Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ιστορίες του νέου Μεσαίωνα

Ιστορίες του νέου Μεσαίωνα

Και ω του θαύματος. Οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης, αφού διαβουλεύθηκαν σχεδόν επί τρεις ώρες στο μέγαρο Μαξίμου, ανεφώνησαν το νέο χρησμό: Χαράτσι τέλος. Ζήτω το «χαράτσι». Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, σαν άλλοι μοναχοί του Μεσαίωνα, βάφτισαν το κρέας ψάρι και εν μια νυκτί αντικατέστησαν το χαράτσι της ΔΕΗ με ένα νέο χαράτσι, το οποίο απλώς για τα μάτια του κόσμου ονόμασαν «ενιαίο φόρο ακινήτων».
Οπως έγινε γνωστό, οι τρεις αρχηγοί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρουν λύση στο πρόβλημα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τις οδηγίες της τρόικας. Και τα κατάφεραν. Εμφάνισαν τη συμφωνία τους ως μια δήθεν μεσοβέζικη κατάσταση, που ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Στην ουσία, ικανοποιεί μόνο την τρόικα, η οποία διαβεβαιώνεται έτσι ότι η απαίτησή της για είσπραξη του χαρατσιού και το 2013 μέσω της ΔΕΗ έχει γίνει πλήρως αποδεκτή.


Ετσι απλά, μέσα σε ένα τρίωρο, πήγαν περίπατο όλοι οι λεονταρισμοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ότι δεν θα δεχθούν με τίποτα την παράταση του χαρατσιού το 2013, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε νέο μέτρο και θα ερχόταν σε αντίθεση με τις υποσχέσεις τους ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλο οι πολίτες.

Η μόνη υποχώρηση που έγινε, μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί η ηχηρή πολιτική υπαναχώρηση, είναι η πιθανότητα το «νέο χαράτσι» του 2013 να είναι κατά τι μειωμένο από το προηγούμενο. Γιατί, κατά τα άλλα, ο περίφημος ενιαίος φόρος ακινήτων παραπέμφθηκε μετά πολλών επαίνων να ισχύσει εξ ολοκλήρου από τις αρχές του 2014. Ο,τι ακριβώς δηλαδή απαιτούσε και η τρόικα. Πολύ κακό για το τίποτα τελικά.

Αποδείχθηκε έτσι περίτρανα πως όλο αυτό το σκηνικό των αντιρρήσεων και των ενστάσεων, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κυρίως, ήταν ακόμη ένα πολιτικό θέατρο με καθαρά επικοινωνιακούς στόχους. Οι απειλές ότι δεν θα ψηφίσουν παράταση του χαρατσιού ήταν ψευδεπίγραφες. Πριν... τρόικα φωνήσαι, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία. Εγιναν «κορόνες» περί εθνικής ευθύνης και ανάγκης να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή, ως υπέρτατο αγαθό. Με κάθε τρόπο. Αυτοί μπορεί να είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Ο λαός όμως αντιλαμβάνεται την κοροϊδία. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου