Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Οι εθνικά επικίνδυνοι...

Οι εθνικά επικίνδυνοι...

EUROKINISSI
Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, λέει ο λαός. Αλλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματός του, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα».

Γιατί, άραγε, είναι εθνικά επικίνδυνος ο Αλέξης Τσίπρας και είναι εθνικά ακίνδυνη η Ν.Δ.; Το επίμαχο θέμα είναι το Μακεδονικό. Πάνω σε αυτό το ζήτημα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πει τα πάντα, αλλά τίποτε το εποικοδομητικό.

Η Ν.Δ. έχει ζητήσει να μετατεθεί η λύση σε καλύτερο -προφανώς απροσδιόριστο- χρόνο, δηλαδή να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις. Εχει στηρίξει τα εθνικιστικά συλλαλητήρια με κεντρικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», στάση που σημαίνει πως δεν υπάρχει βάση για διαπραγμάτευση και λύση στον αιώνα τον άπαντα.



Εχει στις γραμμές της μια εθνικιστική ακροδεξιά ομάδα που για το συγκεκριμένο ζήτημα συνιστά την αποθέωση του παραλογισμού. Η ομάδα αυτή έχει την πλήρη κάλυψη του αρχηγού του κόμματος. Αυτή είναι η ακίνδυνη και ωφέλιμη εθνικά Ν.Δ.;

Χθες ο κ. Μητσοτάκης, στις κόκκινες γραμμές -πέρα από τις οποίες δεν δέχεται υποχώρηση- πρόσθεσε τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα. Ζητάει να μην αναγνωρίσουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Δεν γνωρίζουμε -και συνεπώς δεν έχουμε λόγο να προεξοφλήσουμε- την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Οφείλουμε όμως να επαναλάβουμε στη Ν.Δ. και στον αρχηγό της ότι τη «μακεδονική γλώσσα» η Ελλάδα την έχει αναγνωρίσει στον ΟΗΕ από το 1977.

Πρέπει επίσης να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι ο πατέρας του το 1992 δεχόταν να αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ με διπλή ονομασία. Με τη χρήση δηλαδή για το εσωτερικό απλώς του ονόματος Μακεδονία και την κατοχύρωση εσωτερικά σε όλα τα δημόσια όργανα της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας.

Επίσης, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη συζητούσε το «Μακεδονία-Σκόπια» για όνομα της γείτονος.

Με βάση την τωρινή πολιτική της Ν.Δ. για το θέμα, περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη -αν θέλει να είναι συνεπής σε όσα λέει- στον κατάλογο των εθνικά επικίνδυνων να προσθέσει τον πατέρα του, την αδελφή του, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κώστα Καραμανλή και όσους άλλους νομίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου