Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ιστορικό λάθος λέει "εκ των υστέρων" ο Βενιζέλος, στροφή 180 μοιρών ο Κουβέλης μετά τρεις ημέρες

Ιστορικό λάθος λέει "εκ των υστέρων" ο Βενιζέλος, στροφή 180 μοιρών ο Κουβέλης μετά τρεις ημέρες

 Λιονάκης Νίκος

Υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων που επισφραγίστηκαν με την απόρριψη της απόφασης του Eurogroup από το κυπριακό κοινοβούλιο -εξελίξεις που εκθέτουν πολιτικά την ελληνική κυβέρνηση-, οι δύο εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., επιχείρησαν να πάρουν αποστάσεις από τη στάση που κράτησε η ελληνική πλευρά και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για το ότι αποδέχτηκε την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή για το "κούρεμα" των καταθέσεων.


Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι και οι δύο ήταν ενήμεροι για τη στάση που θα κρατούσε στο Eurogroup την περασμένη Παρασκευή ο Γ. Στουρνάρας, οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έσπευσαν χθες να ταχθούν υπέρ της τροποποίησης του Μνημονίου της Κύπρου και να δηλώσουν ότι στηρίζουν την Κύπρο σε όποια απόφαση κι αν λάβει. Η στάση τους -και ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υπονοήσει ότι ο Γ. Στουρνάρας και κατ' επέκταση το Μαξίμου ενήργησαν λανθασμένα και λίγο-πολύ αυτοβούλως, αλλά εκ των υστέρων είδε πιο καθαρά τα πράγματα- οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σ. Κεδίκογλου, να προβεί κι εκείνος σε δημόσια δήλωση μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, προκειμένου να "απαντήσει" τόσο στους δύο κυβερνητικούς εταίρους όσο και στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση στήριξε τις επιλογές της Κύπρου και στο Eurogroup και τις στηρίζει και τώρα.

Είχε προηγηθεί η αμηχανία και των δύο απέναντι στις διαφαινόμενες εξελίξεις. Κινούμενος περισσότερο... διορατικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να πάρει αποστάσεις από την απόφαση, ήδη από την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο μέσω άτυπης ενημέρωσης, ενώ μόλις χθες το πρωί έσπευσε να βάλει κατά της Ευρωζώνης και αφού είχε επικοινωνήσει με την κυπριακή ηγεσία, διαβλέποντας προφανώς τις προθέσεις της για καταψήφιση. Από την άλλη, περισσότερο αμήχανη, η ΔΗΜ.ΑΡ. εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα το βράδυ και μάλιστα σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα από εκείνη του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, σε μεγάλη απόκλιση από τις δηλώσεις που θα έκανε ο Φ. Κουβέλης μια ημέρα αργότερα, μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μαξίμου.

Έτσι, στην αρχική της ανακοίνωση η ΔΗΜ.ΑΡ. ανέφερε ότι "παρακολουθεί" τις εξελίξεις και προειδοποιούσε ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση πως το "έκτακτο μέτρο" του κουρέματος των καταθέσεων, "αφορά μόνο την Κύπρο". Μάλιστα, δεν εξέφρασε διαφωνία για την εν λόγω απόφαση, αλλά ζητούσε βελτιώσεις, αναφέροντας ότι "θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την τροποποίηση της απόφασης ώστε να υπάρξουν πολλές κλίμακες στη φορολόγηση, με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση σε αυτές τις καταθέσεις".

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ μέσω διαρροών χαρακτήριζε την απόφαση "τιμωρητική" και "μυωπική" και ότι "κανείς δεν θα υποδείξει στον κυπριακό λαό τι απόφαση θα λάβει". Τα ίδα επανέλαβε και δημόσια ο Ευ. Βενιζέλος χθες το πρωί μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, καθώς και τους Γ. Ομήρου, Ά. Κυπριανού και Μ. Καρογιάν.

Κατά τη σύσκεψη πέρασε σε δεύτερη μοίρα η συζήτηση για τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που αφορούν στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και της επέκτασης του "χαρατσιού" και στο 2013. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επανέλαβαν τις θέσεις τους για αντικατάσταση του "χαρατσιού" με ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά και να μην υπάρξουν απολύσεις. Αναφορικά με την κινητικότητα είπε ότι "πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να κλείσουμε το θέμα αυτό". "Τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα", δήλωσε ο Φ. Κουβέλης. "Η διαφωνία μου είναι δεδομένη. Το ειδικό τέλος τελειώνει τον Μάιο και, εάν επαναληφθεί, θα πρόκειται για νέο μέτρο. Και τέτοιο νέο μέτρο δεν πρέπει να υπάρξει" είπε για το "χαράτσι".



Ευ. Βενιζέλος: Ιστορικό λάθος της Ευρωζώνης η απόφαση για Κύπρο

Στη γραμμή που είχε ήδη χαράξει βλέποντας την τροπή των εξελίξεων, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ότι "έκανε μεγάλο λάθος η Ευρωζώνη πιέζοντας τόσο πολύ την Κύπρο και παίρνοντας μια τόσο απόλυτα διατυπωμένη απόφαση σε σχέση με τις καταθέσεις" και πως "τώρα αυτό πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο, γιατί πρέπει να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, να προστατευτεί η Κύπρος, να αποτραπούν παρενέργειες". Επιπλέον είπε ότι τις επόμενες ημέρες πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα περιθώρια για να επέλθουν οι "αναγκαίες τροποποιήσεις στο σχήμα υποστήριξης της κυπριακής οικονομίας".

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Γ. Στουρνάρα, καθώς, ερωτηθείς για το εάν αποτελεί και άποψη της κυβέρνησης συνολικά ότι "η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα ιστορικό λάθος", είπε ότι "η κυβέρνηση, όταν εκπροσωπείται μια χώρα μέσα στο Eurogroup, επηρεάζεται πάρα πολύ από τους συσχετισμούς και τις λεπτές αποχρώσεις των συζητήσεων μέσα στο Eurogroup" και πως εκ των υστέρων η πολιτική εκτίμηση είναι πιο ελεύθερη. Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, για την Κύπρο που διαθέτει "ευελιξία", μπορούν να βρεθούν λύσεις στις οποίες να "παίξουν" "και κράτη εκτός Ευρώπης και εκτός Ευρωζώνης" και μίλησε για λύσεις "συμβατές με τη στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης και επίσης για εμάς ως Ελλάδα να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στον ενιαίο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου". Ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι μιλά για τη Ρωσία.

Το ΠΑΣΟΚ όμως έβαλε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας σε ανακοίνωσή του "εθνικά απαράδεκτο" ότι "η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί εν ψυχρώ την αγωνία της Κύπρου ως μοχλό για την άσκηση φτηνής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου