Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Οι αγανακτισμένοι ρωτάνε, οι ειδικοί απαντούν



Οι αγανακτισμένοι ρωτάνε, οι ειδικοί απαντούν

Στους χώρους της πλατείας Συντάγματος που γεννιέται η αμεσοδημοκρατία, επιχειρήθηκε χθες να γεννηθεί ένα αντίστοιχο μοντέλο και για την οικονομία. Μετά και τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Κυριακής, χθες ήταν μέρα για συζήτηση και περισυλλογή.
«Ημέρα διαβούλευσης και ενημέρωσης για το χρέος» με προσκεκλημένους συνταγματολόγους και οικονομολόγους, στην πλατεία «Ημέρα διαβούλευσης και ενημέρωσης για το χρέος» με προσκεκλημένους συνταγματολόγους και οικονομολόγους, στην πλατεία Στην πλατεία, για άλλη μία φορά δεν έπεφτε καρφίτσα, αφού στην «Ημέρα διαβούλευσης και ενημέρωσης για το χρέος» με προσκεκλημένους συνταγματολόγους και οικονομολόγους, εκατοντάδες έσπευσαν να ακούσουν αλλά και να συνομιλήσουν μαζί τους.
Η εκδήλωση ήταν υποδειγματική. Ο κόσμος καθόταν σε προκαθορισμένο χώρο αφήνοντας διαδρόμους ανοιχτούς για τους περαστικούς. Οι ομιλητές κάθονταν στη μία άκρη της πλατείας και ο συγκεντρωμένος κόσμος έφτανε ώς την άλλη, μέχρι και πάνω στα σκαλιά στριμώχνονταν για να ακούσουν. Οσοι κάθονταν μπροστά είχαν προνοήσει να πιάσουν θέσεις πολύ πριν από τις επτά το απόγευμα που θα ξεκινούσε η εκδήλωση η οποία αποτελούσε την υλοποίηση της απόφασης της λαϊκής συνέλευσης της Τρίτης 31/5.

 


Μίλησαν τέσσερις
Παρ' όλο που το κάλεσμα για συνταγματολόγους και οικονομολόγους ήταν ανοιχτό, στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οικονομολόγος και αναλυτής Δημήτρης Καζάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών. Προτού δώσει ο συντονιστής της συζήτησης τον λόγο στους ομιλητές είπε πως «μας αποκαλούν αγανακτισμένους, είμαστε όμως αποφασισμένοι». Κάθε ομιλητής είχε στη διάθεσή του 14 λεπτά, ενώ μετά ακολούθησαν ερωτήσεις από τον κόσμο.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέλυσε τη δανειακή σύμβαση που έχουμε συνάψει αλλά και όλα τα προβλήματα συνταγματικότητας που παρουσιάζει η διεθνής αυτή συνθήκη. Συμπέρανε, ωστόσο, πως «έχουμε παραδώσει την εθνική κυριαχία και τα κλειδιά της χώρας μας στους δανειστές», ενώ αναφέρθηκε και σε όλες τις ρήτρες που περιλαμβάνουν την παραίτησή μας από τη διεθνή κυριαρχία, αλλά και πως δεν μπορούμε να καταγγείλουμε τη σύμβαση αυτή σε διεθνή δικαστήρια.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε ένα διεθνή «μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων» που έχει στηθεί και στο πώς επανεπενδύονται τα πλεονάσματα σε ελαττωματικές οικονομίες/χώρες. Οι προβλέψεις του, πάντως, ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνες αφού, όπως είπε, «εμείς δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση».

Ο Δημήτρης Καζάκης είπε, με τη σειρά του, πως «η χώρα πουλήθηκε. Στόχος ήταν να οδηγηθούμε σε τέτοιο αδιέξοδο ώστε να έρθουν μετά οι εταίροι μας και να πουν πουλήστε».

Τελευταίος ομιλητής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «συνδετικούς κρίκους» με άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με εμάς και αναζήτησε ένα αντίστοιχο οικονομικό μοντέλο με αυτό της αμεσοδημοκρατίας που έχει αρχίσει αυτές τις μέρες στο Σύνταγμα. «Με ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους κατά τη μέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου θα μπορούμε να τα καταφέρουμε». Τέλος, «ανάπτυξη δεν είναι ο πλούτος στους λίγους αλλά η ευημερία και όχι το δεύτερο ipad. Να έχει η κοινωνία όνειρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου