Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Α. Κουράκης: «Καθεστώς που μοιάζει με την Καμόρα στο δήμο

Ένταση προκλήθηκε χθες στη δίκη για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης, με την κατάθεση του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέα Κουράκη.

Α. Κουράκης: «Καθεστώς που μοιάζει με την Καμόρα στο δήμο


Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Ο χαρακτηρισμός «Καμόρα», που έδωσε για το σύστημα που επικρατούσε στον δήμο, ξεσήκωσε αντιδράσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων, σε σημείο να υποβληθούν μέχρι και μηνύσεις σε βάρος του από τους τρεις πρώην αντιδημάρχους. Παράλληλα ο ίδιος μάρτυρας «άδειασε» τον σημερινό αντιδήμαρχο Χ. Καπόν για τη στάση του να μην επιρρίψει ευθύνες στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο.


Ο κ. Κουράκης στην κατάθεσή του, κατά την 26η μέρα της δίκης, επικεντρώθηκε στην τριετία 2007-2010, καθώς διευκρίνισε πως τότε είχε άμεση γνώση για τη διαχείριση, ως μέλος της δημαρχιακής επιτροπής. «Είχε εγκατασταθεί σύστημα, ένα καθεστώς που προήγαγε την αδιαφάνεια, και σ’ αυτό αναπτύχθηκε η διαφθορά», υποστήριξε. Μάλιστα συνέκρινε το «σύστημα» αυτό με «ορισμένα τα οποία βλέπουμε σε ταινίες από άλλες χώρες», ενώ απερίφραστα κατέθεσε πως «είναι σαν την Καμόρα, που υπάρχει ένα κέντρο το οποίο αποφασίζει και άλλοι υλοποιούν», ενώ μίλησε για «σκληρό πυρήνα και μηχανισμούς».
Ενέπλεξε ευθέως τον πρώην δήμαρχο και τον γενικό γραμματέα, ενώ σοβαρές ευθύνες επέρριψε και στους τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών. «Διοίκηση ήταν ο δήμαρχος, ο εξ απορρήτων του γενικός γραμματέας και οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι γνώριζαν τι γινόταν», είπε. Μάλιστα, όταν αναφέρθηκε σε δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος και η παράταξή του για να αποκαλυφθούν όσα συνέβαιναν, ενίσχυσε την άποψη περί Καμόρας, λέγοντας ότι οι υπάλληλοι δεν μιλούσαν, είχαν κλειστά στόματα. «Στην Καμόρα υπάρχει και η ομερτά».
Πριν από τη λήξη της κατάθεσής του οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Αν. Γερογιάννης, Μ. Ζορπίδης και Θ. Αθανάσαρος μέσω των συνηγόρων τους κατέθεσαν προφορικά μηνύσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Ζορπίδης ξέσπασε σε λυγμούς αντιδρώντας για όσα του καταλόγισε ο κ. Κουράκης λέγοντας: «Καταστράφηκα απ’ αυτή την υπόθεση, έχω δύο ανήλικα παιδιά και μου λέτε ότι είμαι Καμόρα. Βάλτε με φυλακή». Αντίστοιχες ήταν οι αντιδράσεις των υπολοίπων, οι οποίοι δεν απέσυραν τις μηνύσεις τους, καθώς ο κ. Κουράκης δεν υπαναχώρησε στον χαρακτηρισμό, υποστηρίζοντας ότι «εγώ δεν είπα ότι ήταν Καμόρα. Είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα που θα το προσομοιάζαμε μ’ αυτό. Άλλωστε δεν υπάρχει Καμόρα στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, για να επαναλάβει στο τέλος ότι «ήταν μεταφορική η έννοια, μπορεί να το πούμε υπερβολή».
Το δικαστήριο, για τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση που υποβλήθηκε από τους τρεις πρώην αντιδημάρχους αποφάσισε να σταλεί απόσπασμα των πρακτικών στην εισαγγελία πρωτοδικών, απορρίπτοντας το αίτημα να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση από το ίδιο δικαστήριο. «Είναι πρόκριμα να εξετάσουμε εάν υπάρχει Καμόρα, πριν την έκβαση της δίκης, στην οποία θα δούμε εάν υπεξαιρούσαν όλοι», μετέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΛΕΜΟΥΣΙΑ
Άνθρωπο που «έκανε τη βρόμικη δουλειά» χαρακτήρισε ο κ. Κουράκης τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, συνυπογράφοντας -όπως είπε- τη θέση που εξέφρασε στην κατάθεσή του ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης ότι «δεν γινόταν τίποτε εάν δεν περνούσες από τον πάγκο του γενικού». Όπως είπε ο κ. Κουράκης, «ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου. Δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβει κάποιος έργο χωρίς να το ξέρει ο γενικός γραμματέας». Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε και στη σχέση του πρώην γενικού με εργολάβο τον οποίο χαρακτήρισε «δημοτικό», με την έννοια ότι αναλάμβανε τα περισσότερα δημοτικά έργα.
Σχετικά με τα έργα, μάλιστα, μίλησε μέχρι και για «μίζες που πήγαιναν σε τσέπες επιτηδείων εντός και εκτός δήμου», χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιήσει ποιοι ήταν σ’ αυτές τις συναλλαγές. «Υπήρχε σύστημα που αν δεν έδιναν χρήματα, δεν γινόταν τίποτε», σημείωσε, αρνούμενος -παρά τις συνεχείς ερωτήσεις του δικαστηρίου- να αναφερθεί σε ονόματα ανθρώπων οι οποίοι το έχουν καταγγείλει στον ίδιο. «Μας έλεγαν ότι έφευγαν με μαύρες σακούλες από τον δήμο».
Επικριτικός ήταν και για τους αντιδημάρχους, στους οποίους πάντως αναγνώρισε πως δυσανασχετούσαν. «Τους επέβαλλαν να συμφωνήσουν, ακόμη και αν διαφωνούσαν», υποστήριξε, μεταφέροντας μάλιστα διάλογο που είχε με τον πρώην αντιδήμαρχο Αν. Γερογιάννη στη δημαρχιακή επιτροπή. «Δυσανασχετούσε όταν τον πίεζαν να φέρει θέμα στη δημαρχιακή και μου έλεγε ‘τι μπορώ να κάνω’. Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να παραιτηθούν», παρατήρησε. Πάντως τους επέκρινε για τις ειδικές εντολές που υπέγραψαν, τις οποίες χαρακτήρισε «πλέγμα για την υπεξαίρεση του δήμου».
Ο κ. Κουράκης, αναφερόμενος στην εικόνα του δήμου Θεσσαλονίκης, μίλησε για «δημαρχοκεντρικό σύστημα», από το οποίο θεώρησε αδιανόητο ένας μόνον άνθρωπος να υπεξαίρεσε τα χρήματα. Μάλιστα υποστήριξε ότι είναι «πολιτικός αμοραλισμός η πολιτική ηγεσία του δήμου να κρύβεται πίσω από τους υπαλλήλους χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη».


Άδειασε τον Χ. Καπόν

Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού πήρε σαφείς αποστάσεις από την κατάθεση του συναδέλφου του, αντιδημάρχου Οικονομικών Χασδάι Καπόν. Όταν κλήθηκε να εξηγήσει τη στάση του με την οποία «αθώωσε», όπως το μετέφερε ο πρόεδρος της έδρας, τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, ο κ. Κουράκης υποστήριξε πως την περίοδο εκείνη ο συνάδελφός του δεν ασχολούνταν με τα δημοτικά πράγματα. «Δεν ξέρω εάν είχε περάσει και έξω από το δημαρχείο», σημείωσε σκωπτικά, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει όσα γράφοντα περί εσωτερικής διαμάχης.

Ακόμη, ο κ. Κουράκης, αναφερόμενος στο ότι ο κ. Καπόν στην κατάθεσή του σχετικά με τις ειδικές εντολές δεν απέκλεισε να υπέγραφε κι εκείνος ειδική εντολή για να δοθούν χρήματα για μισθοδοσίες, τόνισε πως «αν το έπραττε θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα».


Νέα κατάθεση από την Αν. Τσεμπερά

Κατάλογο με ερωτήσεις παρέλαβε χθες η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία κλήθηκε από το δικαστήριο να δώσει συμπληρωματική κατάθεση. Η επιθεωρήτρια, στην οποία δόθηκαν αντίγραφα από έγγραφα που αφορούσαν την ταμειακή κατάσταση και τα μετρητά Σαξώνη, την προσεχή Τρίτη θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις εισπράξεις του πρώην ταμία.

Ειδικότερα, όπως έθεσε τις ερωτήσεις ο πρόεδρος, θα ζητηθούν ακόμη και οι αναλογίες μετρητών και επιταγών και σε σύγκριση με τους άλλους διαχειριστές, αλλά και την αντίληψη που είχαν γι’ αυτά αιρετοί και υπάλληλοι. Στην κατάθεση Τσεμπερά αντέδρασαν συνήγοροι λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό καταργείται η έννοια της προφορικότητας της δίκης, ενώ υποβλήθηκε αίτημα για τον διορισμό τεχνικών συμβούλων, το οποίο απορρίφθηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου