Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Αγγλικό δίκαιο και Κόλαση


Αγγλικό δίκαιο και Κόλαση
 

Ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, απέφυγε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες θέσεις έναντι των δανειστών - πιστωτών, με τους οποίους βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με βάση τη συμφωνία της Ε.Ε. της 26ης Οκτωβρίου, παρ' ότι αυτή η συμφωνία είναι κλινικά νεκρή.
Ακόμη κι αν δεν το έχουμε καταλάβει, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών Τσ. Νταλάρα φρόντισε να μας πει ότι το "κούρεμα" δεν θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της συμφωνίας, αλλά μέσα (πότε;) στο 2012. Νωρίτερα ο Τσ. Νταλάρα είχε σπεύσει να απαγκριστρωθεί από την υποχρέωση των πιστωτριών τραπεζών να διαπραγματευθούν για το "κούρεμα" με την Ε.Ε. και μετέφερε τη "διαπραγμάτευση" στο επίπεδο της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι επέλεξε το εύκολο, γι' αυτόν, γήπεδο.

 

Όταν όμως ο αντίπαλος αλλάζει μονομερώς τους όρους της συμφωνίας, τι νόημα έχει ο πρωθυπουργός να δικαιολογεί το ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις δικές του θέσεις, επειδή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη;

Και ποιες θέσεις του δεν μπορεί να αποκαλύψει ο κ. Παπαδήμος; Την αυτονόητη, π.χ., δέσμευση ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο, αλλά στο ελληνικό; Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους παραδοσιακά υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο. Είναι απορίας άξιο γιατί ο πρωθυπουργός, αν και έγκριτος οικονομολόγος και γνώστης των λεπτομερειών των δανειακών συμβάσεων, δεν καθιστά σαφές εξ αρχής ότι η Ελλάδα δεν συζητεί υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο.
Αν περάσει ο εκβιασμός των πιστωτών για το αγγλικό δίκαιο, τότε, στην περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ (που, σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, δεν είναι υποθετική, αλλά μέρος του πραγματικού διλήμματος), τότε η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει σε ευρώ ή δολάρια και όχι στο όποιο εθνικό νόμισμα, που θα υφίσταται αλλεπάλληλες υποτιμήσεις. Θα πρόκειται για ιλιγγιώδη εκτίναξη του δημόσιου χρέους, που η εξυπηρέτησή του θα μετέτρεπε τη χώρα σε "φυλακή" με άγρια ισόβια λιτότητα και τη συνακόλουθη καταστολή.
Όταν η κυβέρνηση θέτει υπό διαπραγμάτευση ακόμη και τόσο θεμελιώδη ζητήματα, εμείς τι να σκεφτούμε; Προφανώς δεν διαπραγματεύεται, αλλά έχει καταστεί έρμαιο των πιστωτών.
Μόνο η προσφυγή στις κάλπες μπορεί να ματαιώσει μια τέτοια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου