Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ρωτούσε, αλλά η ομερτά του συστήματος παραπλανούσε τη Βουλή
Ο Ευ. Βενιζέλος "απέκρυψε" τη λίστα Λαγκάρντ τέσσερις φορές
Πουλακίδας Κ.
Δεν έκρυβε μόνο στο συρτάρι του τη λίστα Λαγκάρντ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Την έκρυβε και από τη Βουλή. Δεν απαντούσε ή, στην καλύτερη περίπτωση, απαντούσε με μισόλογα, φροντίζοντας πάντα την να διασφαλίζει την πλήρη απόκρυψη της ύπαρξής της, στα συνεχή ερωτήματα που έθεταν και ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος δέχθηκε 4 ερωτήσεις (προφορικές και γραπτές), αλλά συνέχισε να κρύβει από τη Βουλή την ύπαρξη της λίστας.
Ο διάλογος με τον Αλ. Τσίπρα
Στις 14 Οκτωβρίου 2011 ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή, ρώτησε τον Ευ. Βενιζέλο: "Υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτό το περιβόητο cd-rom με τους μεγαλοκαταθέτες Έλληνες στις τράπεζες της Ελβετίας; Κι αν υπάρχουν, γιατί δεν τα βγάζετε στη δημοσιότητα, να ξέρουν οι Έλληνες, που σφίγγουν το ζωνάρι, πού είναι τα λεφτά που υπάρχουν; Και γιατί δεν τα παίρνετε; Γιατί δεν θέλετε να τα πάρετε".
"Υπάρχει η λίστα; Προφανώς υπάρχει", απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος και μετά πέταξε την μπάλα άουτ: "Έχω κάνει πολλές δημόσιες ανακοινώσεις, ότι 15.000 πρόσωπα, φυσικά και νομικά, συγκεντρώνουν οφειλές 37 δισεκατομμυρίων από τα 42 δισεκατομμύρια συνολικά των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των πολιτών προς τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν 850.000 Έλληνες οι οποίοι οφείλουν από λίγα ευρώ μέχρι 150.000 ευρώ".
"Να δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματά τους και τις διευθύνσεις τους, όπως και τα ονόματα και τις διευθύνσεις που υπάρχουν στο cd -που δεν μου διαψεύσατε ότι έχετε- των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία", επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας. Όμως ο Ε. Βενιζέλος ζήτησε "υπομονή. Θα συναφθεί σε λίγες μέρες -θέλω να ελπίζω- η συμφωνία με την Ελβετία. Αρκεί να είναι έτοιμη η Βουλή να αποδεχθεί μία συμφωνία παρόμοια με αυτήν που υπέγραψε η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο". Και βέβαια ούτε η συμφωνία με την Ελβετία υπάρχει, ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι έχει στο γραφείο του τη λίστα Λαγκάρντ.
Οι ερωτήσεις Παπαδημούλη
Είχε άλλες ευκαιρίες ο Ευ. Βενιζέλος να πει την αλήθεια στη Βουλή; Τουλάχιστον 3. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε καταθέσει ερωτήσεις:
- Στις 15 Νοεμβρίου 2011 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την "φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία και λίστα μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου". Αλλά η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ (έπρεπε να συζητηθεί στις 21 Νοεμβρίου) "λόγω κωλύματος του υπουργού"...
- Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επανήλθε με γραπτή ερώτηση στις 21 Νοεμβρίου 2011 για τη φοροδιαφυγή και την τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ. Εκεί ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρεται στις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ("μεγάλα ποσά που διοχετεύονται στην Ελβετία από Έλληνες", γράφει η έκθεση) και ρωτά τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία. Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε στις 30 Δεκεμβρίου, χωρίς να αναφερθεί στη λίστα Λαγκάρντ.
- Είχε όμως και άλλη ευκαιρία να το πει, καθώς 19 Δεκεμβρίου 2011 ο Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε νέα γραπτή ερώτηση, στην οποία πρότεινε η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο της συμφωνίας ΗΠΑ - Ελβετίας για την τράπεζα UBS, καθώς αυτό περιλαμβάνει και ονόματα καταθετών στις ελβετικές τράπεζες και χρηματικά ποσά. Αυτή τη φορά όμως ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος φρόντισε να μην απαντήσει καν! Υπενθυμίζεται ότι υποχρεώνεται από τον κανονισμό της Βουλής να απαντά σε γραπτές ερωτήσεις εντός 25 ημερών.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, οι υπηρεσίες του υπουργείου (συγκεκριμένα η Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων και η προϊσταμένη Μαρία Σαραντίτη) έγκαιρα, από τις 27 Δεκεμβρίου, του είχαν δώσει σημείωμα, ώστε να απαντήσει. Γιατί δεν απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος; Γιατί άφησε τον χρόνο να περάσει, ώστε να προκηρυχθούν οι εκλογές και να έχει αποχωρήσει από το υπουργείο; Γιατί άφησε αυτή τη "δουλειά" στον διάδοχό του Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος απάντησε (στην ερώτηση που κατατέθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2011) στις 28 Μαρτίου 2012;
Η ερώτηση από την οποία ξεκίνησαν όλα
Κάπως έτσι χρειάστηκε να φθάσουμε στον Αύγουστο του 2012 για να καταθέσουν ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης σχετικά με τη χρήση και κτήση από τις ελληνικές αρχές στοιχείων Ελλήνων καταθετών από CD που είχαν στην κατοχή τους οι γερμανικές αρχές. Από την ερώτηση αυτή ουσιαστικά ξεκίνησαν όλα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι τέτοια στοιχεία δεν ήταν καν δυνατόν να ζητηθούν από τις γερμανικές αρχές! Μετά οι βουλευτές πραγματοποίησαν το γνωστό διάβημα στους οικονομικούς εισαγγελείς (25 Σεπτεμβρίου) και ξεκίνησε η έρευνα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου