Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Η αποκαλυπτική σύγκριση 2018 με 2014

Η αποκαλυπτική σύγκριση 2018 με 2014

Δημήτρης Κυριακόπουλος
Ένα από τα κύρια επιχειρήματα της ΝΔ για να μειώσει την αξία της εξόδου από τα μνημόνια είναι ότι ο στόχος θα είχε επιτευχθεί από την κυβέρνηση ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ήδη από τα μέσα του 2015, αν αυτή δεν έπεφτε εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μιά ρηχή, πλην όμως πονηρή άποψη, επειδή βασίζεται στη λήθη. Πρέπει λοιπόν, να απαντηθεί τεκμηριωμένα μέσα από μιά αντικειμενική σύγκριση των δύο περιόδων, 2014 και 2018.

Κατ' αρχάς, σε πολιτικό επίπεδο οι Σαμαροβενιζέλοι από τις αρχές του 2014 καλλιεργούσαν προπαγανδιστικά το success story της Ελλάδας. Γρήγορα αυτή η κολοσσιαία επικοινωνιακή καμπάνια σε εσωτερικό και εξωτερικό έπεσε στο κενό, καθώς αποδείχτηκε παντελώς αβάσιμη.

Ο Σαμαράς, γνωρίζοντας την πραγματική κακή εικόνα της οικονομίας δεν διεκδικούσε για τα μέσα του 2015 καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αλλά μιά προληπτική πιστωτική γραμμή (αυτή που λάνσαρε στις μέρες μας επίμονα ο Στουρνάρας και ούτε κάν συζήτησε η σημερινή κυβέρνηση). Στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, αλλά κεκαλυμμένο. Το ξεκάθαρο «όχι» της Μέρκελ στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ακόμα και για την πιστοληπτική γραμμή, εφόσον δεν λαμβάνονταν δημοσιονομικά μέτρα αρκετών δις ευρώ, που δεν μπορούσε να αντέξει η κυβέρνησή του, τον υποχρέωσε να βάλει σε εφαρμογή το plan b, το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης.

Εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια ανάδειξης ΠτΔ, επιταχύνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία (τον Δεκέμβριο του 2014 από Μάρτιο του 2015) και προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις ναρκοθέτησης του πεδίου της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με ορισμένους εκ των δανειστών, ώστε στην πράξη να μην έχει σοβαρές δυνατότητες διαπραγμάτευσης. Σχεδίαζαν, η οικονομική ασφυξία να υποχρεώσει τη νέα κυβέρνηση σε άτακτη συνθηκολόγηση, ένα - δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, γεγονός που θα της επέφερε αβάσταχτο πολιτικό πλήγμα. Απόδειξη, των δόλιων σχεδίων, είναι ότι ο Σαμαράς δεν παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, μολονότι τον Ιανουάριο του 2015 υπέστη βαριά εκλογική ήττα. Περίμενε, μετά τη σχεδιαζόμενη συντριβή του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου...

Ποιά ήταν όμως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του 2014 και ποιά τα αποτελέσματα μιάς σύγκρισής της με τη σημερινή; 
Περιορίζομαι σε 5 σημεία, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης:

1) Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε μόλις στο 0,7%. Αντίστοιχα, το 2017 η ανάπτυξη ήταν στο 1,4%, ενώ το Α΄τρίμηνο του 2018 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%. Το 2018 υπολογίζεται να κλείσει με ανάπτυξη άνω του 2%.

2) Κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2014, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 26,1%. Η ανεργία τον Μάιο του 2018 περιορίστηκε στο 19,5%, με τάση περαιτέρω μείωσή της μέσα στον χρόνο.

3) Η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων το 2014 πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου έτους 1,5% και συμφωνημένου στόχου 3% το 2015. Με άλλα λόγια ήταν πολύ μακριά από τους στόχους που είχε υπογράψει με τους δανειστές, οι οποίοι απαιτούσαν μέτρα άνω των 5 δις ευρώ (για την απόκλιση του 2014 και για την επίτευξη του 3% το 2015). Γι αυτό και το email Χαρδούβελη, το οποίο κάποιοι εξακολουθούν να επικαλούνται, προκαλώντας θυμηδία, που προέβλεπε μέτρα γύρω στο 1 δις, ούτε κάν ελήφθη υπόψη από τους δανειστές. Αντίστοιχα, η σημερινή κυβέρνηση υπερκάλυψε τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,7% το 2017, όπως αναμένεται να συμβεί και με τον στόχο 3,5% για φέτος.

4) Οι αγορές είχαν βάλει «κόκκινο» στο success story της τότε κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2014. Τότε είχε εκδοθεί τριετές ελληνικό ομόλογο ύψους 3 δις, αλλά τελικά αντλήθηκε μόνο 1,5 δις, με επιτόκιο 3,5%, αφού οι προσφορές ήταν περιορισμένες. Που σημαίνει παταγώδης αποτυχία. Αντίστοιχα, τον περασμένο Φεβρουάριο το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3 δις με το νέο 7ετές ομόλογό του (επιτόκιο 3,5%). Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό δημόσιο περίπου 6,5 δις, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

5) Και το καλύτερο για το τέλος: Οι Σαμαροβενιζέλοι εφαρμόζοντας το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, παρέδωσαν άδεια τα δημόσια ταμεία! Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, την αξιοπιστία του οποίου ουδείς αμφισβητεί, δήλωσε προ μηνών, ότι τα δημόσια ταμεία παρελήφθησαν στα τέλη Ιανουαρίου του 2015 από τη νέα κυβέρνηση με μείον 420 εκατ. Δηλαδή, χρειάζονταν ακόμα 420 εκατ για να πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις του επόμενου μήνα! Σήμερα, έχει σχηματιστεί αποθεματικό του ελληνικού δημοσίου συνολικού ύψους 24 δις, που εξασφαλίζει, για πρώτη φορά, την κάλυψη των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας μας, για πάνω από δύο χρόνια.

Οι διαφορές του 2014 με το 2018 είναι χαώδεις. Οι λόγοι πολλοί... 
Και χρησιμοποιώντας τους όρους των ημερών θα έλεγα ότι οι Σαμαροβενιζέλοι, στην πραγματικότητα, ούτε με τηλεσκόπιο έβλεπαν την Ιθάκη της εξόδου από τα μνημόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου