Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Μνημονίο διαρκείας το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Μνημονίο διαρκείας το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Ακόμα χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους και τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα υπόσχεται η Ν.Δ., με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώνει σταδιακά το σκληρά νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του προτείνοντας ουσιαστικά τη συνέχιση των Μνημονίων και μετά το τέλος τους. Τα μέτρα ανόρθωσης της Ελληνικής κοινωνίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση βαφτίζονται από τη Ν.Δ. “παροχολογία” προκειμένου να διεγείρουν αρνητικά αντανακλαστικά σε εσωτερικό κι εξωτερικό, ενώ “ενοχοποιούνται” για την υποτιθέμενη παραμονή των επιτοκίων δανεισμού της χώρας σε υψηλά επίπεδα. Άδηλος στόχος βέβαια της Ν.Δ. είναι να αποτύχει η έξοδος στις αγορές, το τελευταίο βήμα πριν την... κανονικότητα.

Κι επειδή ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μόνο οικονομικό πρόγραμμα, όλο και περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. παίρνουν θέση στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στηρίζοντας την ακροδεξιά στρατηγική για την Ε.Ε. που προσωποποιείται στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ., όπως κάθε νεοφιλελεύθερος που σέβεται τον εαυτό του, επιχειρεί να φορτώσει στους πολίτες τα χρέη της από τα υπέρογκα δάνεια του παρελθόντος. Λίγη ώρα αφότου η Ν.Δ. έχασε τη δίκη σε πρώτη βαθμό για τα μη εξυπηρετούμενα χρέη προς την Τράπεζα Πειραιώς, ο Άδωνις Γεωργιάδη ζήτησε προκλητικά ρύθμιση των χρεών παρόμοια με του νόμου Κατσέλη, με τη Ν.Δ. να τον καλύπτει διά της σιωπής της.

Μιλώντας στους κοινωνικούς εταίρους ο Κ. Μητσοτάκης τους προέτρεψε να αποφύγουν τις “μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις”. Βαφτίζοντας κάθε θετικό μέτρο για τα φτωχότερα στρώματα “παροχολογία”, η οποία είναι μάλιστα “άκρως επικίνδυνη για τη χώρα” και την έξοδό της στις αγορές, ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά επιθυμεί την συνέχιση του “καθεστώτος έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης” των Μνημονίων. Κλείνει έτσι το μάτι σε όσους ευνοήθηκαν τα χρόνια των Μνημονίων. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι περισσότεροι από τους εργοδοτικούς φορείς ουσιαστικά στήριξαν την ατζέντα Μητσοτάκη.

Στα χέρια των ιδιωτών η επικουρική ασφάλιση

Το πλέον ακραία νεοφιλελεύθερο από τα μέτρα που πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης είναι το άνοιγμα της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης στους ιδιώτες. Ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση να κατευθύνονται σε έναν “προσωπικό - ατομικό κουμπαρά” για κάθε ασφαλισμένο, με τη διαχείριση αυτών των λογαριασμών να εκχωρείται σε ιδιώτες.

Ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μάλιστα τον φόβο των νέων εργαζομένων ότι δεν θα πάρουν σύνταξη προκειμένου να πετύχει ευρύτερη στήριξη προς την πρόταση, η οποία τον μόνο που ευνοεί είναι τις ιδιωτικές εταιρείες που θα διαχειριστούν τους πόρους της επικουρικής ασφάλισης. Μάλιστα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να επικαλεστεί τη Χιλή του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ ως ένα... επιτυχημένο μοντέλο εφαρμογής της πρότασης αυτής.

Και πάλι στο στόχαστρο το Δημόσιο

Η πρόταση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης εντάχθηκε στη γενικότερη επίθεση της Ν.Δ. προς τον νόμο Κατρούγκαλου, με τον Κ. Μητσοτάκη να υπόσχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας. Αποφεύγοντας να μιλήσει καθαρά για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ο Κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να ισχυριστεί ότι αυτό θα γίνει με την... εκτόξευση της ανάπτυξης επί πρωθυπουργίας του και, φυσικά, με περικοπές δαπανών.

Το πρώτο θύμα της περικοπής δαπανών στον λόγο του Κ. Μητσοτάκη είναι πάντα το Δημόσιο. Ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε συρρίκνωση του ήδη συρρικνωμένου Δημοσίου με επαναφορά του συστήματος “μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις”, παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα τμημάτων του Δημοσίου, πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και περιορισμό των συμβασιούχων.

Ακροδεξιά ατζέντα σε Ευρώπη και "Μακεδονικό"

Παράλληλα, οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου υπέρ του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Όρμπαν, για τον οποίο δήλωσε ότι δεν θέλει να τον “χαρίσει” στην Άκρα Δεξιά, δεν προκαλούν εντύπωση. Είναι πια εμφανές ότι οι απόψεις των Άδ. Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη δεν είναι μειοψηφία εντός της Ν.Δ. αλλά ασκούν επιρροή στις αποφάσεις του κόμματος και στην αλλαγή του προφίλ του, που συνδυάζει τον νεοφιλελευθερισμό στην οικονομία με ατζέντα “νόμου και τάξης” στα ζητήματα της ασφάλειας και των δικαιωμάτων, αλλά και με το “χάιδεμα” κάθε αντιμεταναστευτικής κι εθνικιστικής κίνησης.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης κάνει συνεχείς αναφορές στο «Μακεδονικό» προκειμένου να ανεβάσει τους τόνους και να πολώσει το κλίμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, κλίμα που στόχευε στο να προκαλέσει εντάσεις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Παρ' ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει πολύ διαφορετικούς όρους από αυτούς που και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. διαπραγματεύονταν, ο Κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του κόμματος επαναφέρουν συνεχώς το ζήτημα στον δημόσιο λόγο τους, ενώ η Ν.Δ. ρίχνει στη “μάχη” κι άλλα “όπλα”, όπως τα υπονοούμενα για την εξαγορά ενεργειακής εταιρείας που συνδέεται με στέλεχος της κυβέρνησης Ζάεφ από τη ΔΕΗ.

Στη "γραμμή" Γεωργιάδη για τη ρύθμιση των χρεών της η Ν.Δ.

Παράλληλα, μετά τη δικαστική ήττα της Ν.Δ. σε πρώτο βαθμό στη διαμάχη με την Τράπεζα Πειραιώς, ο Άδ. Γεωργιάδης επανέφερε στο προσκήνιο την παλαιότερη προκλητική πρότασή του για ρύθμιση των χρεών της Ν.Δ., επικαλούμενος μάλιστα το διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας για διαγραφή μέρους του υπέρογκου δημόσιου χρέους της! Μετά τις αρχικές αντιδράσεις ο Άδ. Γεωργιάδης επιχείρησε να εμφανίσει την πρόταση ως αποκλειστικά δική του.

Πάντως, η Ν.Δ. απέφυγε επιμελώς να τον αποδοκιμάσει, παρά τις σχετικές παροτρύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη του κόμματος ακολούθησαν την ίδια ακριβώς τακτική με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. προσπαθώντας να σηκώσουν προπέτασμα καπνού μέσω της επανάληψης των χιλιοειπωμένων υπονοούμενων για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και της “Αυγής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου