Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Νέα μείωση στα δημοτικά τέλη εξαγγέλλει ο Γ. Μπουτάρης

 

Νέα μείωση στα δημοτικά τέλη εξαγγέλλει ο Γ. Μπουτάρης 

 



Η νέα μείωση των δημοτικών τελών στην εποχή της κρίσης εκτιμάται ότι θα είναι το «δώρο» που επιφυλάσσει για τους Θεσσαλονικείς ο Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το περασμένο έτος, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχιακού μεγάρου.  

Το ακριβές ποσοστό της μείωσης που θα ισχύσει στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από το νέο έτος φαίνεται πως ακόμη δεν έχει κλειδώσει. Για το θέμα αυτό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό μείωσης, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας και για τα οικονομικά των ΟΤΑ.
Η περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών τελών, πάντως, αναμένεται να αποτελέσει κι ένα αντιστάθμισμα για τις προβληματικές υπηρεσίες, τις οποίες εξακολουθούν να λαμβάνουν οι Θεσσαλονικείς στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας. Πέρυσι για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Θεσσαλονίκης τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού είχαν μειωθεί κατά 7,5%, ενώ στο 11% είχε διαμορφωθεί το ποσοστό της μείωσης για τα τέλη κοιμητηρίων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι τα δημοτικά τέλη που χρεώνονταν στους δημότες από τις προηγούμενες διοικήσεις ήταν υπέρογκα, δεδομένου μάλιστα ότι «ο τομέας της καθαριότητας είχε καταρρεύσει και λειτουργούσε με αδιαφανή, κοστοβόρο και αντιπαραγωγικό τρόπο». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής αρχής, το 2010 δίδονταν μόνο για υπερωρίες υπαλλήλων στον τομέα της καθαριότητας 3,8 εκατ. ευρώ και το 2009 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στην περασμένη χρονιά οι δαπάνες αυτές περιορίστηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ.

Νέος στόλος απορριμματοφόρων

Για την καθαριότητα, που εξακολουθεί να αποτελεί τον πλέον προβληματικό τομέα για τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αναμένεται να παρουσιαστούν από τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάση Παππά τα σχέδια για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των απορριμματοφόρων.
Ειδικότερα, από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν προτάσεις χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων με νέα οχήματα υγραεριοκίνησης, τα οποία θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Πρόκειται για δύο προτάσεις, που θα χρηματοδοτηθούν με επτά και είκοσι εκατ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ αντίστοιχα.

Νοικοκύρεμα στα οικονομικά

Μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δώσουν ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Χασδάι Καπόν στο νοικοκύρεμα που επιχειρήθηκε στα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης, αφενός λόγω του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου της υπεξαίρεσης και αφετέρου λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν νομικός και οικονομικός έλεγχος, αλλά και διαδικασίες απογραφής, ώστε να υπάρξει σαφής αποτύπωση των οικονομικών του κεντρικού δήμου, ενώ εγκαταστάθηκαν το διπλογραφικό στις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης στον τομέα των αποθηκών.
Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, όπως παρατηρεί η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα, η δημοτική αρχή λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τη δημιουργία μιας κοινωνικής ασπίδας προστασίας απέναντι στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το κομμάτι του δημοτικού προϋπολογισμού που αφορά σε κοινωνικές δράσεις όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα αυξήθηκε κατά 25%.

Τα μεγάλα έργα

Εκτενής αναφορά αναμένεται από τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη στα μεγάλα έργα που προωθήθηκαν από τον δήμο. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η ανάπλαση της νέας παραλίας (20,5 εκατ. ευρώ), η επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου των πρώην δημοτικών σφαγείων (3,25 εκατ. ευρώ) αλλά και οι πεζοδρομήσεις δρόμων στο κέντρο της πόλης, όπως η Αγίας Σοφίας και η Ρογκότη.
Επιπλέον, η δημοτική αρχή διεκδίκησε πόρους 45 εκατ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ για έργα, όπως η ανάπλαση του οθωμανικού μνημείου Παζάρ Χαμάμ στα Λουλουδάδικα και η επιστέγαση του δημοτικού κολυμβητηρίου στην πρώην αλάνα της Τούμπας.
Στον τομέα ευθύνης του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνου Ζέρβα κεντρική θέση στον απολογισμό κατέχει το γεγονός ότι μέσα στο περασμένο έτος τέθηκαν οι βάσεις για την κατασκευή κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, καθώς το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη δρομολόγηση του έργου, ενώ κατατέθηκε φάκελος για την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος, την ώρα που η τοπογραφική και η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.

«Θα είμαι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος»

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης λογοδοσίας του, την προσεχή Δευτέρα, ο Γιάννης Μπουτάρης αναμένεται να επιβεβαιώσει κατά τον πλέον επίσημο τρόπο την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο ίδιος, άλλωστε, αναμένεται να κάνει αναφορά στην «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» ως «μια δημοτική παράταξη, η οποία γεννήθηκε από τους κόλπους της κοινωνίας των πολιτών κι όχι από το κομματικό σύστημα και η οποία, ευρισκόμενη στο τιμόνι του δήμου, εγγυάται πως η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει σελίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου