάν δεν ξεπεραστεί η διαφωνία τους για το χρέος.

Οι συμπληγάδες του Βερολίνου

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο υψηλός βαθμός δυσκολίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς στην προώθηση της ρύθμισης του χρέους μέσα από τις εσωτερικές πολιτικές συμπληγάδες του Βερολίνου, και ο τρίτος είναι η απρόβλεπτη ακόμη τελική στάση του ΔΝΤ.

Oι πληροφορίες που φθάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο κυρίως από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι ο κ. Σολτς δεν έχει καταφέρει ακόμη να «σπάσει» τις αντιστάσεις του σκληρού συντηρητικού μπλοκ του κυβερνητικού συνασπισμού ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ενδεικτικό επ’ αυτών των αντιστάσεων είναι και το δημοσίευμα της Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο κορυφαία στελέχη της Χριστιανικής Ενωσης της Ανγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) θα προωθήσουν τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση απόφαση με την οποία θα αποκλείεται οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρεών κρατών-μελών της ευρωζώνης καθώς και η θέσπιση οποιασδήποτε κοινής δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, είναι αποκαλυπτική της αντίστασης που προβάλει το συντηρητικό μπλοκ της γερμανικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως διάθεση χρημάτων των γερμανών φορολογουμένων για την χρηματοδότηση άλλων κρατών – μελών της ευρωζώνης. Και σ’ αυτήν την λογική εντάσσεται και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η «ρήτρα αιρεσιμότητας» και το ΔΝΤ

Ως εκ τούτου, κυρίαρχη αίσθηση, αυτήν την στιγμή τουλάχιστον, στις Βρυξέλλες είναι πως η Γερμανία πολύ δύσκολα θα υπαναχωρήσει στην αξίωσή της για ρήτρα «αιρεσιμότητας» στην λύση που θα αφορά το χρέος – ήτοι, για σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων.

Η «αιρεσιμότητα» όμως – την οποία ούτως ή άλλως δεν επιθυμεί η Αθήνα – απορρίπτεται κατηγορηματικά από το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει στον «αυτοματοποημένο» μηχανισμό ελάφρυνσης, δηλαδή την εφαρμογή της γαλλικής «ρήτρας ανάπτυξης» χωρίς προαπαιτούμενα. Το ποια θα είναι η τελική έκβαση αυτού του μπρα ντε φερ παραμένει άδηλο, ουδείς όμως αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας σκλήρυνσης της στάσης του Ταμείου, έως και την αποχώρήσή του από το πρόγραμμα. Κι εάν αυτό συμβεί, το μείζον ζητούμενο είναι να μην «χρεωθεί» στην Αθήνα – ήτοι, να μην υπάρξει το άλλοθι που θα επέτρεπε να φορτωθεί η ευθύνη στην ελληνική πλευρά.

Εξ ου και οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για πλήρη και μέχρι τέλους εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξ ου και το μπαράζ δηλώσεων των τελευταίων ημερών από κυβερνητικά στελέχη ότι είναι «άκαιρη» οποιαδήποτε συζήτηση για ακύρωση ή μετάθεση των ψηφισμένων μέτρων του 2019 – 2020 (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου).

Τζανακόπουλος: Αυτή την στιγμή δεν τίθεται θέμα…

«Και ο υπουργός Οικονομικών και εγώ και ο Πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός, έχει πει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα», ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για το εάν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των περικοπών στις συντάξεις.

Ο ίδιος, δε, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταγενέστερης επανεξέτασης του θέματος, μετά όμως την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο κι εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Και επ΄αυτού, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές μπορεί να υπάρχουν «διαφορές ύφους», αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά ουσίας ανάμεσα στις απόψεις του Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών.

Εν ολίγοις, και στην πραγματικότητα, η προοπτική της επαναδιαπραγμάτευσης δεν έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπαίνει στο τραπέζι τώρα και χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι «ώριμες συνθήκες και συμμαχίες», όπως λέει χαρακτηριστικά πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις. Η ίδια πηγή, δε, επισημαίνει με νόημα πως «είναι ουτοπικό να συζητάμε για ακύρωση μέτρων ή για παροχές πριν ξεκαθαρίσουν δύο πράγματα: Το μοντέλο της εξόδου από το Μνημόνιο και το εάν θα είναι εδώ ή όχι το ΔΝΤ»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου