Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η σεναριολογία του ανασχηματισμού δεν αφορά το Μαξίμου

Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ
Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Η σεναριολογία του ανασχηματισμού ουδέποτε αφορούσε το Μαξίμου: "Είναι μια κουβέντα που ποτέ δεν έγινε εδώ" σχολιάζουν, ενώ χαρακτηρίζουν "εκτός τόπου και χρόνου" τα σενάρια αλλαγής κυβερνητικού εταίρου και εκλογών στο Μαξίμου. Στην Κουμουνδούρου αυτό που εξετάζεται έντονα είναι το ενδεχόμενο να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατεύθυνση που έδωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο είναι σαφής: Να επιταχυνθεί το έργο των υπουργείων, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πια το βάρος της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτές οι οδηγίες δεν συνάδουν με έναν ανασχηματισμό, ο οποίος αναπόφευκτα θα επέφερε καθυστερήσεις. Η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε τονίσει την Τετάρτη στον Alpha ότι δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα: "Δεν υπάρχουν στη χώρα μας πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν πολιτική εξόδου της χώρας από τα προβλήματα. Και φάνηκε, δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες με άσχημο τρόπο, τη στιγμή του πιο κρίσιμου Eurogroup". Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβέρνησης σε επίπεδο προσώπων όταν γίνει ανασχηματισμός: "Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα κυβερνητικό σχήμα, σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών ήδη ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, αυτό έχει αποτυπωθεί και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα και νομίζω ότι είναι μια λογική τακτική. Το βρίσκω σωστό και υγιές".

Από την άλλη πλευρά, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στην Κουμουνδούρου, καθώς το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί σταθερό έδαφος για τη διεξαγωγή του και για τα θέματα που καλείται να συζητήσει. Επιπλέον, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με μια πρώτη ελάφρυνση του χρέους, ευνοεί την καμπάνια εγγραφής νέων μελών που έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να κάνει παράλληλα με τη διεξαγωγή του προσυνεδριακού διαλόγου. Εξάλλου, όλες οι πλευρές του κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ της κατά το δυνατόν αμεσότερης διεξαγωγής του συνεδρίου. Αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι αν μπορεί να επιτευχθεί η διοργάνωση και η ολοκλήρωση του προσυνεδριακού διαλόγου στο διάστημα που απομένει έως τα μέσα Ιουλίου το αργότερο. Οι αποφάσεις αναμένεται να συζητηθούν στην Κουμουνδούρου σήμερα, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Πάντως, το κείμενο θέσεων του συνεδρίου είναι ήδη έτοιμο, αν και θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές βάσει των εξελίξεων που υπήρξαν στη διαπραγμάτευση τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο οδικός χάρτης

Σχετικά με το ζήτημα του συνεδρίου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου δήλωσε στο "Πρώτο Πρόγραμμα" ότι είχε συμφωνηθεί πως "μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπει και ο οδικός χάρτης για το συνέδριο, που θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα", το οποίο επιδιώκεται να "είναι και ουσιαστικό, και ανοιχτό στην κοινωνία", και τα μέλη να παρεμβαίνουν "επί της ουσίας στις ζυμώσεις ενός κόμματος". Μάλιστα, επισήμανε ότι "σε αντίθεση με άλλα κόμματα", στον ΣΥΡΙΖΑ "δεν είναι η εκλογή του προέδρου αυτή που καθιστά το κόμμα συμμέτοχο των διεργασιών στην κοινωνία", αλλά "πώς τα ίδια τα μέλη παρεμβαίνουν και καθορίζουν τη στρατηγική και τον προσανατολισμό του κόμματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου