Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η τρόικα αποφασίζει για τις συντάξεις

Μητέρες ανηλίκων και δημόσιοι υπάλληλοι οι μεγάλοι χαμένοι από ενδεχόμενη κατάργηση των πρόωρων

Η τρόικα αποφασίζει για τις συντάξεις


Aκόμη και αν ο κ. Βρούτσης έκλεισε το θέμα των ορίων ηλικίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία απλή λέξη των δανειστών μας το ανοίγει και μάλιστα με οδυνηρό για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους τρόπο, αφού κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Βρούτσης αλλά και ο κ. Στουρνάρας, δεν φημίζονται για τη διαπραγματευτική τους ικανότητα.

     

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης να δεσμεύτηκε τηλεοπτικά ότι δεν θίγονται τα υφιστάμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά πολλοί στο οικονομικό επιτελείο κρατούν μικρό καλάθι και περιμένουν την έλευση της τρόικας προκειμένου να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι στις συντάξεις. Η κυβέρνηση, διά του κ. Βρούτση, εν όψει της επικείμενης έλευσης της τριμερούς αντιπροσωπείας των δανειστών μας, προσπαθεί να πετάξει την καυτή πατάτα από τις νέες συζητήσεις θέτοντας το πλαίσιο του τετελεσμένου σε σχέση με το πρόβλημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού. Είναι σαφές, βέβαια, ότι την τελευταία φορά η μαύρη τρύπα ύψους 6 δισ. ευρώ ήταν ο κυρίαρχος λόγος που η τρόικα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις, και τώρα εμφανίζεται η ελληνική πλευρά να παρακαλά τους εκπροσώπους των δανειστών μας να έρθουν στις αρχές Νοεμβρίου στη χώρα μας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ετσι, ακόμη και αν ο κ. Βρούτσης έκλεισε το θέμα των ορίων ηλικίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία απλή λέξη των δανειστών μας το ανοίγει και μάλιστα με οδυνηρό για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους τρόπο, αφού κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Βρούτσης αλλά και ο κ. Στουρνάρας, δεν φημίζονται για τη διαπραγματευτική τους ικανότητα ή για τη βούλησή τους να προασπίσουν σοβαρά τα συμφέροντα των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων αλλά και της πραγματικής ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Ετσι το θέμα του ασφαλιστικού παραμένει ορθάνοιχτο, με προσδοκία της κυβέρνησης να είναι η αγορά χρόνου μέχρι την άνοιξη, αν και όλα κατατείνουν στο ότι θα πρέπει (με βάση τις βουλές των δανειστών μας που σπεύδουν να ικανοποιήσουν οι Ελληνες υπουργοί) να έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι το τέλος του 2013.

Η «Εφ.Συν.» επιχειρεί λοιπόν μία ανάλυση στο ποιοι θα θιχτούν από τις επικείμενες αλλαγές για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες που χάσκουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σε γενικές γραμμές και με μία λέξη θίγονται όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (δηλαδή αυτοί που εντός της 5ετίας έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης). Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι για όλους τους υπόλοιπους οι μνημονιακές κυβερνήσεις και συγκεκριμένα οι μνημονιακοί υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης και Γ. Βρούτσης, με τις νομοθετικές τους παρεμβάσεις έχουν φροντίσει να «ξεχειλώσουν» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να μειώσουν τις συντάξεις και βέβαια να «εξαερώσουν» τις εν γένει παροχές του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτοί οι «σωτήρες» της κοινωνικής ασφάλισης το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη διάλυση το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε επίπεδο αριθμών, αυτοί που φαίνεται να θίγονται, εφόσον βέβαια ο κ. Βρούτσης δεν καταφέρει να παραπλανήσει τους τροϊκανούς, ότι με τα 550 εκατ. θα καταφέρει να καλύψει τη μαύρη τρύπα των 6 δισ. ευρώ, είναι όσοι ευελπιστούσαν να εξέλθουν με χαμηλό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (κάτω δηλαδή από τα 62 έτη). Οι δύο μεγάλες κατηγορίες, λοιπόν, είναι οι γυναίκες μητέρες ανηλίκων αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ανά κατηγορία λοιπόν διαμορφώνονται τα εξής δεδομένα και θίγονται με βάση το πρώτο σενάριο που αφορά τη σταδιακή αύξηση όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι κάτω των 62 ετών ώστε τα προσεγγίσουν το προσδοκώμενο κατώτατο όριο των 62:

ΙΚΑ

•Οι μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο και οι οποίες έχουν συμπληρώσει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,3 έτη) και περιμένουν να πιάσουν το όριο ηλικίας.

•Οσοι προσδοκούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 4.500 ημέρες ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας (ή του 57ου οι γυναίκες)

•Εργαζόμενες με 10.000 ημέρες ασφάλισης που θα μπορούσαν να βγουν λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση των 60 ετών.

•Γυναίκες με βαρέα και ανθυγιεινά (με 3.500 ΒΑΕ και 4.500 ημέρες ασφάλισης) που μπορούσαν να βγουν όταν συμπληρώσουν τα 55 ή τα 56 ή τα 57…

ΕΥΓΕΝΗ ΤΑΜΕΙΑ

Στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αναμένεται να θιγούν:

•Οσες ασφαλισμένες έχουν ανήλικο τέκνο και 25 χρόνια εργασίας

•Η 35ετία που άνδρες/γυναίκες μπορούσαν να βγουν χωρίς όριο ηλικίας

•Τρίτεκνες με 20 χρόνια εργασία και χωρίς όριο ηλικίας

ΔΗΜΟΣΙΟ

Στο Δημόσιο η καμπάνα της ανησυχίας χτυπά για όσους εισήλθαν πριν από το 1984, αφού τώρα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και αυτό βαίνει προς κατάργηση. Αλλες κατηγορίες που θίγονται:

•Οσοι συμπληρώνουν 25ετία στο Δημόσιο μεταξύ 2011 και 2012 που μπορούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη, στα 60 οι άντρες και στα 56-58 οι γυναίκες.

•Οσοι έκλεισαν τα 25 έτη ασφάλισης εντός του 2010 και περιμένουν να φύγουν με τη συμπλήρωση του 58ου έτους.

•Τρίτεκνοι με 20, 21 ή 23 έτη ασφάλισης (ανάλογα το έτος συμπλήρωσης) που μπορούσαν να εξέλθουν στα 52 έως 55.

•Ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικο τέκνο που συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο το 2011 και το 2012 και μπορούσαν να εξέλθουν με τη συμπλήρωση των 52 ή των 55.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ψαλίδι 20% σε όλες τις πρόωρες

Το εναλλακτικό σενάριο της κυβέρνησης, εφόσον η τρόικα επιμείνει στο ψαλίδισμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, είναι, τι άλλο, το οριζόντιο κούρεμα… Συγκεκριμένα έχει προβλεφθεί να περικοπούν κατά 20% οι συντάξεις των πρόωρα συνταξιοδοτηθέντων. Που σημαίνει, και εφόσον προκριθεί η υλοποίηση αυτού του σεναρίου, ότι όποιος συνταξιοδοτήθηκε πριν από τα 62 του έτη θα δει μείωση στη σύνταξή του. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι αυτό το μέτρο ισχύει για όλους όσοι είναι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών αφού τους παρακρατείται εισφορά 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ. Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους 55-60 ετών και σε όσους κάνουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση από εδώ και στο εξής. Παράλληλα το πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση, με βάση πάντα το συγκεκριμένο σενάριο, θα ανέλθει από το 6% κατ’ έτος που είναι σήμερα στο 20%.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Μείωση συντάξεων σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών

Η μείωση των εισφορών στους ασφαλισμένους των ευγενών ταμείων (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2014 επιφέρει μείωση και στις συντάξεις για να καλυφθεί το χάσμα που δημιουργείται στα ταμεία αυτά. Αναλυτικότερα:

Ακριβώς επειδή πρέπει από τις αρχές του 2014 να μειωθούν, ώστε να εξισωθούν με τις εισφορές των υπόλοιπων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, τα χρήματα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και τράπεζες, θα επέλθει και μείωση των συντάξεων των 100.000 περίπου ασφαλισμένων στα ταμεία αυτά.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση αύξηση μισθού στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (αφού θα πληρώνουν μικρότερες εισφορές) αλλά με ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων.

Οι μειώσεις αυτές θα είναι σε μέσο όρο:

• Για τους συνταξιούχους των τραπεζών η μείωση θα είναι 1%.

• Για τους συνταξιούχους των ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, (ΤΑΠ-ΟΤΕ) μείωση 1,4%.

• Για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, μείωση κατά 1,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου