Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Σαμαρικός αχταρμάς

Σαμαρικός αχταρμάς

Αν και θεσμικά η σύγκριση στην επικαιρότητα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα αφορούσε τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, από άποψη πολιτικής ουσίας η ορθή σύγκριση είναι τελικά αυτή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ «καπέλωσε» τον πρόεδρο και συμπεριφέρθηκε ως αρχηγός, απαντώντας, σημείο προς σημείο, στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Ο Σαμαράς έδειξε την ενόχλησή του για τις αναφορές του Τσίπρα στις δημοκρατικές παραδόσεις, διαστρέβλωσε εσκεμμένα την αναφορά του πρωθυπουργού στους αγώνες του ΕΑΜ για την απελευθέρωση, για να επιδοθεί σε εμφυλιοπολεμικό ντελίριο, εμπλέκοντας ακόμη και τον Άρη Βελουχιώτη που δεν ζούσε στον εμφύλιο, με επιδεικτική απέχθεια. Μέσα σε αυτό τον ιδεολογικό - ιστορικό «αχταρμά» ανακάτεψε ακόμη και το φολκλόρ φιάσκο της Αμφίπολης και θεωρίες για να ταυτιστεί, πρακτικά, με τους σκόρπιους τους «μακεδονομάχους» που χαιρετούσαν ναζιστικά την Παρασκευή.



Ο Σαμαράς δεν μπορεί να κρύψει την κουλτούρα μίσους και τη διχαστική ρητορική, ενώ σκαλίζει μια περιοχή της ιστορίας που αναδεύει το ζόφο. Την ίδια ώρα η επιδεικτική δυσφορία Καραμανλή και οι σπασμωδικές κινήσεις της ηγεσίας επιβεβαιώνουν το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ. Οι φιλολαϊκές εξαγγελίες Μητσοτάκη έχουν ήδη ψηφιστεί από τον Τσίπρα, ο πυρήνας του προγράμματος είναι βαθιά αντιλαϊκός και ελλείψει άλλου αφηγήματος «παίζει όλα τα χαρτιά» στην ακραία πόλωση. Όμως καθώς έχει προηγηθεί μια εκλογική μανία τριών ετών που εξάντλησε τη συσπείρωση του κόμματος, ο έντονος αντικομμουνισμός έχει τον κίνδυνο να αναδείξει την ατζέντα της ΧΑ και να καταγράψει διαρροές.

Η ΝΔ, είτε παρασυρμένη από το δίπολο προόδου-συντήρησης που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, είτε από επιλογή, παραμένει απομονωμένη σε μια ακραία ατζέντα και αποτρέπει και τον τελευταίο κεντρώο ψηφοφόρο που θα σκεφτόταν να την ψηφίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου