Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν. ΦΙΛΗ: Η διακυβέρνηση να μπολιαστεί με περισσότερες αριστερές προοδευτικές αξίες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν.ΦΙΛΗ
 Η διακυβέρνηση να μπολιαστεί με περισσότερες αριστερές προοδευτικές αξίες

Στην τελική ευθεία και στην έξοδο από το μνημόνιο χρειάζεται να μπολιάσουμε τη διακυβέρνηση με περισσότερες αριστερές-προοδευτικές αξίες, να είμαστε, αυτό που θέλουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ένα είδωλο των εξαναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών τόνισε σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη kontranews, ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.


Οι χειρισμοί για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, με τις επιπτώσεις της, σας βρίσκουν σύμφωνο; Θεωρείτε ότι σε κυβερνητικό επίπεδο όλα έγιναν σωστά;

Θα ήταν ύβρις να ισχυριστεί κανείς ότι όλα έγιναν σωστά. Προφανώς πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όλα τα επίπεδα για να μην επαναληφθούν. Το ναυτικό ατύχημα συνέβη κάτω από απροσδιόριστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Συνέβη σε ένα γνωστό περιβάλλον. Το λιμάνι του Πειραιά έχει την εικόνα ενός τόπου ασυδοσίας. Ναυάγια, ων ουκ έστιν αριθμός, παραμένουν στο βυθό. Παροπλισμένα πλοία για πολλά χρόνια έχουν «παρκάρει» στον Σαρωνικό. Το λαθρεμπόριο καυσίμων οργιάζει. Έμφορτα πλοία αγκυροβολούν όσο θέλουν. Μαζί με αυτά υπάρχει και το καθεστώς των εικονικών ελέγχων και παρατάσεων για την αξιοπλοΐα. Κι όλα αυτά γίνονται υπό το μανδύα της νομιμότητας.

Είναι το καθεστώς των 40 χρόνων ολιγωρίας, πλημμελών παρεμβάσεων και περιβαλλοντοκτόνων επιλογών, που όμως δεν μπορούν να λειτουργούν ως άλλοθι για τη σημερινή κυβέρνηση. Το ναυτικό ατύχημα πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για επίσπευση των απαραίτητων νομοθετικών αλλαγών για τη ναυσιπλοΐα, για την πάταξη του λαθρεμπορίου και για την ενίσχυση των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

"Στον Πειραιά δεν πρέπει να φοβηθούμε τις συγκρούσεις με τα συμφέροντα"⏪

Κοινός παρονομαστής είναι η αδιάβλητη λειτουργία ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών. Και, βεβαίως, η δημιουργία μιας περιβαλλοντικής συνείδησης που δεν θα υποτάσσει το δημόσιο συμφέρον στα μεγάλα συμφέροντα και στις μικροεξυπηρετήσεις. Για αυτά τα μεγάλα και τα δύσκολα ο λαός έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν πρέπει να βυθίζεται στη δίνη μιας δημόσιας διοίκησης που συχνά λειτουργεί πελατειακά, καθώς και στη μιζέρια της καθημερινότητας. Χρειάζονται συγκρούσεις και δεν πρέπει να φοβηθούμε.

Η απόφαση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ψηφίζουν νομοσχέδια στη Βουλή- αν αυτά δεν ψηφίζονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ- θα σας δημιουργήσει κάποια προβλήματα το επόμενο διάστημα κ. Φίλη; Σας θυμίζω ότι το Τέμενος στην Αθήνα δεν ψήφιστηκε από τους ΑΝΕΛ, αλλά από κόμματα της αντιπολίτευσης...

Η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη. Δεν κυβερνάμε α λα καρτ. Είναι φυσικό μεταξύ των εταίρων να υπάρχουν διαφορές. Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι αναγκαία και η συναίνεση, όταν μάλιστα συμφωνούν σε ορισμένες ρυθμίσεις όλα τα κόμματα. Η απειλή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (σε αντίθεση με τη στάση του κ. Θεοδωράκη και της ΔΗΜΑΡ) ότι δεν θα ψηφίζουν νομοσχέδια με τα οποία συμφωνούν για να δημιουργήσουν τεχνητή κυβερνητική κρίση, συνιστά αντικοινοβουλευτική πρακτική. Δείχνει, τουλάχιστον, για τον κ. Μητσοτάκη ότι η πολιτική ανωμαλία βρίσκεται στο πυρήνα της πολιτικής του συγκρότησης. Οι επίμαχες ρυθμίσεις θα ψηφιστούν από τη Βουλή γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των πολιτών, η υπεράσπιση του κράτους δικαίου και το διεθνές κύρος της χώρας.

"Αγριανθρωπισμός ο πρωτόγονος νεοφιλελευθερισμός του κ. Μητσοτάκη⏪


Ποια η γνώμη σας για τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη;"

Όποιος τον άκουσε στη ΔΕΘ κατάλαβε ότι πρόκειται για κυνικό πολιτικό με πολιτικό πρόγραμμα όχι απλώς πρωτόγονου νεοφιλελευθερισμού αλλά μισανθρωπισμού. Επιδιώκει να διασπάσει τη στοιχειώδη κοινωνική συνοχή, αναδεικνύοντας ρητορική και πρακτικές κοινωνικού εμφυλίου, με το επιχείρημα ότι είναι φυσικές και πρέπει να εδραιωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Στην ουσία υπερασπίζεται τα συμφέροντα τών πολύ λίγων και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σε συμμαχία με ακροδεξιά πρόσωπα και αντιλήψεις στο κόμμα του, ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύεται, με όρους του παρόντος, ένας νέος εφιάλτης για την κοινωνία. Κατανοεί την κοινωνία και την εργασία ως ζούγκλα ανασφάλειας, αδικιών και ανισοτήτων. Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς κατοχυρωμένους μισθούς, χωρίς σταθερή απασχόληση, χωρίς δημόσιο σχολείο, ακόμη και χωρίς Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αποτελούν για σας εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους; Ενόψει και των εξελίξεων στην κεντροαριστερα

Να δούμε τις εξελίξεις. Να δούμε πως αυτοπροσδιορίζονται μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικής ρευστότητας και αμορφίας στο χώρο του κέντρου. Το υπαρξιακό δίλημμά τους είναι αν θα επιστρέψουν στην κοίτη των προοδευτικών εξελίξεων ή θα μετατραπούν οριστικά σε δορυφόρους της δεξιάς. Η Αριστερά είναι εδώ.

Μπορείτε να αποκλείσετε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση αυτή , δεν θα αποδεχτεί ακόμα ένα μνημόνιο;

Η θετική πορεία της οικονομίας δείχνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ακόμη ένα μνημόνιο. Η Αριστερά στην κυβέρνηση ακόμη κι όταν εκβιάστηκε από τους δανειστές με το πιστόλι στον κρόταφο, αποδέχθηκε ένα μνημόνιο, όχι ως δική της πολιτική. Γι` αυτό, προώθησε αντισταθμιστικές πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης, περίθαλψης των εκατομμυρίων ανασφάλιστων, ανόρθωσης του δημόσιου σχολείου και σύγκρουσης με συμφέροντα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Το ΔΝΤ να φύγει ή να μείνει από το Πρόγραμμα;

Το ΔΝΤ έπρεπε να είχε φύγει από πέρυσι. Άλλωστε, δεν συμμετείχε τυπικά στο Πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015. Η απόβαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη, που έγινε μέσω της Ελλάδας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών.

Εκλογές πότε θα έχουμε; Η απόφαση για το 2019 είναι οριστική ή μπορεί να υπάρχουν κάποια απρόοπτα;

Η κυβερνητική απόφαση συμπίπτει με τη συνταγματική πρόβλεψη για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Για τα απρόοπτα, εξ ορισμού, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς.

Θεωρείτε ότι μετά από περικοπές σε συντάξεις και μείωση στο αφορολόγητο ο κόσμος θα σας ξαναστηρίξει;

Τα μέτρα συνοδεύονται από αντίμετρα τα οποία ελπίζουμε ότι θα αναπληρώσουν μέρος των απωλειών του λαϊκού εισοδήματος. Η στάση των πολιτών όμως θα καθοριστεί με βάση το αν η χώρα βγαίνει από την κρίση και αν η ανάπτυξη αφορά τους πολλούς κι όχι τους λίγους. Η σύγκριση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι καταλυτική υπέρ της κυβέρνησης. Κι αυτό θα γίνει ακόμη πιο φανερό το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις έχει «στομώσει» η ΝΔ, ενώ οι πολίτες τής πιστώνουν μια αντιλαϊκή νοοτροπία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καλός υπουργός Οικονομικών;

Γνωρίζετε κάποιον καλύτερο και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης και ήττας; Μορφωμένος, ειλικρινής, προσηλωμένος στις δεσμεύσεις της χώρας και ταυτοχρόνως με έναν ανοικτό ορίζοντα.

⏩Nα είμαστε αυτό που θέλει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι είδωλο των εξαναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών⏪

Την άποψη κάποιων συντρόφων σας ότι χρειάζεται ανασχηματισμός και «στροφή προς τα Αριστερά», την συμμερίζεστε;

Χρειάζεται στροφή προς την κοινωνία. Δηλαδή, ειλικρίνεια ως προς τις δυνατότητες για μια ανάπτυξη προς όφελος των πολλών. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Χρειάζεται να συνδυάζουμε το δημόσιο με το λαϊκό συμφέρον. Απαιτείται να βαθύνουμε το δημοκρατικό ήθος της διακυβέρνησής μας και να απομακρυνόμαστε από τον πειρασμό των διαφόρων μορφών αυταρχισμού και αλαζονείας.

Στην τελική ευθεία και στην έξοδο από το μνημόνιο χρειάζεται να μπολιάσουμε τη διακυβέρνηση με περισσότερες αριστερές-προοδευτικές αξίες, να είμαστε, δηλαδή, αυτό που θέλουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ένα είδωλο των εξαναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών.

Αν σας το ζητήσει ο πρωθυπουργός, στην κυβέρνηση θα επιστρέψετε;

Από μικρό παιδί στην Αριστερά έχω μάθει να συμμετέχω στη συλλογική προσπάθεια για την αλλαγή της κοινωνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι κανείς ντε και καλά υπουργός! Άλλωστε, αυτό έμπρακτα φάνηκε με τη στάση μου στον περσινό ανασχηματισμό.

Το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών πόσο και πως θα επηρεάσει την κυβέρνηση; Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει πολλά στον Μ. Σουλτς, ωστόσο η κ. Μέρκελ φαίνεται πως θα επικρατήσει με άνεση...

Ας δούμε το βράδυ της Κυριακής ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Έχει σημασία η σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού. Να μην ξεχνάμε όμως ότι τα δυο μεγάλα κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, επί σειρά ετών έχουν διαμορφώσει, παρά τις διαφορές τους, έναν κοινό παρονομαστή που εγγράφεται στην ενίσχυση του ρόλου της Γερμανίας, πρώτα-πρώτα στην Ε.Ε. Βέβαια, η προεδρία Μακρόν στη Γαλλία θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για την αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα. Το ελληνικό πρόβλημα, αν ποτέ είχε μια ισχυρή ιδιαιτερότητα, τώρα εντάσσεται στις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες.

1 σχόλιο:

 1. Οι "αριστερές αξίες" είναι σίγουρα απαραίτητες και πρέπει να αναδειχθούν. Ωστόσο, πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η Αριστερά ως Ανθρωπισμός είναι γέννημα του Ελληνικού Πνεύματος. Όποιος μελετήσει τα πονήματα των θεμελιωτών του επιστημονικού σοσιαλισμού θα διαπιστώσει ότι με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και σε κάθε ευκαιρία έλεγαν ότι αισθάνονταν Έλληνες καθώς είχαν μελετήσει και είχαν εμπνευστεί από τις αειθαλείς αξίες που γεννήθηκαν στον τόπο μας. Δεν είναι δε τυχαίο ότι η διδακτορική διατριβή του Καρόλου Μαρξ αφορούσε τη συγκριτική μελέτη των ατομικών θεωριών του Δημόκριτου και του Επίκουρου... Το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα παρέμεινε έντονο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του όπως πιστοποιεί και ένα σχετικό με το θέμα βιβλίο που παραμένει ακόμη στην αφάνεια στη χώρα μας (https://goo.gl/ZRLdm4).

  Ελληνικές, λοιπόν, και όχι απλώς "αριστερές" αξίες πρέπει να μπολιάσουν το λόγο και τα έργα της κυβέρνησης! Όχι μόνο της παρούσας αλλά και κάθε μελλοντικής! Και παραπέρα: Το λόγο και το έργο όλων των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων...

  Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2015, ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, είχε περιγράψει ως εξής τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη: “... κάποια στιγμή, όταν η Ευρώπη κατορθώσει να βρει τον εαυτό της, θα διαπιστώσει πως πρέπει να ντυθεί κατάσαρκα την Ελλάδα. Η Ελλάδα, ως έννοια πνευματική, θα προσδώσει στην Ευρώπη την αληθινή της φύση. Αυτό δεν είναι ουτοπία. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης έχουν κάτι να δώσουν και κάτι να πάρουν. Εκείνο που θα πάρουν από εμάς είναι η Ποίηση —όχι ακριβώς με τη μορφή που κληροδότησαν οι μεγάλοι ποιητές μας. Μιλώ για την Ποίηση ως Ζωή, ως θεία ενέργεια πάνω στους ανθρώπους, καθώς ιλαρώνει το θηρίο μέσα τους κι ευγενίζει κάθε τους σκέψη και πράξη. Αυτής της ποίησης θεματοφύλακας είναι η ελληνικότητα —όποιας μορφής ή όποιας φυλής— η ελληνικότητα ως ιδέα, πέρα ακόμη κι από την ίδια την Ελλάδα.”

  Οι παραπάνω διαπιστώσεις διαπερνούν το έργο πολλών Ελλήνων δημιουργών, ποιητών, μουσουργών, εικαστικών καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων. Είναι δε συνείδηση πολιτικών φιλοσόφων και διανοητών παγκοσμίως ότι η Ελληνικότητα ως κεντρικός πυρήνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού αποτελεί τη σταθερή βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να στηριχθεί κάθε προσπάθεια αναμόρφωσης των Ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης να καταστεί και πάλι ελκυστικό και να συνεγείρει τους λαούς της γηραιάς ηπείρου σε ένα κοινό ειρηνικό μέλλον συνεργασίας και αμοιβαιότητας. Διότι είναι πλέον ορατό σε όλους ότι ο εκτροχιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια οικονομική φυλακή των λαών λειτουργεί διαλυτικά, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και απειλεί με αποσταθεροποίηση ακόμη και τις θεωρούμενες μέχρι πρόσφατα “ασφαλείς” χώρες της Ένωσης.

  Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μιλώντας στον πλούσιο σε συμβολισμούς και ιστορική φόρτιση ιερό χώρο της Πνύκας, συνόψισε την κρισιμότητα της κατάστασης με τη φράση “η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα ανακατασκευαστεί είτε θα θρυμματιστεί”!. Και προφανώς, ανακατασκευή, όχι απλώς μεταρρύθμιση, της Ευρώπης, μπορεί να γίνει μόνο με προσφυγή στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού ως μήτρα κάθε Ανθρωπισμού και της Πολιτικής ως “κατ’ αλήθειαν ζην”.

  ΑπάντησηΔιαγραφή