Μα τι τους έπιασε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επιβεβαίωσε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του mega, ότι προωθούνται αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να αρκεί το 42% (αντί του 50%) για εκλογή από τον πρώτο γύρο και να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά. Γράφει η Αγγελική Σπανού
Μάλιστα, ο κ. Μιχελάκης εξέθεσε το ΠΑΣΟΚ - που διαμαρτύρεται ότι δεν έχει ενημερωθεί - λέγοντας ότι όλες οι σχετικές συζητήσεις γίνονται με συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Λ. Γρηγοράκου.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να μην μπορεί να φτιαχτεί χάρτης με μπλε και κόκκινους νομούς, δηλαδή να μην εξάγεται καθαρό πολιτικό συμπέρασμα σε σχέση με τη δύναμη των κομμάτων.
Η επιδίωξη αυτή συνδέεται ευθέως με την ισχυρή πιθανότητα καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ που ελέγχει σήμερα σε μεγάλο βαθμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να δημιουργηθούν εντυπώσεις πλήρους αποδυνάμωσης του μοναδικού κυβερνητικού εταίρου, εφόσον μέχρι τον προσεχή Μάιο δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν σκέψεις για κοινές υποψηφιότητες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, με το επιχείρημα ότι πρέπει να απαλλαγεί η τοπική αυτοδιοίκηση από τα κομματικά δεσμά.
Το γεγονός ότι θα μπορούν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι που θα προέρχονται από διαφορετικό συνδυασμό από εκείνον του δημάρχου θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων πολυχρωμία και θα είναι δύσκολη η εκτίμηση σχετικά με τους νικητές και τους ηττημένους. Από την άλλη, το 42% κατατείνει στον περιορισμό των συμμαχιών του δεύτερου γύρου, όπου και πάλι για τα κόμματα της συγκυβέρνησης η κατάσταση θα είναι δύσκολη, αφού η ΝΔ δεξιά της έχει τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει συνομιλητές στα αριστερά του.
Η αλήθεια είναι ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εκδηλωθεί έντονη διάθεση ανεξαρτητοποίησης από πολλούς υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών προβάλλοντας τα υπερκομματικά τους χαρακτηριστικά. Ως προς αυτό είναι ενδεικτική η «κίνηση των 5» (Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς, Φίλιος, Σκοτεινιώτης) που προβάλλει την αναφορά της στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου αλλά αποστασιοποιείται από τα χρίσματα.
Οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν τώρα να απευθυνθούν σε ακροατήρια που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου και για το λόγο αυτό διαφημίζουν την απόστασή τους από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πολιτικοποίηση των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προτίθεται να αναμετρηθεί σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες με κορυφαία πολιτικά στελέχη. Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσει ισχυρά ερείσματα σε έναν χώρο στον οποίο μέχρι τώρα έχει ισχνή καταγραφή δυνάμεων.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «βλαχοδήμαρχους», που εξελέγησαν με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν μια τυχαία κουβέντα, αλλά δηλωτική της πρόθεσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει πόλωση με το σημερινό κατεστημένο της αυτοδιοίκησης.
Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως όσο περισσότερους νέους ψηφοφόρους προσελκύσουν στις κάλπες τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχουν και για το λόγο αυτό θα παίξουν το χαρτί της αντισυστημικότητας.
Το πρόωρο πολιτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει να κάνει με το γεγονός ότι, αν δεν προκύψουν πρόωρες εθνικές εκλογές μέχρι το Δεκέμβριο, αποκλείεται να συμβούν το πρώτο εξάμηνο του 2014 λόγω ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και έτσι το αποτέλεσμα του Μαίου θα είναι καθοριστικό για τις δυνάμεις επιβίωσης που θα έχει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα.
Για το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη δυσκολότερος κάβος από εκείνον των ευρωεκλογών είναι αυτός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί σχετικά με τις ευρωεκλογές έχουν έτοιμα επιχειρήματα: Θα αποδώσουν ένα κακό αποτέλεσμα στην χαλαρή ψήφο και στη διαμαρτυρία για τη συνταγή διαχείρισης της ελληνικής κρίσης από την ευρωζώνη. Αλλά ως προς τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμο για το μέλλον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μη δημιουργηθεί η εντύπωση επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμους και Περιφέρειες.
Όχι μόνο γιατί αυτό θα προσφέρει στην αξιωματική αντιπολίτευση δυνατότητες ενίσχυσης εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων (όπου συγκεντρώνεται σήμερα η μεγάλη του δύναμη), αλλά επίσης γιατί θα δημιουργήσει εντυπώσεις πολιτικής απονομιμοποίησης της κυβέρνησης. Ένας ακόμη λόγος - κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις - θα δημιουργήσει κύμα φυγής στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το πώς θα το υποδεχθούν στην Κουμουνδούρου.
Όσα είπε χθες ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας, στο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για τα 39 χρόνια ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ανάγκη πρωτοβουλιών για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολύ ενδεικτικά των υπόγειων ρευμάτων που κινούνται σε ένα κόμμα το οποίο βιώνει μια πρωτοφανή, ιστορικά, συρρίκνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου