Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τα επτά ψέματα του Παναγιώτη Ψωμιάδη


Τα επτά ψέματα του Παναγιώτη Ψωμιάδη 

(με πολύ απλά λόγια).

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
  
Ο Άρειος Πάγος ζητά να επανεξεταστεί η καταδίκη του και οι φωνές υπέρ της αθωότητάς του πληθαίνουν. Πόσοι όμως απ' τους ισχυρισμούς του ευσταθούν; (Μάλλον κανένας.)
Μ' όσα συμβαίνουν και περιέγραψε πολύ εύστοχα ο Curly Sue στο σχετικό του ποστ, κάποιοι που λυπήθηκαν το παιδί του λαού, ο Καλός Σαμαρείτης που τα έπαθε όλα λόγω της καλής του της καρδιάς. 
Στο ποστ του Curly Sue κάποιος σχολίασε:

"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο Ψωμιάδης και η συγκεκριμένη υπόθεση που καταδικάστηκε ένα φτωχολαμόγιο για νοθεία 157 ευρώ? (τόσο τον κατηγορούν ότι έκλεψε, τον βάλαν πρόστιμο 100 χιλιάρικα και ο Ψωμιάδης το έκανε 5 χιλιάρικα ή κάτι τέτοιο)."

Αυτό το σχόλιο μού ανέβασε το αίμα στο κεφάλι, πρώτον γιατί είμαι ως εδώ με όσους λένε: "Το πρόβλημά μας είναι δηλαδή ο Εφραίμ / οι τοκογλύφοι / ο οποιοσδήποτε άλλος εκτός των πολιτικών που εμείς ψηφίσαμε / κλπ;" Και δεύτερον επειδή το "καταδικάστηκε ένα φτωχολαμόγιο για νοθεία 157 ευρώ" με τρέλανε. 


 

Ευκαιρία να δούμε τι συνέβη πραγματικά. 


Η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» άκουσε με προσοχή τους ισχυρισμούς του Ψωμιάδη, τους διερεύνησε διεξοδικά και παρουσιάζει την πραγματική διάσταση των γεγονότων και των προσώπων.

1. «Ο πρατηριούχος μού ήταν παντελώς άγνωστος»
Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε τόσο στο δικαστήριο όσο και σε τις συνεντεύξεις του ότι ο έμπορος καυσίμων Χρήστος Καραγιαννίδης, στον οποίο είχε σχεδόν εκμηδενίσει τα πρόστιμα, του ήταν παντελώς άγνωστος.

Ποια είναι η πραγματικότητα; 
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης ήταν γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε ενεργό μέλος της διοίκησης της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα και φυσικά θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να μη γνωρίζεται με τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή του κόμματος και μετέπειτα νομάρχη. Άλλωστε και στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης αναφέρεται το εξής: «Απορριπτέος επίσης κρίνεται και ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι δεν γνώριζε τον ευνοηθέντα Χρήστο Καραγιαννίδη, καθόσον από την προεκτεθείσα συνολική συμπεριφορά αυτού το δικαστήριο οδηγείται στην ακριβώς αντίθεση κρίση».

Εκλογικό κέντρο το βενζινάδικο!
Και το κυριότερο, σύμφωνα με μαρτυρίες τριών νομαρχιακών συμβούλων, «στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 στο πατάρι του βενζινάδικου του Καραγιαννίδη λειτουργούσαμε άτυπο εκλογικό κέντρο της παράταξης. Είχαμε εκεί εκλογικό υλικό, αφίσες, χαρτόνια, ακόμη κι εκείνα τα ξύλινα ομοιώματα του νομάρχη, ενώ κάναμε και συσκέψεις για το πώς θα κινηθούμε στην περιοχή των δυτικών συνοικιών». Το ίδιο δηλώνει και καταστηματάρχης της περιοχής, ο οποίος αποκαλύπτει ότι «κατά την προεκλογική περίοδο υπήρχε πανό του Ψωμιάδη αναρτημένο έξω από το βενζινάδικο, καθώς και εκείνο το ομοίωμά του».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νομαρχιακής θητείας του κ. Ψωμιάδη ο Χρ. Καραγιαννίδης ήταν συχνός θαμώνας της νομαρχίας. Συνδεόταν στενά με το διατελέσαντα αντινομάρχη Γιώργο Τσαμασλή, καθώς και με τον Διονύση Ψωμιάδη. 



2. «Έκανα χάρη σε έναν ετοιμοθάνατο»
«Ήταν άνθρωπος ετοιμοθάνατος, δεν θα τον έστελνα εγώ στον τάφο». Αυτό δήλωσε στο δικαστήριο ο κ. Ψωμιάδης, επιχειρώντας να εμφανίσει την απόφασή του για μείωση των προστίμων ως πράξη ανθρωπισμού απέναντι σε κάποιον που μετρούσε μέρες ζωής. Το ίδιο πάνω κάτω επανέλαβε και σε όλες τις συνεντεύξεις του, λέγοντας μάλιστα ότι ο εκλιπών έπασχε από καρκίνο. «Ενήργησα ανθρώπινα και στο πλαίσιο του νόμου βοηθώντας έναν άγνωστο σε μένα καρκινοπαθή, που χαροπάλευε και τελικά δυστυχώς απεβίωσε. Για ένα μαγαζί που έκλεισε υπό το βάρος της ανίατης ασθένειας», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του μετά την καταδικαστική απόφαση του πενταμελούς εφετείου.

Ποια είναι η πραγματικότητα; 
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης απεβίωσε το 2009, δηλαδή έξι ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της διοίκησης Ψωμιάδη να του μειώσει τα πρόστιμα και πεντέμισι χρόνια μετά την επίμαχη χαριστική απόφαση που είχε υπογράψει ο τότε νομάρχης. Μάλιστα, όταν ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε πρωτόδικα το Φεβρουάριο του 2009, ο Χρήστος Καραγιαννίδης ήταν εν ζωή. Όπως όμως δηλώνει και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εμπορίου κ. Τυχαλάκης, «στις συναντήσεις που είχαν γίνει με τον κ. Τσαμασλή παρουσία του Καραγιαννίδη στο γραφείο του αντινομάρχη, όταν με πίεζε να του σβήσουμε τα πρόστιμα, ουδέποτε ο Καραγιαννίδης επικαλέστηκε λόγους υγείας».

Όσον αφορά την ασθένεια, ο ίδιος ο Χρ. Καραγιαννίδης στην αίτηση θεραπείας που κατέθεσε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας να σβηστούν τα πρόστιμα δήλωνε ότι πάσχει από καρδιοπάθεια.



3. «Με καταδίκασαν για 1.000 ευρώ!»
«Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης συνολικής αξίας περίπου 1.000 ευρώ. Καταδικάστηκα για 1.000 ευρώ!». Αυτό δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης στο ακροατήριο αλλά και στις αμέτρητες συνεντεύξεις του, σε μία προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει το μέγεθος της παράβασης και κατά συνέπεια τις επιπτώσεις της δικής του χαριστικής απόφασης. Η εντύπωση που δημιουργείται από τις παραπλανητικές αναφορές του κ. Ψωμιάδη είναι πως ο έμπορος καυσίμων συνελήφθη άπαξ να διαθέτει στο πρατήριό του μικρή ποσότητα νοθευμένου καυσίμου και τίποτε περισσότερο.

Ποια είναι η πραγματικότητα; 
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης συνελήφθη κατ’ επανάληψη τόσο από τους ελεγκτές της νομαρχίας όσο και από συνεργεία του ΣΔΟΕ να εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, των οποίων η ποσότητα εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες λίτρα και όχι βεβαίως μόνον σε 1.300.
Ειδικότερα σε πέντε διαδοχικούς ελέγχους των συνεργείων της νομαρχίας σε διάστημα δώδεκα μηνών (περίοδος 2000-2001) και στα δύο βενζινάδικα τα οποία διατηρούσε ο Χρ. Καραγιαννίδης (στην οδό Λαγκαδά 24 και στη Νέα Αγχίαλο) βρέθηκαν νοθευμένα καύσιμα. Ειδικότερα εντοπίστηκε νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης σε ποσοστό έως 40%, αποχρωματισμένο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πωλούσε ως πετρέλαιο κίνησης, νοθευμένη βενζίνη super αναμεμειγμένη με πετρέλαιο κ.ο.κ.

Και το ΣΔΟΕ
Ελέγχους όμως έκανε και το ΣΔΟΕ, στο οποίο υπάρχει ογκωδέστατος φάκελος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές εντόπισαν νοθευμένα καύσιμα και στα δύο πρατήρια του Χρ. Καραγιαννίδη και του επέβαλαν συνολικά τέσσερα πρόστιμα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονταν σε περίπου 56.000 ευρώ. Αλλά και επί διοίκησης Ψωμιάδη του επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα (από τους Γ. Τσαμασλή και Διονύση Ψωμιάδη) συνολικού ύψους 19.000 ευρώ, η τύχη των οποίων αγνοείται.


Συνολικά δηλαδή στον εν λόγω έμπορο επιβλήθηκαν τουλάχιστον έντεκα διαφορετικά πρόστιμα από δύο διαφορετικές υπηρεσίες για νοθεία καυσίμων κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα όσον αφορά το ποσό των 89.000 ευρώ, που ο κ. Ψωμιάδης μείωσε στα 5.000 ευρώ, επρόκειτο για το άθροισμα πέντε προστίμων (δύο φορές από 10.000 ευρώ, άλλες δύο από 20.000 ευρώ και μία 29.000 ευρώ) για αντίστοιχες παραβάσεις. Σχετικά με τις ποσότητες των νοθευμένων καυσίμων, μόνον κατά τους ελέγχους εντοπίστηκαν περίπου 20.000 λίτρα. Όπως όμως εκτιμά στέλεχος του ΣΔΟΕ, η πραγματική ποσότητα νοθευμένου καυσίμου που διατέθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς, «όταν σε διαδοχικούς ελέγχους εντοπίζονται νοθευμένα καύσιμα, είναι βέβαιο πως το ίδιο συμβαίνει και στα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα».

Στέλεχος της νομαρχίας σημειώνει επίσης ότι «το κέρδος του πρατηριούχου για κάθε λίτρο νοθευμένου καυσίμου εκτιμάται γύρω στα 2,5 με 3 ευρώ». Επιπλέον υπάρχει ζημία για το δημόσιο από μη καταβολή δασμών, φόρων κ.ο.κ. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το ΣΔΟΕ πέρα από τα πρόστιμα παρέπεμψε την υπόθεση και στη δικαιοσύνη.

Σημαντικές ζημίες από τα νοθευμένα καύσιμα υπέστησαν και πολλοί καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και κάποιοι ταξιτζήδες, οι οποίοι θέλησαν να κινηθούν δικαστικά εναντίον του Χρ. Καραγιαννίδη. Επίσης, όπως σημειώνει στην αναφορά τους προς τον εισαγγελέα ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εμπορίου κ. Τυχαλάκης, «στην υπηρεσία μας είχαν γίνει αρκετές καταγγελίες για το συγκεκριμένο πρατήριο από οδηγούς που αντιμετώπισαν προβλήματα στα οχήματά τους».



4. Με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών της νομαρχίας
Στην απολογία του ο κ. Ψωμιάδης είπε: «Έδρασα καθ’ όλα νόμιμα. Ο νομάρχης βάζει την τελική υπογραφή και αφού πρώτα το έγγραφο έχει ελεγχθεί και εξεταστεί, μέχρι να φτάσει στο γραφείο μου. Δεν έχω νομικές γνώσεις. Έβγαλα μόνο το γυμνάσιο, γιατί οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στείλουν στο πανεπιστήμιο. Έδρασα, αφού πρώτα συμβουλεύτηκα τον αρμόδιο αντινομάρχη και το νομικό σύμβουλο της νομαρχίας».

Ποια είναι η πραγματικότητα; 
Καταρχάς ο πλέον αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εμπορίου Ηλίας Τυχαλάκης, αρνήθηκε να υποκύψει στις αφόρητες πιέσεις της διοίκησης Ψωμιάδη για ακύρωση ή μείωση των προστίμων. Εξαιτίας αυτού άλλωστε αντικαταστάθηκε το Δεκέμβριο του 2004 και έναν μήνα μετά ο κ. Ψωμιάδης υπέγραψε την επίμαχη χαριστική απόφαση. Αντιρρήσεις και μάλιστα εγγράφως εξέφρασαν και όλοι οι άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. 


5. Είχε δικαιωθεί από τα δικαστήρια
Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε στις συνεντεύξεις του ότι ο πρατηριούχος είχε δικαιωθεί ήδη στα δικαστήρια στα οποία είχε προσφύγει για τα πρόστιμα, γι’ αυτό και εκείνος προχώρησε με τη σειρά του στη χαριστική μείωση.

Ποια είναι η πραγματικότητα; 
Ο Χρ. Καραγιαννίδης εκτός από τη διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας είχε προσφύγει το 2002 και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταθέτοντας και εκεί τρεις προσφυγές ζητώντας ακύρωση ή μείωση των προστίμων. Όλες όμως απορρίφθηκαν. Όπως απορρίφθηκαν και από τη Νομαρχία.

Επιπλέον προσέφυγε και στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αναστολή καταβολής των προστίμων. Έως τη μείωση των προστίμων από τον κ. Ψωμιάδη τα διοικητικά δικαστήρια είχαν εξετάσει δύο από τις αιτήσεις του Χρ. Καραγιαννίδη. Η μία έγινε δεκτή, ενώ η δεύτερη απορρίφθηκε. Για τις υπόλοιπες υπήρχε εκκρεμοδικία, καθώς δεν είχαν εξεταστεί ακόμη.
Μετά τη χαριστική απόφαση του κ. Ψωμιάδη όμως, όσες δίκες εκκρεμούσαν, καταργήθηκαν!

Επίσης η απόφαση Ψωμιάδη ελήφθη τον Ιανουάριο του 2005, ενώ ήδη από το Νοέμβριο του 2004 είχε εκδοθεί απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου, το οποίο είχε απορρίψει το αίτημα του Χρ. Καραγιαννίδη για αναστολή καταβολής του προστίμου.


6. "Με 3-2 η πρώτη απόφαση"
Στις συνεντεύξεις του ο κ. Ψωμιάδης έλεγε ότι η απόφαση για την πρωτόδικη καταδίκη του ελήφθη κατά πλειοψηφία. «Καταδικάστηκα με 3-2», έλεγε κι ας ήταν το εφετείο τριμελές.

Ποια είναι η πραγματικότητα; 

Η πρωτόδικη καταδίκη του, όπως και αυτή σε δεύτερο βαθμό στο πενταμελές εφετείο, ήταν ομόφωνη. Παρότι από τους οκτώ μάρτυρες κατηγορίας οι επτά μετατράπηκαν αίφνης σε μάρτυρες υπεράσπισης και παρά την απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα.

7. «Ο κόσμος γνώριζε, αλλά με ξαναψήφισε»
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Ψωμιάδη στις συνεντεύξεις του είναι ότι «μόλις πριν από κάποιους μήνες ο κόσμος με ξαναψήφισε, αν και γνώριζε την υπόθεση».

Ποια είναι η πραγματικότητα; 
Στο διάστημα από το Φεβρουάριο του 2009, οπότε καταδικάστηκε, ώς τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 σε όλες τις ομιλίες και συνεντεύξεις του ο κ. Ψωμιάδης απέκρυπτε το γεγονός της καταδίκης του. Μάλιστα, για να αποφύγει το σχετικό θόρυβο και να διακινδυνεύσει νέα καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό, είχε επιδιώξει και είχε λάβει τρεις αναβολές στο πενταμελές εφετείο, με την τελευταία έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Ακόμη και στο ντιμπέιτ το οποίο διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα της «Μακεδονίας» λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο κ. Ψωμιάδης είχε δηλώσει ψευδώς ότι «δεν υπάρχει σε βάρος μου καμία καταδίκη», ενώ, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει και για τις άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις (45άρια, έργα-μαϊμού κ.λπ.), δήλωσε εμφανώς ενοχλημένος: «Άλλη ερώτηση;».


???


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου