Απευθύνονται όμως μόνο σε όσους έχουν μνήμη χρυσόψαρου
Η ανακεφαλαιοποίηση, η κ. Γεννηματά και τα χρυσόψαρα
Δημήτρης Τρίμης
Η δεξιά και οι διάφοροι κεντροαριστεροί σχηματισμοί, με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βρήκαν νέα ευκαιρία να χτυπήσουν τον «κωλοτούμπα» ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση των «ανικάνων» που «κατέστρεψαν την οικονομία...».
«Από την ιδεοληψία εναντίον της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στην άλλη όχθη του ξεπουλήματος τους» υποστήριξε χθες η Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας, όπως ακριβώς και άλλές πτέρυγες της αντιπολιτεύσης ότι «οι ξένοι επενδυτές, αυτοί που ο κ. Τσίπρας έλεγε κερδοσκόπους, απέκτησαν τις τράπεζες αντί πινακίου φακής». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η κυβέρνηση υιοθέτησε κάθε απαίτηση της τρόικας και όπως διαπιστώνεται οδήγησε σε τρομακτική απώλειες των μετόχων και των καταθετών» και κατέληξε: «Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα και ευθύνες και θα αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για να δοθούν απαντήσεις».
Τα παραπάνω, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν την επιτομή της υποκρισίας: Εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κρατικοποίησε τις συστημικές τράπεζες, λες και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ήθελαν να τις κρατικοποίησουν (αλλά τους... κράταγε ο ΣΥΡΙΖΑ) και κρύβουν συνειδητά το κυριότερο: γιατί τελικά οι τράπεζες χρεοκόπησαν και άρα χρειάζονταν μια ακόμα κεφαλαιακή ενίσχυση, όπως απαιτεί ο νόμος, το ευρωσύστημα και η ΕΚΤ; Με λίγα λόγια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι επαγγελματίες ψεύτες διότι δεν λένε στους πολίτες ότι το τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης (που ήταν αποτέλεσμα της έκρηξης της φούσκας με τα δανεικά, που δημιούργησαν τα δύο, εναλλασσόμενα στην εξουσία, κόμματα τους μαζί με τους τραπεζίτες), ξέμεινε από λεφτά. Δηλαδή:
- Πρώτον, φύγανε, άνετα και ωραία, κάπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ καταθετών από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες προς το εξωτερικό ή τα στρώματά τους, και
- Δεύτερον, οι δανειολήπτες στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών και άλλων «τραπεζικών προϊόντων» δεν (μπορούν ή δεν θέλουν να) πληρώνουν στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία 5 χρόνια δόσεις δανείων ύψους περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ,
- Τρίτον, το σύνολο των Ελλήνων πολιτών χρωστά στο Δημόσιο από βεβαιωμένους φόρους και εισφορές στο ελληνικό δημόσιο και στο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει), γύρω στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτοί είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (πάλι με νέα δανεικά που ο λαός μας θα πληρώνει στο διηνεκές) έπρεπε να ανακεφαλαιοποίησει και πάλι τις χρεοκοπήμενες τράπεζες με τρόπο που να διασφαλίζονται οι εναπομείνασες καταθέσεις (για να μην γίνει το απόλυτο χάος) και να δημιουργείται η προσδοκία επαναπατρισμού κεφαλαίων και αποπληρωμής, μέρους έστω, των «κόκκινων δανείων». Αυτή είναι η συνταγή της συμφωνίας με τους «θεσμούς» που ψήφισαν τα κόμματα τους, του «ευρωπαϊκού τόξου», μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στη Βούλη στις 14 Αυγούστου 2015. Τότε που πράγματι εκβιαζόμενη η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ένα πανίσχυρο ΤΧΣ, που θα ασκεί έλεγχο στις τράπεζες και «το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης θα αναπτυχθεί, με σκοπό τη διατήρηση της ιδιωτικής διαχείρισης των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν και τη διευκόλυνση ιδιωτικών στρατηγικών επενδύσεων (όπως προέβλεπε η συμφωνία).
Αν η κ. Γεννηματά, η δεξιά και δεν ξέρω ποιος άλλος από την αντιπολίτευση, ήθελαν να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και δεν μας το έλεγαν, μπορούσαν επί της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου να τις στηρίξουν με τα λεφτά του Δημόσιου (το οποίο δεν είχε να πληρώσει ούτε συντάξεις και μισθούς), να διώξουν αζημίως τον Σάλλα, τον Βαρδινογιάννη, τον Κωστόπουλο, τον Λάτση και τον Ντράγκι από την ηγεσία των τραπεζών και να κουρέψουν τις καταθέσεις, τα ομόλογα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία των ψηφοφόρων τους. Τώρα το να κάνουν τους μετά Χριστόν προφήτες και να παίζουν με τη νοημοσύνη των πολιτών, είναι απλώς εξωφρενικό.
Το πραγματικό ωστόσο «διά ταύτα» για την οικονομία της χώρας, παραμένει: Πως και πότε θα παλιννοστήσουν οι καταθέσεις (και θα φορολογηθεί ο πλούτος), ώστε να λειτουργήσει σχετικά υγειώς το σύστημα χρηματοδοτήσεων. Πώς και πότε θα αρχίσουν να αποπληρώνονται οι οφειλές των επιχειρήσεων και των πολιτών στις τράπεζες, στο Δημόσιο, στο Ασφαλιστικό Σύστημα, στους οποιουσδήποτε ιδιώτες πιστωτές τους.
Και κυρίως, πώς και πότε θα κουρευτεί ή θα αναδιαρθρωθεί το δυσθεώρητο συνολικό ελληνικό Δημόσιο Χρέος, που διογκώνεται ως αποτέλεσμα και όλων των παραπάνω ...ιδιωτικών χρεών. Αυτό είναι το μείζον ερώτημα στο οποίο η αντιπολίτευση δεν απαντά, αλλά αντιθέτως κάνει τα πάντα για να το κρύψει πίσω από δημαγωγίες τύπου... κατσαρόλας και αόριστες υποσχέσεις που απευθύνονται όμως μόνο σε όσους έχουν μνήμη χρυσόψαρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου