Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Α. Νεφελούδης: Θα διαψευστούν οι έμποροι πανικού για το ασφαλιστικό

Α. Νεφελούδης: Θα διαψευστούν οι έμποροι πανικού για το ασφαλιστικό

Για αθλιότητα των ΜΜΕ, εμπόρους πανικού και ψέμματα για το Ασφαλιστικό, έκανε λόγο, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη, ο γγ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος είπε πως εντός 15 ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες, ενώ τόνισε πως το νέο Ασφαλιστικό εξασφαλίζει δικαιοσύνη για όλους.
«Η κυβέρνηση και το υπ. Εργασίας, αναμετράται με την ιστορία, διότι πρώτον πρέπει να αλλάξει όλο αυτό το παλιό ασφαλιστικό σύστημα με τις φοβερές στρεβλώσεις, δεύτερον με την αθλιότητα των ΜΜΕ και των εμπόρων πανικού που με τα ψέμματά τους θέλουν να αναγκάσουν το κόσμο να πεταχτεί από τα παράθυρα με αυτά που λένε.Ας έχουμε λίγο υπομονή, 15 ημέρες, για να διαψευστούν όλες αυτές οι Κασσάνδρες του πανικού σε σχέση με τιο ασφαλιστικό», τόνισε ο Α. Νεφελούδης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις των 1000 ευρώ και κάτω, είπε: «Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα πειραχθούν οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, θα δείτε τις μεταβολές, όχι τις περικοπές, σε λίγες ημέρες.»

Αναφερθείς στην εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είπε: «Κι αυτό είναι η πρώτη καινοτομία, η οποία εθνική σύνταξη θα είναι ίση για όλους και μάλιστα με προϋπόθεση την 15ετία, διότι αυτό έχει να κάνει με την ανεργία τα χρόνια της κρίσης, και μάλιστα την εισάγουμε με ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως όσο ανεβαίνει ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, άλλο τόσο θα ανεβαίνει και η εθνική σύνταξη».

Για την αναλογική σύνταξη, βάσει μισθού για μισθωτούς και βάσει εισοδημάτων για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ , ο γγ του υπουργείου Εργασίας, σημείωσε:

«Αυτό είναι το πρώτο μέτρο αντιμετώπισης όλων των στρεβλώσεων του ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς θα επιδιώξουμε να υπάρχει ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που να μη δημιουργεί προβλήματα μεταβολών, κι από την άλλη πλευρά να ισορροπεί το σύστημα σε έναν ενιαίο τρόπο. Νομιζω ότι είναι το πιο δίκαιο για την Αριστερά να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αξιοποίησης των ποσών που θα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι για τον συνταξιοδοτικό τους βίο. Δεν καταργείται κανένα θελεμελιωμένο δικαίωμα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ακριατών, για το «αν τελικά θα την πληρώσουν αυτοί που έδιναν τις εισφορές τους και θα τη γλιτώσουν εκείνοι που δεν έδιναν», είπε:

«Είναι αντίθετο στη λογική μας, η λογική του κοινωνικού αυτοματισμού. Όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην ελληνική κοινωνία έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Όποιος δεν ήταν ασφαλισμένος δεν θα περιληφθεί στο ασφαλιστικό σύστημα και την εθνική σύνταξη, εμπίπτει στην κατηγορία των ανασφάλιστων και περιλαμβάνεται στον προνοιακό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. 
Δικαιοσύνη για όλους, πάντα η Αριστερά έβαζε θέμα συμμετοχής του κράτους στην κατώτατη σύνταξη. Σήμερα αυτό λύνεται και με ρήτρα ανάπτυξης. Και προσδιορίζεται σαφώς για να μην αποτελεί αντικείμενο πελατειακών λειτουργιών.»

Αναφερθείς στα βιώσιμα ταμεία όπως το ΝΑΤ, είπε ότι καταρχήν ο κανόνας είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες, και πως εκείνο που έχει σημασία είναι το πως θα μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν και να ενισχυθούν τα προβλήματα αποθεματικών που έχουν τα ταμεία. Η κατεύθυνση είναι, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στα υγιή ταμεία, να περιληφθούν στο ασφαλιστικό και ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ. Ένας φορέας, μία λογική. »

Για την βιωσιμότητα του νέου συστήματος, είπε χαρακτηριστικά: 
«Αν ξεκινουσαμε από το μηδέν για την Ελλάδα, το νέο σύστημα είναι 100% βιώσιμο, αλλά έχουμε να ρυθμίσουμε τα προηγούμενα χρόνια, που και τα ταμεία άδειασαν και στρεβλώσεις υπήρξαν. Αυτό θα παλέψουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου