Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

«Αμαρτωλό» Ταμείο ΥΠΠΟ: «Πλαστογραφούσαν τις υπογραφές μας» λένε υπάλληλοι

«Αμαρτωλό» Ταμείο ΥΠΠΟ: 
«Πλαστογραφούσαν τις υπογραφές μας» λένε υπάλληλοι στο tvxs.gr 
Φωτεινή Λαμπρίδη
Τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της διοίκησης του «αμαρτωλού» ταμείου του Υπουργείου Πολιτισμού. Την ώρα που η ΠΟΕ - ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού που έλεγχε για χρόνια το ταμείο), μιλάει για συνδικαλιστικές διώξεις γιατί παραπέμπεται στο Πειθαρχικό ο επί πολλών ετών πρόεδρος της Ιωάννης Τσακοπιάκος, τα τηλέφωνα των εργαζομένων του ΥΠΠΟ έχουν πάρει φωτιά.

Ο λόγος; Τα δάνεια και τα βοηθήματα τα οποία υποτίθεται ότι είχαν πάρει από το ταμείο που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και τα οποία όχι απλά δεν είχαν ζητήσει ποτέ αλλά αγνοούσαν πλήρως πως η διοίκηση είχε εισηγηθεί δάνειο εκ μέρους τους πλαστογραφώντας την υπογραφή τους όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται. Δύο εργαζόμενοι του υπουργείου που φέρεται να έχουν «βοηθηθεί» από το ταμείο μιλούν σήμερα στο Τvxs.gr για την περιπέτειά τους.


Ένα Ταμείο στο οποίο για 15 χρόνια οι επικεφαλής παρέμεναν ακλόνητοι (πρόεδρος: Γ. Τσακοπιάκος, διευθυντής: Γ. Βλαντής, για την περίοδο 2002-2017), ασχέτως εάν άλλαζαν κυβερνήσεις και νόμοι. Οι κρατικές επιχορηγήσεις που λάμβανε, διόλου ευκαταφρόνητες. Συνολικά το Ταμείο εισέπραξε τουλάχιστον 46 εκατ. ευρώ μεταξύ 2005-2016, περίοδος για την οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία διαχειριστικός έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Με νόμο Βενιζέλου το ταμείο που ελεγχόταν από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, αιμοδοτούταν με δημόσιο χρήμα απευθείας από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ). Μετά το πόρισμα που ήρθε στη δημοσιότητα σε σχέση με τα πεπραγμένα συγκεκριμένων μελών της διοίκησης , ακολούθησε 40ήμερη κατάληψη από την ΠΟΕ ΥΠΠΟ κατά τη διάρκεια της οποίας εξαφανίστηκαν έγγραφα πρακτικών και έτσι η έρευνα προχωρούσε μέχρι πρότινος με ρυθμούς χελώνας. «Μπορεί τα φυσικά έγγραφα κάποιων ετών να μην έχουν εντοπιστεί, υπάρχουν όμως, πιθανόν, σχετικά τεκμήρια στους υπολογιστές του Ταμείου που κατασχέθηκαν πρόσφατα από την Εισαγγελία» επισημαίνει η Αναστασία Κουτσή, η νέα διευθύντρια του ταμείου η οποία στοχοποιείται συνεχώς από τη διοίκηση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ εξαιτίας των κινήσεων της για την εξυγίανση του Ταμείου.

Ψάχνοντας πού βρίσκεται η υπόθεση των δανείων και βοηθημάτων, βρεθήκαμε μπροστά σε σουρεαλιστικής χροιάς τοπίο. Τα μέλη της διοίκησης που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, αποφάσιζαν κάθε φορά να εισηγηθούν δάνειο το οποίο μετατρεπόταν στη συνέχεια σε "βοήθημα" (δανεικά κι αγύριστα) εκ μέρους ενός ανυποψίαστου συναδέλφου τους. Έπρεπε όμως κάπως να το δικαιολογήσουν. Οι περισσότεροι λοιπόν φέρονται να ζητούν χρήματα για ιατρικούς λόγους. Ανάμεσά τους και μια συνταξιούχος η οποία ζητάει βοήθημα για λόγους εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς μια άτεκνη υπάλληλος για προβλήματα στη δίδυμη κύησή της!!

«Υπάρχουν αποδείξεις πληρωμής στο όνομά μου με πλαστή υπογραφή»

«Έμαθα ότι το όνομά μου είναι σε έναν άτυπο κατάλογο υπαλλήλων που έχουν πάρει δάνειο και βοήθημα» λέει στο Τvxs.gr ο Φώτης Κατέβας λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των προκαταβολών. «Ρώτησα το ταμείο πού ακριβώς εμπλέκεται το όνομα μου και μου απάντησαν ότι από τα αρχεία φαίνεται να έχω πάρει δάνειο 1000 ευρώ και βοήθημα 750 ευρώ. Κάποια στιγμή το δάνειό μου μετατράπηκε σε οικονομικό βοήθημα. Έγραψαν ότι για λόγους κοινωνικής αντίληψης μετατρέψαμε το δάνειο σε βοήθημα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ουσιαστικά έκλεινε ο φάκελος δεν χρειαζόταν να επιστραφούν τα χρήματα».

Οι εργαζόμενοι σπεύδουν κατά δεκάδες να εξακριβώσουν αν τα ονόματά τους περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα «ωφελημένων» του ταμείου και σύμφωνα με τη νέα διευθύντρια έχουν βρεθεί έως τώρα 50 εργαζόμενοι - που ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα της προηγούμενης διοίκησης του ταμείου και ο αριθμός μεγαλώνει.

Η περίπτωση του Φώτη Κατέβα είναι ενδεικτική όμως για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η διοίκηση. «Φαίνεται ότι έκανα τα αιτήματα αυτά για δάνειο και βοήθημα. Το τρομερό στην υπόθεση είναι ότι υπάρχει το πρακτικό των συνεδριάσεων που λέει ότι με εισήγηση του τότε διευθυντή του κου Βλαντή ζητάω βοηθήματα. Επίσης το άλλο απίστευτο είναι ότι υπάρχουν αποδείξεις πληρωμής στο όνομά μου με πλαστή υπογραφή. Η τακτική τους ήταν κάποια στιγμή να διαγράφουν τα δάνεια μετατρέποντάς τα σε βοηθήματα. Έκαναν ένα έγγραφο - φάντασμα προς τις υπηρεσίες μας το οποίο το ονόμαζαν Έγγραφο Κατάργησης Δάνειου. Όταν ζήτησε η νέα διευθύντρια από την υπηρεσία μου αυτό το έγγραφο, η απάντηση είναι ότι δεν υπήρχε. Και από ότι μαθαίνω εξαφανισμένα είναι όλα τα σχετικά κατασκευασμένα έγγραφα που δεν έφτασαν ποτέ στις υπηρεσίες μας. Όπως κάθε υπάλληλος, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα βρεθώ μπλεγμένος σε τέτοια ιστορία!» μας λέει ο Φ. Κατέβας ο οποίος θα προσφύγει νομικά όπως και άλλοι υπάλληλοι του υπουργείου που βρέθηκαν μπλεγμένοι σε αυτή την απίστευτη περιπέτεια.

«Στη θέση της υπογραφής μου μια μουτζούρα»

«Όπως λέγαμε όλοι ότι κάτι δεν πάει καλά με την Ολυμπιάδα έτσι νιώθαμε ότι κι εκεί κάτι δεν πάει καλά και στο ταμείο. Αλλά όχι σε αυτό το μέγεθος» λέει ο Συμεών Γεσαφίδης, επίσης υπάλληλος του ΥΠΠΟ. «Τον Μάιο του ΄18 που κυκλοφόρησε η ιστορία με τα δάνεια και τα βοηθήματα, έσπευσα να ρωτήσω αν εμπλέκεται το όνομά μου. Έστειλα μία επιστολή στη νέα διευθύντρια που έλεγε «Παρακαλώ να με ενημερώσετε αν φέρεται να έχω λάβει οποιοδήποτε είδους δάνειο, βοήθημα ή και κατασκηνωτική δαπάνη», γιατί κι αυτό πρέπει να ψάξουν. Δίνονταν λεφτά για πλάκα για τέτοιους λόγους. Βρήκαμε την απόφαση του ΔΣ, ποιοι εισηγήθηκαν το δάνειο. Μετά βρήκαμε και απόδειξη δαπάνης με την υποτιθέμενη υπογραφή μου και την υπογραφή του διευθυντή με σφραγίδα του ταμείου. Στη θέση της υπογραφής μου υπήρχε μία μουτζούρα» εξηγεί ο Σ. Γεσαφίφης. «Έχει δεσμευτεί το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου μας ότι θα μας υποστηρίξει σε ότι κάνουμε. Ο Ενιαίος Σύλλογος ανήκει στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ αλλά δεν έχει εκτεθεί, δεν έχει πάρει το μέρος της ομοσπονδίας. Ήταν μάλιστα εναντίον της κατάληψης του Ταμείου.»




Αν. Κουτσή: Αγώνας μετ' εμποδίων για την ορθολογική και εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου

Η νέα διευθύντρια του Ταμείου Αναστασία Κουτσή, βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου. Αφενός να ταυτοποιήσει ποιοι υπάλληλοι φέρονται να έχουν πάρει δάνεια ή βοηθήματα τα οποία δεν πήραν ποτέ και τα χρήματα εξανεμίστηκαν στην πορεία, αφετέρου να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της εξυγίανσης με δεδομένο ότι η Ομοσπονδία δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας.

«Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μου, στο Ταμείο είχε ήδη ολοκληρωθεί Έκτακτος Διαχειριστικός Έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα αποτελέσματα του οποίου κατάδειξαν μία σειρά διαχειριστικών παρατυπιών και περιείχαν επίσης μία σειρά συστάσεων προς το ΤΑΥΠΥΠΠΟ η συμμόρφωση με τις οποίες έθεσε εν τέλει και το πλαίσιο λειτουργίας μέσα στο οποίο το Ταμείο όφειλε να λειτουργήσει στο εξής.» λέει στο Τvxs.gr η Αναστασία Κουτσή και συνεχίζει:

«Σε αυτό το καθεστώς ανέλαβα να διαχειριστώ την καθημερινότητα του Ταμείου, ερχόμενη αντιμέτωπη από την αρχή κιόλας με μία σειρά σοβαρών προβλημάτων. Κατέγραψα ένα σύνολο αρχείων τα οποία δεν βρέθηκαν παρότι αναζητήθηκαν στους χώρους και την αποθήκη του Ταμείου ούτε παραδόθηκαν παρά τις έγγραφες οχλήσεις στους ασκούντες τη διαχρονική διοίκηση του ΤΑΥΠΥΠΠΟ. Πρόκειται για αρχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΤΑΥΠΥΠΠΟ, δηλαδή Πρακτικά Συνεδριάσεων ΔΣ, Βιβλία Πρωτοκόλλου, αρχεία Β/Ν σταθμού και οικονομικών υποχρεώσεων του Ταμείου προς τρίτους. Για παράδειγμα, έπρεπε να εκκαθαρίσω την κατασκηνωτική δαπάνη για το προηγούμενο έτος, καθώς αυτή δεν είχε εξοφληθεί και δεν είχα διαθέσιμα τα αρχεία που πιστοποιούσαν ότι οι δικαιούχοι που θα εξοφλούσα ήταν όντως δικαιούχοι- υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ. Ζήτησα την επανυποβολή των δικαιολογητικών ώστε να μπορέσω να πραγματοποιήσω τον σχετικό έλεγχο.

Ταυτόχρονα, υποβλήθηκε στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ ένας αριθμός από αιτήσεις συναδέλφων οι οποίοι ζητούσαν να πληροφορηθούν εάν σύμφωνα με τα αρχεία του Ταμείου εμφανίζονται να αιτούνται και να λαμβάνουν δάνεια και οικονομικά βοηθήματα. Ορισμένοι εξ αυτών δήλωναν εξαρχής ότι ουδέποτε αιτήθηκαν ή έλαβαν δάνειο ή οικονομικό βοήθημα και ότι η αίτησή τους αποσκοπούσε στην επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος από τη σημερινή Διοίκηση του ΤΑΥΠΥΠΠΟ. Η υπόθεση ερευνάται και είναι στα χέρια του εισαγγελέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου