Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Οι Πρέσπες χωρίς δράκο

Οι Πρέσπες χωρίς δράκο

Φαίνεται ότι το παραμύθι “πουλήσατε το μακεδονικό για να πάρετε τις συντάξεις” δεν έχει τελικά δράκο. Οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν χθες από τη Συνταγματική Επιτροπή του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, διευκρινίζουν ακόμα πιο καθαρά αυτό που η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει.

Ότι ο προσδιορισμός “μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” αφορά την υπηκοότητα του γειτονικού μας κράτους και σε καμία περίπτωση την εθνότητα. Δηλαδή αυτό ακριβώς που είχε πει στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας τον περασμένο Ιούνιο, απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη.


Επιβεβαιώνεται κάτι ακόμα: ότι οι ουρανομήκεις κραυγές της Ν.Δ. που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών “βούτυρο στο ψωμί του σκοπιανού αλυτρωτισμού”, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κατασκευή, άσχετη με την πραγματικότητα, προοριζόμενη αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση.

Αυτή τη στιγμή, ο “σκοπιανός αλυτρωτισμός” βρίσκεται στα κάγκελα και ουρλιάζει, ακριβώς τόσο όσο ουρλιάζει και η Ακροδεξιά στην Ελλάδα, την ώρα που η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου και του λαού της ΠΓΔΜ επιθυμεί να κλείσει συναινετικά αυτή η πληγή που εμποδίζει τη συνύπαρξη των δύο χωρών εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, που πέταξε στα σκουπίδια την εθνική γραμμή του 2008, όσο και η Φ. Γεννηματά, που διέλυσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το μακεδονικό, δεν έχουν στο μυαλό τους την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Θεώρησαν απλώς ότι η συμφωνία των Πρεσπών τούς έδινε όπλα να χτυπήσουν την κυβέρνηση. Έτσι, το παλιό πολιτικό σύστημα κατάντησε θλιβερή ουρά της Ακροδεξιάς.

Το εμπόριο πατριωτισμού είναι ανήθικη πολιτική τακτική. Και αποτελεί δείγμα της βαθύτατης πολιτικής χρεοκοπίας στην οποία έχουν ξεπέσει τα παλιά κόμματα εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου