Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Καλός ο πατριωτισμός... αλλά σαν το χρήμα δεν έχει

Καλός ο πατριωτισμός... αλλά σαν το χρήμα δεν έχει

Κατσάκος Πέτρος
Αν κάτι πήγαινε καλά, για πάνω από δύο δεκαετίες, μεταξύ της χώρας μας και του γειτονικού κράτους της ΠΓΔΜ ήταν το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Ποια καζίνο στη Γευγελή, ποια μπάνια στη Χαλκιδική και ποιο ισοζύγιο; Όλα τα λεφτά μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας παίχτηκαν στην ευκολία με την οποία κάποιοι Έλληνες “επιχειρηματίες” απέκτησαν εν μιά νυκτί τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται μια ιδιόμορφη “τελωνειακή χαλαρότητα” μεταξύ της χώρας μας και της FYROM ώστε να κάνουν χρυσές δουλειές. Ακόμη και σε εποχές που ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός χτυπούσαν κόκκινο σε Αθήνα και Σκόπια και η εξωτερική πολιτική αναλωνόταν σε κάλπικα “εμπάργκο” για εσωτερική κατανάλωση, καύσιμα έρρεαν ανενόχλητα και αφορολόγητα από την μία προς την άλλη πλευρά και εκατομμύρια κατέληγαν σε κάποιους πατριώτες με μεγάλες τσέπες.

Τα χρόνια του οικονομικού εμπάργκο της Ελλάδας κατά της ΠΓΔΜ, που υποτίθεται θα γονάτιζε το κράτος του Γκλιγκόροφ, ήταν η περίοδος που κάποιοι “ερασιτέχνες” θα άνοιγαν τους αρχικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών και με κάποιες “αρπαχτές” θα εγκαινίαζαν τις οδούς των λαθραίων καυσίμων που θα γίνονταν οι πιο πολυσύχναστες και πιο κερδοφόρες των Βαλκανίων τα χρόνια που θα ακολουθούσαν.

Ένα μικρό κεφάλαιο αυτής της τεράστιας φάμπρικας που στήθηκε μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων τα χρόνια της μεγάλης διαμάχης για ονόματα, σύμβολα και ιστορικότητες είχε παρουσιαστεί στην μελέτη του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Δ. Μάρδα και είχε καταδείξει πως στο διάστημα 2001-2010 δηλώθηκαν από την Ελλάδα εξαγωγές καυσίμων αξίας 530 εκατ. προς την ΠΓΔΜ, ενώ για το ίδιο διάστημα η γειτονική χώρα δήλωνε εισαγωγές μόλις 192 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά παρ' ότι έτσι δηλώνονταν επισήμως από τις δύο χώρες στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ αλλά κανενός το αυτί δεν έδειχνε να ιδρώνει για την καραμπινάτη και εξόφθαλμη παρανομία που οι δύο πλευρές είχαν στήσει με την ανοχή η μία της άλλης. Αυτή, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Αυτή ήταν η ορατή πλευρά του λαθρεμπορίου καυσίμων μεταξύ των δύο χωρών. Η άλλη πλευρά του λαθρεμπορίου, η αθέατη, ήταν και η οικονομικά ασύλληπτη, που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει ούτε κατά προσέγγιση να υπολογίσει αλλά και κανέναν “μακεδονομάχο” δεν έδειξε, όλα αυτά τα χρόνια, να έχει ενοχλήσει. Γιατί καλός ο πατριωτισμός... αλλά σαν το χρήμα δεν έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου