Εδώ και κάποιο διάστημα είναι σαφές σε πολλούς αναλυτές ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που εφαρμόζουν η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδίδει. Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και η κυβέρνησή της επωμίζεται ένα μεγάλο και μη εξυπηρετίσιμο χρέος.
Ελάχιστοι από τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής είναι διατεθειμένοι να παραδεχτούν την πραγματικότητα δημοσίως, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας και θα απαιτούσε να αλλάξουν την προσέγγισή τους, κάτι που έχουν ήδη κάνει μία φορά. Όμως την Τετάρτη, ένα μέλος του συμβουλίου του ΔΝΤ που εκπροσωπεί τη Βραζιλία και ακόμη δέκα χώρες έσπασε τη σιωπή, εκδίδοντας μια ασυνήθιστη και αναζωογονητικά ειλικρινή ανακοίνωση.
"Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας" τόνισε στην ανακοίνωση το μέλος του συμβουλίου, Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα. "Η εφαρμογή δεν είναι αποτελεσματική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και την εξυπηρέτιση του χρέους παραμένουν υπεραισιόδοξες".
Ο Μπατίστα εξέδωσε την ανακοίνωση του, αφού πρώτα απείχε από την ψηφοφορία που θα εξουσιοδοτούσε το ΔΝΤ να στείλει άλλο 1,8 εκατομμύρια ευρώ (2,4 εκατομμύρια δολάρια) συνεισφοράς στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης (σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, ο Μπατίστα τονίζει ότι εκφράζει μόνο τις προσωπικές του απόψεις ως αξιωματούχου του ΔΝΤ και όχι εκείνες των 11 χωρών που εκπροσωπεί στο συμβούλιο).
Είναι σύνηθες για τα 24 μέλη του συμβουλίου του ΔΝΤ να διαφωνούν μεταξύ τους και με το προσωπικό του οργανισμού. Ωστόσο, οι διαφωνίες αυτές πολύ σπάνια εκφράζονται δημοσίως. Γι' αυτό και η ανακοίνωση του Μπατίστα είναι τόσο σημαντική.
Παρ' ότι η ωμή ειλικρίνειά του -σημειώνει πως η ιδέα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της "αποτελεί ψευδαίσθηση"- είναι απίθανο να τον κάνει δημοφιλή, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια σημαντική συζήτηση. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να παρακινήσει και άλλους μέσα στο ΔΝΤ και ιδίως την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους ή τουλάχιστον να είναι περισσότερο ειλικρινείς σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της πολιτικής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου