Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Το σύστημα

Το σύστημα
Πουλακίδας Κώστας
Και τι δεν της έσουραν. Έψαξαν τον βίο και τις δηλώσεις της δεκαετίες πίσω. Έφτασαν μέχρι και στα "Δικαστικά Νέα" του 2009! Αναζήτησαν τα οικονομικά της δεδομένα. Την έψεξαν για τις πολιτικές της απόψεις. Την κατέκριναν για τη θέση που πήρε δίπλα στην κυβέρνηση, παρά το ότι είναι άμισθη. Της είπαν ακόμη και γιατί δεν έγραψε στο βιογραφικό της ότι είναι αμισθί προϊστάμενη στη νομική υπηρεσία του γραφείου του πρωθυπουργού. Αυτό δείχνει "πολιτική μεροληψία", της είπε ο Μάκης Βορίδης.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν πιο πρακτικός. Την ρώτησε αν θα θέσει την παραίτησή της στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης. Ο στόχος είναι προφανής: η οικεία βουλήσει εκπαραθύρωση αν κερδίσει την εξουσία η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε προκαταβολικά, πριν από τις εκλογές, την παράδοσή της.

Η Βασιλική Θάνου υπέμεινε, χθες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επί 2,5 ώρες το bullying της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν προτεινόμενη για πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (στη θέση του Δημήτρη Κυριτσάκη που βρίσκεται στη θέση αυτή επί 9 χρόνια). Από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού θέλει να τη διώξει ο Ευ. Βενιζέλος.

Προς τι το μίσος όμως και ο αλληλοσπαραγμός; Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να γράψει επιστολή στην επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ και στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, παρακάμπτοντας την ελάχιστη εκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλον;

Η Β. Θάνου υπηρέτησε 42 χρόνια στο δικαστικό σώμα. Ειδικεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, στο Εμπορικό και στο Αστικό Δίκαιο. Ξεκίνησε μεταπτυχιακά στη Σορβόννη. Δίδαξε Ενοχικό Δίκαιο στη Σχολή Δικαστών. Έφτασε στο ύπατο αξίωμα της προέδρου του Αρείου Πάγου. Και λόγω αυτής της θέση επιλέχθηκε για υπηρεσιακή πρωθυπουργός το 2015.

Όλη της η πορεία είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα. Ένα σύστημα που σου κανονίζει μεταθέσεις και προαγωγές - ακόμη και υποθέσεις. Μοιάζει με ένα αόρατο σωλήνα στον οποίο μπαίνεις, ζεις και εργάζεσαι προστατευμένος, και εξέρχεσαι μετά από δεκαετίες.

Όμως η Β. Θάνου έκανε ένα λάθος. Που κάποιοι θέλουν να αποβεί μοιραίο. Η Β. Θάνου θα πληρώσει ακριβά, και για το υπόλοιπο του βίου της, το ότι "αποσκίρτησε" από το σύστημα και τον αστικό τους κόσμο και πήγε με τους "κατσαπλιάδες". Κάθε της πράξη, κάθε της λόγος, από εκείνη την ώρα και μετά απαξιώνεται. Θα ζήσει την απόπειρα δολοφονίας του χαρακτήρος της. Το σύστημα τη θεωρεί "προδότη" και οι εκπρόσωποί του της το έδειξαν, όπως κάνουν σε όλους όσους στοχοποιούν. Από την ίδια εξαρτάται αν θα αντέξει. Και από τον λαό στις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου