Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Η «αξιοκρατία» της νέας εποχής: Πως τα κόμματα μοιράζουν τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ


Η «αξιοκρατία» της νέας εποχής: Πως τα κόμματα μοιράζουν τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ

Στην Ελλάδα του 2013 δεν γίνονται ανοικτοί και διάφανοι διαγωνισμοί για τις κρίσιμες θέσεις των διοικητών των πολύπαθων ΔΕΚΟ. Αντίθετα, προτιμάται το «πετυχημένο» σύστημα των απευθείας τοποθετήσεων προσώπων με κύριο προσόν την... κομματική εμπειρία.

Αυτό φαίνεται πως ισχύει αν επιβεβαιωθούν τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που, όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr, αναφέρουν ότι τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ έχουν «κλειδώσει». Αλλά στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι κομματάρχες και αποτυχόντες βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με αυτή τη σειρά.


Τη μερίδα του λέοντος στο νέο κράτος παίρνει φυσικά η ΝΔ που, όπως φαίνεται, θα κρατήσει για τα δικά της «παιδιά» πάνω από 10 διοικήσεις. Πρόκειται για κομματικά στελέχη, πρώην βουλευτές ή πολιτευτές που δεν τα... κατάφεραν και θα τοποθετηθούν στις ακόλουθες ΔΕΚΟ, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αντιδράσεις φαίνεται ότι ανέτρεψαν προσωρινά τα σχέδια:

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Για τη θέση προαλειφόταν ο Δημήτρης Κούκης, δικηγόρος, που ήταν πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία με την COSCO και τη Hewlett-Packard ίσως να κρατήσει στη θέση του τον νυν πρόεδρο κ. Θανάση Ζηλιασκόπουλο που είχε επιλεγεί με το opengov.
ΟΑΕΔ: Για αντικαταστάτης του Ηλια Κικίλια προοριζόταν ο κ. Δημήτρης Κοντός, πρώην γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, αλλά οι διαμαρτυρίες συνδικαλιστών και η εμπλοκή του στο Βατοπαίδι «πάγωσαν» την αντικατάσταση.
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Αντώνης Σελιανάκης, αρχιτέκτονας, πρόεδρος στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας επί κυβερνήσεως ΝΔ.
ΚΕΚ-ΕΛ.ΤΑ.: Μάκης Γάκης, γεωπόνος στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από την Μεσσηνία, υποψήφιος της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής στις τελευταίες εκλογές.
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Γιώργος Βερναρδάκης, διοικητής ΟΑΕΔ στην κυβέρνηση Καραμανλή
ΟΠΕΚΕΠΕ (Αγροτικής Ανάπτυξης): Γρηγόρης Αποστολάκος, πρώην βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ
ΕΛΓΟ-Δήμητρα: Κώστας Μπέσης, δασολόγος περιβαντολόγος, πρώην στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης, ήταν υποψήφιος στην Θεσπρωτία της ΝΔ και οργανωτικός γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα.
ΟΓΑ: Κώστας Ζωντανός, ηλεκτρολόγος-μηχανικός ΕΜΠ, υπάλληλος του ΟΤΕ από το 1980 και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής HellasCom, γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ
ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων): Στέφανος Αγιάσογλου, οικονομολόγος και πολιτευτής Αττικής της ΝΔ και πρώην γενικός διευθυντής του ΟΣΚ επί Καραμανλή.
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Δημήτρης Πανοζάχος, πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου και υποψήφιος στην Αʼ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
ΟΣΥ (λεωφορεία-τρόλευ): Ανέλαβε ήδη ο Γιάννης Οικονόμου που είχε φύγει από τη ΝΔ για να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη
ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ): Τοποθετήθηκε ο Νίκος Παπαθανάσης, διοικητής ΗΣΑΠ επί Καραμανλή και στενός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει τα λιμάνια, το ΙΚΑ, τον ΟΚΑΝΑ, ενώ θα πάρει την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΕΛΟΤ:

ΕΛΓΑ: Βασίλης Έξαρχος, χημικός μηχανικός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Όπως φαίνεται θα αντικαταστήσει τον Θεόδωρο Σαρρή που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση παρότι κατά γενική ομολογία θεωρείται επιτυχημένος.
ΙΚΑ: Θα παραμείνει διοικητής ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Υποδιοικητής αναλαμβάνει ο Κώστας Παπαθανασίου, υποψήφιος στη Φωκίδα με τη ΝΔ.
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα παραμείνει ο Στέλιος Αγγελούδης, συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Επικρατέστερος ο Κώστας Ταγγίρης για εκτελεστικός αντιπρόεδρος.
Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς: Θα παραμείνει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης.
ΕΛΟΤ-ΕΣΥΔ: Αγγελος Τόλκας, 34 ετών, δικηγόρος, πρώην βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ
ΟΚΑΝΑ: Παραμένει η κυρία Μένη Μαλλιώρη, που πρόσκειται στον κ.Βενιζέλο.
ΕΡΓΟΣΕ: Κώστας Σπηλιόπουλος. Ήταν υφυπουργός του κ.Βενιζέλου όταν ο τελευταίος ήταν στο υπουργείο Άμυνας

Στην τρικομματική μοιρασιά, η ΔΗΜΑΡ δεν θα μπορούσε να μείνει παραπονεμένη. Στελέχη και φίλα προσκείμενα στο κόμμα πρόσωπα θα τοποθετηθούν, εκτός απροόπτου, στον ΕΦΕΤ, στα ΕΛΤΑ και στην ΓΑΙΟΣΕ, ενώ τοποθέτησε ήδη στέλεχός της στον ΟΑΣΑ:

ΕΦΕΤ: Νίκος Τσιάλτα, στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Μίχα που εξέφρασε την υποστήριξή του στο υπό σχηματισμό νέο κόμμα Λοβέρδου.
ΓΑΙΟΣΕ: Αλέκος Κατσαμπόπουλος, οικονομολόγος
ΕΛΤΑ: Κώστας Μελαχροινός
ΟΑΣΑ: Αλέξανδρος Δελούκας, πολιτικός μηχανικός.

Και οι ανεξάρτητοι τεχνοκράτες που πιθανώς σώζουν τα προσχήματα της αξιοκρατίας:

ΕΤΕΑΜ:Γιώργος Γεροντούκος, πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)
Οργανισμό Αντισεισμικού: Κώστας Σαββίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργολήπτων Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ).
Ταχυμεταφορές: Ορέστης Μεσοχωρίτης, πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης της ΔΕΥΚΩΝ Α.Τ.Ε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου