Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Βιώσιμο το ασφαλιστικό, 16 μεταρρυθμίσεις για το 2018

Βιώσιμο το ασφαλιστικό, 16 μεταρρυθμίσεις για το 2018

Κομισιόν
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν εξασφαλίζει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ χωρίς την περικοπή των συντάξεων καταλήγει η πρώτη έκθεσή της στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας χαρακτηρίζοντας παράλληλα μέτρια την πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, καλώντας τις ελληνικές αρχές να επισπεύσουν την υλοποίησή τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως η Ελλάδα έχει αναλάβει 16 δεσμεύσεις δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς ως το τέλος του 2018, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου, αλλά μέχρι σήμερα καμία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ενώ κάποιες προχωρούν ικανοποιητικά, άλλες λιγότερο και άλλες έχουν σημαντικό πρόβλημα.
Η Κομισιόν διαμηνύει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, πριν τη δεύτερη έκθεση επιτήρηση τον Φεβρουάριο όπου θα δημοσιευτεί η θετική αξιολόγηση στην πορεία υλοποίησής τους από την οποία εξαρτάται εν μέρει η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Ειδικότερα, στην έκθεση η Επιτροπή προχωράει σε συστάσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν:
  • Την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τις διαδικασίες αδειοδότησης στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών
  • Τις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν το 2019 (Εγνατία οδός, περιφερειακά λιμάνια)
  • Την αποφυγή επιστροφής σε προ κρίσης πρακτικές στο ελληνικό δημόσιου με υπερβολικές προσλήψεις παρά το γεγονός ότι έχει συρρικνωθεί περίπου στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Σημειώνεται επίσης ότι η Αθήνα δεν έχει ενημερώσει τους θεσμούς για ενδεχόμενη μη εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2020

«Ναι» στις συντάξεις, όχι σε αυξήσεις και προσλήψεις

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, σε συνδυασμό με το πάγωμα των συντάξεων ως το 2022, δεν διακυβεύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η περικοπή των συντάξεων θα επηρέαζε 1,4 εκατ. συνταξιούχους με μειώσεις κατά μέσο όρο 14% που θα τους οδηγούσε στα όρια της φτώχειας.
Όμως παράλληλα η Κομισιόν τονίζει πως η εξέλιξη των μισθών ήταν συγκρατημένη και για το μέλλον θα είναι ζωτικής σημασίας οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τις μισθολογικές εξελίξεις ευθυγραμμισμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές στοχεύουν στην ενίσχυση του συστήματος κοινωνικών παροχών με τη δρομολόγηση ενός νέου επιδόματος στέγασης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων, την επιδότηση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργοδοτών για νέους κάτω των 24 ετών, τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ENΦΙΑ), τη μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών σε δημόσιες επενδύσεις και τη σταδιακή μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 2020.

Ανησυχία για μελλοντικές αποκλίσεις και κινδύνους

Για την αναμενόμενη υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, η Επιτροπή σημειώνει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ωστόσο, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις και ότι τα όποια μέτρα ληφθούν πρέπει να αφήνουν κάποιο «περιθώριο ασφαλείας» για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων, ενώ προειδοποιεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και άλλων υποχρεώσεων.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενους δημοσιονομικούς κινδύνους, η Επιτροπή εκφράζει ανησυχία για τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν το 2012, το 2015 και το 2016, καθώς και τα μέτρα που εγκρίθηκαν το 2012, τα οποία καταργούν το 13ο και 14ο μηνιαίο μισθό των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
Αν αυτές οι αποφάσεις εφαρμοστούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, σημειώνει η Επιτροπή συμπληρώνοντας άλλωστε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να είναι σταθερή, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Το 2018 αναμένεται ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ, το 2019 στο 2,2% και 2,3% το 2020.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι παρά το σημαντικό ταμειακό απόθεμα και τη δέσμη μέτρων για το χρέος που βελτίωσαν τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν δύσκολες για τη χώρα και και θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάκαμψη. Τέλος τονίζεται ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει σε σταθερά επίπεδα, σε σχέση με την τελευταία ανάλυση της βιωσιμότητας του Ιουνίου του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου