Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η χώρα σε σκοτεινό τούνελ

Η χώρα σε σκοτεινό τούνελ

ΜΠΟΡΕΙ οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην κατέληξαν χθες στην αναμενόμενη απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά τα περισσότερα δεδομένα είναι γνωστά και, δυστυχώς, προαναγγέλλουν μια σκληρή δεκαετία για τη χώρα και τους πολίτες.
ΤΟ «κούρεμα» αυτό θα γίνει επειδή το σημερινό χρέος της Ελλάδας και η δυναμική που έχει το καθιστούν ουσιαστικά ανεξέλεγκτο. Αλλωστε, γι' αυτόν το λόγο αναθεωρείται η απόφαση του περασμένου Ιουλίου και το ύψος του νέου «κουρέματος» θα κινείται μεταξύ του 50% και του 60%. Είναι μια πρώτη ομολογία αποτυχίας των μέχρι τώρα σχεδιασμών των Ευρωπαίων ηγετών.
ΟΜΩΣ, ακόμη κι αν το ποσοστό είναι τόσο μεγάλο, η ελάφρυνση της χώρας δεν θα γίνει αμέσως αισθητή. Κάθε άλλο. Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια. Το αισιόδοξο σενάριο «προβλέπει» ότι θα μειωθεί στο 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μόνο στο τέλος αυτής της δεκαετίας. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο επισφαλείς είναι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις και προβλέψεις σε ένα ασταθές οικονομικό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, όπου εκτιμήσεις και αποφάσεις αλλάζουν μέσα σε λίγους μήνες.

 

ΤΟ συμπέρασμα είναι κάτι παραπάνω από προφανές: η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός σκοτεινού τούνελ, το οποίο συντίθεται από το δυσβάσταχτο χρέος, τις μεγάλες δανειακές ανάγκες, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα εξακολουθεί να έχει τα επόμενα χρόνια, και τα συνεχή πακέτα περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα απαιτηθούν για να βγει πέρα το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα, στο οποίο αναμένεται να καταλήξει η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής την Τετάρτη.
ΣΤΗ διάρκεια αυτής της σκληρής, όπως αναμένεται, δεκαετίας, η ελληνική οικονομία πρέπει να καταφέρει να απαλλαγεί από το βραχνά της ύφεσης, για να έχει ελπίδες να δει το χρέος να μειώνεται και κάποιο φως να αχνοφέγγει στο βάθος του τούνελ.
ΟΜΩΣ, τα μηνύματα από τις μέχρι σήμερα επιλογές των δανειστών, τις οποίες υιοθέτησε η κυβέρνηση, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι περισσότερες από τις προβλέψεις τους δεν επαληθεύτηκαν. Πολλά από τα μέτρα που επιβλήθηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχείς αναθεωρήσεις. Και η οικονομική «ορθοδοξία», στην οποία ομνύει αυτήν την περίοδο η ευρωπαϊκή ηγεσία, με επικεφαλής τη Γερμανία τής κ. Μέρκελ, προδιαθέτει για μακρά περίοδο δυσπραγίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
ΟΣΟ η Ευρώπη θα κυριαρχείται από τέτοιες πολιτικές και οικονομικές αντιλήψεις, δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδύναμων χωρών και θα απειλείται με διάχυση της κρίσης στις ισχυρότερες χώρες.
ΓΙΑ εμάς δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες: φορτωμένη με την «κληρονομιά» του χρέους της και δέσμια αυτών των επιλογών των εταίρων-δανειστών της, η Ελλάδα έχει μπροστά της μεγάλη ανηφορική πορεία, στη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές του πολιτικού συστήματος και η ήδη διαταραγμένη κοινωνική συνοχή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου