Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Έκθεση βόμβα για Κολέγιο - Σαμαρά στο συρτάρι του Γαβρόγλου

Έκθεση βόμβα για Κολέγιο 
 Σαμαρά στο συρτάρι του Γαβρόγλου
Φωτεινή Λαμπρίδη
Τον Ιούνιο του 2012, η καθηγήτρια του Κολεγίου Αθηνών Φώφη Μπουλούτα αναγκάστηκε να μονογράψει την κόλλα του γιου του Αντώνη Σαμαρά γιατί τον έπιασε να αντιγράφει σε διαγώνισμα. Το περασμένο καλοκαίρι μετά από ένα προκλητικό άρθρο εναντίον της θανούσας πλέον καθηγήτριας από τον πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά κ. Μουρούτη, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) Μιχάλης Κουρουτός ζήτησε να ανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην προσβάλλεται άλλο η μνήμη της. Το Υπουργείο Παιδείας διέταξε έρευνα από την οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Τvxs.gr, προέκυψε έκθεση η οποία καταλήγει ρητά πως η απόλυση της Φ. Μπουλούτα από το Κολέγιο ήταν παράνομη και εκδικητική.


Η έκθεση, που συντάχθηκε από το νομικό τμήμα του υπουργείου, βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου και περιμένει την υπογραφή του εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα προκειμένου να βγει στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο υπουργός καθυστερεί να υπογράψει την έκθεση λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων. Άλλες πηγές από το υπουργείο υποστηρίζουν όμως πως ο κ. Γαβρόγλου δεν θέλει να δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις του με το περιβάλλον του Κολέγιου. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο υπουργός σκοπεύει εντός της ερχομένης εβδομάδας να προωθήσει, επιτέλους, την υπόθεση.

Η ανακίνηση του θέματος το περασμένο καλοκαίρι από τον Γιώργο Μουρούτη, που προκάλεσε την αντίδραση της ΟΙΕΛΕ, είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να εισπράξουν, τόσο ο πρόεδρος του ΟΙΕΛΕ όσο και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης εξώδικα από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός σημείωνε τότε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του:

«Τον Ιούνιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, η Φώφη επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά όντας έντρομη. Με ενημέρωσε ότι υποχρεώθηκε, μετά από σωρεία παρατηρήσεων, να μονογράψει την κόλλα μαθητή, ο οποίος συνεχώς μιλούσε με συμμαθητές του και επιχειρούσε να αντιγράψει σε διαγώνισμα Χημείας. Ο μαθητής αυτός είναι υιός του τότε Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά και ανιψιός του τότε Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Ε.Ι.(Κολλεγίου-ΣΣ) κ. Αλ. Σαμαρά. Τη διαβεβαίωσα ότι θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όποιο πρόβλημα προκύψει και να παραμείνει ήρεμη. Δυστυχώς, είχα υποτιμήσει την εκδικητική διάθεση των «ισχυρών» (που, όπως διαπιστώνω με αγανάκτηση, συνεχίζεται και μετά θάνατον). Μετά από δέκα ημέρες περίπου πληροφορήθηκα με κατάπληξη ότι η Διοίκηση του Κολλεγίου προχώρησε σε καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού.

Από όσα ακολουθούν, θα διαφανεί ξεκάθαρα ότι εγώ και η ΟΙΕΛΕ κινηθήκαμε με απόλυτη μυστικότητα, μέσω απόρρητων συναντήσεων και επιστολών (που σήμερα αναγκάζομαι να δημοσιεύσω για πρώτη φορά), για την προστασία ενός παιδιού, αλλά και της κοινωνίας από τις επιπτώσεις μιας ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης. Άλλοι είναι αυτοί που ευθύνονται για τις διαρροές, αυτοί που σήμερα υποκριτικά διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους…

Μετά από σειρά επαφών, στις οποίες έπαιξε σημαντικό ρόλο ο τότε Υφυπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Παπαθεοδώρου, που συμπαραστάθηκε στην υπόθεση της Φώφης, συναντήθηκα με τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος με παρέπεμψε στον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη, τον οποίο και συνάντησα στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας τη παρέμβασή του προς τον κ. Αλ. Σαμαρά, έτσι ώστε να ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση. Μου μεταφέρθηκε πως είναι θέση του κ. Σαμαρά το θέμα να «διευθετηθεί». Αυτά μετέφερα και εγγράφως με επιστολές μου προς τον υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου και τον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο, ζητώντας τους να παρέμβουν πριν τη συνεδρίαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), προκειμένου η εκδικητική καταγγελία να μην προχωρήσει. (Αναφέρω εδώ για τους πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι με το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι καταγγελίες σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών των ισότιμων προς τα δημόσια σχολείων – του Κολλεγίου Αθηνών και των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας – εξετάζονταν από τα υπηρεσιακά συμβούλια του Υπουργείου Παιδείας).

Τους επόμενους μήνες αντελήφθην τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Σαμαράς, ή ίσως οι συνεργάτες του με τον όρο "διευθέτηση" της υπόθεσης. Το ΚΥΣΔΕ, κατά παραβίαση της διοικητικής διαδικασίας, δεν εξέτασε την υπόθεση. Η εκπαιδευτικός με τη βοήθεια της ΟΙΕΛΕ προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας την εξέταση της υπόθεσής της, καθώς ήταν άνεργη χωρίς έγκριση της απόλυσής της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λάβει ούτε καν επίδομα ανεργίας… Εδώ πρέπει να σημειώσω ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Με επιμονή της εκπαιδευτικού, αλλά και δική μου, ζητήσαμε η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών (τούτο είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της δίκης) προκειμένου να προστατευθεί το όνομα του γιου του τότε πρωθυπουργού. Δυστυχώς, η πλευρά του Κολλεγίου μέσω των δικηγόρων αδιαφόρησε πλήρως για το αίτημά μας με αποτέλεσμα τότε να προκύψουν οι πρώτες δημόσιες διαρροές για το ζήτημα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να επιληφθεί άμεσα το ΚΥΣΔΕ της υπόθεσης. Εκεί γράφτηκε το πιο δραματικό κεφάλαιο της ιστορίας. Το υπηρεσιακό συμβούλιο, μετά από απαίτηση της πλευράς Σαμαρά, απέβαλε τους αιρετούς εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ σε μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά απόφαση. Ενώ η πλευρά του Κολλεγίου προσήλθε με τέσσερις νομικούς, απαγορεύτηκε στη Φώφη να φέρει το δικό της δικηγόρο, κατά παραβίαση κάθε είδους δικαίου, αλλά και ηθικής. Τελικά, τα τρία διορισμένα από τον κ. Αρβανιτόπουλο μέλη του ΚΥΣΔΕ (δημόσιοι εκπαιδευτικοί), προφανώς υπό σοβαρές πιέσεις, ενέκριναν την καταγγελία λόγω " έλλειψης επαρκών στοιχείων που στοιχειοθετούν καταχρηστικότητα".

Κι αν αυτό ήταν το διοικητικό "έγκλημα", το "πολιτικό" ακολούθησε μετά. Λίγους μήνες μετά υπεγράφη το έκτρωμα Αρβανιτόπουλου που επέβαλε ελεύθερες, χωρίς καμιά αιτιολόγηση, απολύσεις εκπαιδευτικών, ώστε η κάθε Μπουλούτα να μην τολμήσει ξανά να σηκώσει κεφάλι. Να μην μπορεί κανείς ιδιωτικός εκπαιδευτικός να παρακούσει εντολές για να αλλάξουν βαθμολογίες προς όφελος των γόνων των εκλεκτών, για να παραχαραχθούν ωρολόγια προγράμματα και να μεταβληθούν τα ιδιωτικά σχολεία σε φροντιστήρια, για να μην τηρηθεί τελικά το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Αυτό ήθελαν, αυτό κατάφεραν…

Σήμερα, λοιπόν, όλοι αυτοί που έσυραν μια αξιοπρεπή εκπαιδευτικό άδικα και εκδικητικά στον Καιάδα της ανεργίας και της απόγνωσης μετά από 21 χρόνια προσφοράς, τολμούν να συνεχίζουν το διασυρμό της ακόμη και τώρα που είναι νεκρή, που δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Με πρόσχημα μια μικροκομματική κόντρα που έχει κουράσει την κοινωνία, βγάζουν δηλητήριο και εκδικητικότητα απέναντι σε έναν άνθρωπο που τόλμησε να θίξει τα "ιερά και τα όσιά" τους. Που είχε το ''θράσος" να παρατηρήσει τον γόνο ενός από αυτούς, που δεν φοβήθηκε να εφαρμόσει αυτά που επιτάσσει ο νόμος. Δεν μου φταίει σε τίποτε το παιδί, αλλά αυτοί που με το παράδειγμά τους δημιουργούν νέες γενιές ισχυρών που δε υπολογίζουν τίποτε, που πατούν ακόμη κι επί πτωμάτων για να περάσει το δικό τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου