Με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, Λάμπρου Τσόγκα και της ανακρίτριας Ανθίας Τσαφίτσα, ο πρώην δήμαρχος αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους της
καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας, ύψους 120.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.
Κατά τη 2ωρη απολογία του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κατηγορείται ότι
δεν δικαιολόγησε περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις ύψους 1.087.589,95 ευρώ, αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος. Όπως έγινε γνωστό, ο πρώην δήμαρχος φέρεται να έκανε λόγο για λογιστικό λάθος, υποστηρίζοντας ότι το παραπάνω ποσό υπολογίστηκε σωρευτικά από ποσά πολύ μικρότερα που μεταφέρθηκαν από λογαριασμό σε λο
γαριασμό.
Προσκομίζοντας ενώπιον της ανακρίτριας πολυσέλιδο υπόμνημα τραπεζικών καταθέσεων, επιχείρησε να δικαιολογήσει την προέλευση των κατατεθειμένων χρηματικών ποσών, που, κατά τον ίδιο, προέρχονται από την μισθοδοσία του ως δημάρχου, τη βουλευτική του σύνταξη αλλά κι από οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία.
Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση «μαμούθ» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Νωρίτερα, απολογήθηκε για το ίδιο αδίκημα -της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού- η σύζυγός του πρώην δημάρχου, Ελένη Παπαγεωργοπούλου, η οποία, εμφανίζονταν ως συνδικαιούχος στους παραπάνω τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η κα Παπαγεωργοπούλου, που φέρεται να αρνήθηκε την σε βάρος της αποδιδόμενη κατηγορία (για το ίδιο ποσό), αφέθηκε τελικά ελεύθερη υπό όρους, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας. Οι όροι στην περίπτωσή της αφορούν την καταβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής της.
Σε δήλωσή του, ο συνήγορος του τέως δημάρχου, Δημήτρης Τσάκος, τόνισε ότι ο εντολέας του
«διακήρυξε την αθωότητά του» και εκτίμησε ότι «το δικαστήριο στην τελική του φάση θα κρίνει ότι πράγματι είναι αθώος». Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι τόσο η υπόθεση της υπεξαίρεσης όσο και αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα συνεκδικαστούν ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου.
Τη «σκυτάλη» των απολογιών σε ό,τι αφορά τη δεύτερη υπόθεση πήρε ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών συνεργάτης του κ. Παπαγεωργόπουλου, Μιχάλης Λεμούσιας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Λεμούσιας, ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης, φέρεται ότι νομιμοποιήθηκε παράνομα ποσό ύψους 794.890,21 ευρώ.
Η διαδικασία των απολογιών θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να διαβούν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, καθώς επίσης ο πρώην προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου. Ο πρώτος κατηγορείται για νομιμοποίηση ποσού 6.805.916,78 ευρώ και ο δεύτερος για ποσό 160.000 ευρώ.
Ήδη για το ίδιο αδίκημα έχει παραπεμφθεί σε δίκη ο προφυλακισμένος πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, που κατηγορείται για νομιμοποίηση ποσού 3,1 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμα που εξέδωσε, παρέπεμψε σε δίκη συνολικά 18 άτομα, μεταξύ αυτών τον κ. Παπαγεωργόπουλο, στον οποίο, μάλιστα, επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 300.00 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου