Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Δημοσκόπηση της MARC, στην εκπομπή Ιντριγκα

Δημοσκόπηση της MARC, στην εκπομπή Ιντριγκα

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία η οποία θα συνοδεύεται από χρηματοδότηση μέχρι τις 11 Μαΐου,ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και πως όλα καλύπτονται αυτή τη στιγμή με εσωτερικούς πόρους. «Η οικονομία είναι σε στασιμότητα, όπως ήταν και το τελευταίο τρίμηνο του 2014.
Υπάρχουν εκροές στις τράπεζες, αλλά είναι ελεγχόμενες και είναι μεταφορές χρημάτων που τελικά επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα. Στόχος μας είναι να υπάρξει συμφωνία και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Εάν μπορώ να το παρουσιάσω απλά, η διαπραγμάτευση γίνεται περίπου σε δέκα θεματικές ενότητες, έχουμε φτάσει σε ώριμο στάδιο να συμφωνήσουμε σε έξι - επτά από αυτές», τόνισε.



Συμφωνία ακόμη και με μνημονιακά μέτρα θέλει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, για την εκπομπήΊντριγκα με την Έλλη Στάη. Το 54,2% είναι υπέρ της συμφωνίας με το 37% να απαντά υπέρ της ρήξης.

Το 64,4% των ερωτηθέντων είναι υπέρ του ευρώ, ενώ τη δραχμή θέλει το 27,3%. Ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων είναι υπέρ του ευρώ, με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, να είναι μοιρασμένοι.

 

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, υπάρχει πια έντονη ανησυχία στους Έλληνες. Το 50% ανησυχεί για την εξέλιξη της κατάστασης, με την ελπίδα να έχει υποχωρήσει για την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία από το 65,2 στο 39,7.


Για τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, το 50,5% απαντά θετικά ενώ το 48,2% έχει αρνητική άποψη. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία οι δύο στους τρεις ερωτηθέντες ζητούν συμβιβασμό και όχι ρήξη. 

Το 52,4% των ψηφοφόρων δηλώνει ικανοποιημένο από την διαπραγμάτευση, ενώ το 48,2% απαντά αρνητικά. Με την πλειοψηφία τους να είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, το 56% των ερωτηθέντων απαντά πως πιστεύει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, ενώ το 38,8% πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία.

 

Όχι σε δημοψήφισμα – με ποσοστό 58,1 - αλλά και όχι σε εκλογές(κατά το 84,7%) απαντούν οι περισσότεροι ερωτώμενοι.

Στην πλειοψηφία τους οι ψηφοφόροι του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν θέλουν δημοψήφισμα, ενώ μοιρασμένοι σε αυτό το ερώτημα είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με το 48% να είναι υπέρ και το 47,1 κατά.


Σε περίπτωση αδιεξόδου, το 46,6% ζητά κυβέρνηση εθνικής ενότητας – κυρίως ψηφοφόροι από ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ενώ το 38,3% θέλει να παραμείνει η ίδια κυβέρνηση – κυρίως ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Υπέρ των εκλογών φαίνεται να είναι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ.


Τέλος στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί μεν το ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου, όμως σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές σημειώνει πτώση περίπου δέκα μονάδων σε δυόμιση μήνες. Το ποσοστό που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται όμως να μην καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά να το λαμβάνει το ΠΟΤΑΜΙ.


Αναλυτικά εάν γίνονταν σήμερα εκλογές θα λάμβαναν ΣΥΡΙΖΑ 35,6%, ΝΔ 20,8%, ΠΟΤΑΜΙ 5,8%, Χρυσή Αυγή 5,3%, ΚΚΕ 5,1%, ΑΝΕΛ 4,2% και ΠΑΣΟΚ 

2,8.

Γ. Σταθάκης: Μέχρι 11 Μαΐου συμφωνία και χρηματοδότηση

Τη δημοσκόπηση της Marc αλλά και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχολίασε στη διάρκεια της εκπομπής ο Γιώργος Σταθάκης.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι εκείνος που θα πάει στο Eurogroup και πως παραμένει επικεφαλής της διαπραγμάτευσης. «Πρέπει να έχουμε συναίσθηση του έργου που κάνει εδώ και δύο μήνες, σήκωσε το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης. Προφανώς δέχεται πόλεμο γιατί εκφράζει τη διαπραγματευτική μας τακτική που δεν αρέσει στους κύκλους της Ευρώπης και δέχεται πόλεμο. Προφανώς όμως έχουν γινει και λάθη», είπε ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ αναφερόμενος στην άρνηση του υπουργού Οικονομικών να πάει στο δείπνο της περασμένης Παρασκευής μετά το Eurogroup, είπε πως θα ήταν ατόπημα εάν δεν πήγαινε σε «δείπνο εργασίας». 
Ντόρα Μπακογιάννη: Υπάρχει και θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, δεν μασάω τα λόγια μου

Η αντιπαράθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη και το Γιώργο Σταθάκη ήταν έντονη και για το Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε την ανησυχία της για το τι θα γίνει τελικά στις διαπραγματεύσεις.

«Το σύμπαν θεωρεί την Ελλάδα μία χώρα υψηλού ρίσκου όπως η Βενεζουέλα και η Ουρουγουάη. Το δημοσιονομικό κενό είναι μεγαλύτερο από αυτό που αφήσαμε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους εταίρους και δεν μπορεί να διακινδυνευτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη» τόνισε.

«Η κυβέρνηση έχει εντολή να κυβερνήσει και πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει», είπε η κ. Μπακογιάννη η οποία ανέφερε ότι ο «ναρκισσισμός του Γιάννη Βαρουφάκη δημιουργεί πρόβλημα», για να λάβει απάντηση από το Γιώργο Σταθάκη.

Για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη, παραδέχτηκε ότι υπάρχει προβληματισμός. «Θα υπάρξει ανασυγκρότηση στη ΝΔ και θα ανακάμψει. Εμείς έχουμε θέμα, δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου, έχουμε θέμα και θα το λύσουμε.Έχουμε θέμα πολιτικής, στρατηγικής, πλατφόρμας και ηγεσίας και θα το βρούμε. Αυτό όμως που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μην παει η χώρα στα βράχια», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου