Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Αντιμέτωπη και πάλι με βουνά σκουπιδιών η Θεσσαλονίκη

Αντιμέτωπη και πάλι με βουνά σκουπιδιών η Θεσσαλονίκη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Σε κλοιό σκουπιδιών αναμένεται να βρεθούν και πάλι από σήμερα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, πριν καλά καλά η πόλη ανασάνει από την προηγούμενη πολυήμερη «κρίση των απορριμμάτων».
Μετά την τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στο προχτεσινό συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι οι δήμαρχοι οφείλουν να είναι νόμιμοι και σ' αυτό το πλαίσιο ίσως δώσει στοιχεία υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εκ νέου κατάληψη του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του Φοίνικα. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει αποκομιδή απορριμμάτων μόνο με προσωπικό ασφαλείας για τις ευαίσθητες περιοχές, όπως τα νοσοκομεία και οι κλινικές, αλλά και τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές.

Οι κινήσεις των εργαζομένων στην Καθαριότητα αλλά και η διάρκεια των κινητοποιήσεών τους θα αποφασιστούν σε συνέλευση που διοργανώνεται σήμερα τα ξημερώματα, στο χώρο του ΣΜΑ. Η πρωτοβουλία για εκ νέου κινητοποιήσεις στον τομέα Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης ανήκει στην παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ.
«Αφήσαμε τις υπηρεσίες Καθαριότητας να λειτουργήσουν κανονικά όλες αυτές τις ημέρες, για λόγους εξυπηρέτησης των πολιτών και της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ότι για να τηρήσει τη νομιμότητα θα αποστείλει στο υπουργείο τη λίστα με τα στοιχεία των υπαλλήλων στο δήμο Θεσσαλονίκης που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, η κατάσταση αλλάζει. Από δω και πέρα αυτός αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθαριότητα της πόλης», τονίζει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΔΑΣ, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, Ηλίας Μανουσαρίδης.
Εκπρόσωποι της ΔΑΣ θα βρεθούν σήμερα το πρωί στους χώρους του ΣΜΑ, θα συνομιλήσουν με τους εργαζομένους για να ακούσουν τη δική τους άποψη και στη συνέχεια θα αποφασίσουν, αν και πρόθεση -σύμφωνα με το κλίμα που επικρατεί- είναι ο ΣΜΑ να «κλείσει», μέσω κατάληψης, από σήμερα κιόλας.

Καταλήψεις
Το κλίμα περί κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης διαφάνηκε και κατά τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων του δήμου. Ετσι, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο, Σωτήρης Βάιος, πρότεινε να σταματήσουν οι καταλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες, που συνεχίζονταν μέχρι χτες, η πλειοψηφία αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες.
«Πρότεινα να αφήσουμε τις υπηρεσίες να λειτουργήσουν κανονικά, να συνεχίσουμε όμως την κατάληψη στη διεύθυνση Προσωπικού, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δε θα σταλεί καμία λίστα με στοιχεία των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων, όπως γίνεται και στους υπόλοιπους δήμους. Ωστόσο, η πλειοψηφία αποφάσισε συνέχιση των καταλήψεων», εξήγησε ο κ. Βάιος.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ
Στο μεταξύ, με συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι αύριο «απαντούν» οι εργαζόμενοι στη βούληση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υλοποιήσει με κάθε τρόπο τις διατάξεις για τη διαθεσιμότητα. Το υπουργείο απέστειλε ηλεκτρονική φόρμα στις διευθύνσεις Προσωπικού, για να καταθέσουν εντός πέντε ημερών αιτήματα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους και «για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα».
Η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε συνέχιση των καταλήψεων σε δημαρχεία και κυρίως σε διευθύνσεις Προσωπικού έως αύριο, ενώ προκήρυξε και τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα για την απογευματινή βάρδια. Την ίδια μέρα, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Οι δήμαρχοι
Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι αποφάσισαν πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα όλων των αιρετών της χώρας πριν από την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τη Βουλή, με την οποία εισάγεται η πλήρης επιτροπεία των δήμων. Παράλληλα, στις 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, προκειμένου να απαιτήσουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τα έτη 2013-14, του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος απασχόλησης με αυτεπιστασία των δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου