Έχουμε πλεόνασμα και δεν ξεχνώ!
Η διαθεσιμότητα δεν είναι απόλυση. Αυτή η διαβεβαίωση ακουγόταν από τα στόματα των υποστηρικτών της κυβέρνησης (ΜΜΕ, βουλευτών, ακόμα και «αρμόδιων» υπουργών) μέχρι τη στιγμή που τα περιθώρια του χρόνου για τους «διαθέσιμους» συμπολίτες μας άρχισαν να στενεύουν ασφυκτικά. Οι χιλιάδες απολυμένοι από τους πιο ζωτικούς κλάδους ενός κοινωνικού κράτους άρχισαν πια να βλέπουν την αλήθεια που κρυβόταν έντεχνα πίσω από τη χρήση και επινόηση των λέξεων «διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα». Γιατί οι απολύσεις δεν αφορούν μόνο την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και τη διάλυση της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού, που αποτελούν τους πυλώνες ενός δημοκρατικού κοινωνικού κράτους.
Έχουμε πλεόνασμα (και δεν ξεχνώ!) γιατί έκλεισε η ΕΡΤ επειδή δεν χρειαζόμαστε έναν οργανισμό ο οποίος αδιαμφισβήτητα ως προτεραιότητα είχε τον πολιτισμό και όχι τα (με αμφιβόλου πιστότητας εργαλεία μέτρησης) νούμερα της AGB. Πολιτισμό ο οποίος εκφραζόταν από τα μουσικά σύνολα (χορωδίες και ορχήστρες) και τις εκπομπές τέχνης και λόγου, από ενημερωτικές-πολιτικές εκπομπές που ακόμα και η στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης γινόταν χωρίς να δαιμονοποιεί την αντιπολίτευση και χωρίς να διαστρέφει την άλλη αλήθεια, όπου η έννοια της διασκέδασης ήταν ψυχαγωγία μέσα από επιλεγμένες κινηματογραφικές, θεατρικές εκπομπές ή ακόμα και αξιόλογες σειρές.
Έχουμε πλεόνασμα (και δεν ξεχνώ!) γιατί είναι «διαθέσιμες/οι» οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και η Δημοτική Αστυνομία επειδή δεν χρειάζεται να υπάρχει ούτε καθαριότητα ούτε φύλαξη σχολείων και λοιπών χώρων. Γιατί το σχολείο, οι ΔΟΥ και οι δήμοι μπορούν να προσλάβουν ιδιωτικές εταιρείες αν βρουν σπόνσορα την parta-ola, την ferta-ola ή την κάθε εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων (και όχι μόνο) Siemens.
Έχουμε πλεόνασμα (και δεν ξεχνώ!) γιατί καταργήθηκε η τεχνική εκπαίδευση αφού τα παιδιά που σπούδαζαν εκεί δωρεάν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους με δίδακτρα πια στα ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ, «collegia» ή όπως αλλιώς λέγονται και τα οποία ο κ. Αρβανιτόπουλος εγκαινίασε ανερυθρίαστα αμέσως μετά την κατάργησή της.
Έχουμε πλεόνασμα (και δεν ξεχνώ!) γιατί έκλεισαν, ύστερα από ηθελημένη κυβερνητική απαξίωση ανθρώπινου δυναμικού γιατρών και νοσηλευτών, μια σειρά νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και εστίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επειδή συνταξιούχοι, μισθωτοί, άνεργοι και χαμηλόμισθα τμήματα της ελληνικής επικράτειας «έχουν λίπος» και πρέπει να ενισχύσουν τους ιδιώτες εμπόρους υγείας. Όσα από τα νοσοκομεία έμειναν ανοικτά θα πρέπει και αυτά να βρουν τους αντίστοιχους σπόνσορες, είτε αυτοί λέγονται ελληνικός λαός, ο οποίος δίνει 25 ευρώ για εισαγωγή, 5 ευρώ για εξέταση και ένα ευρώ ανά συνταγή, είτε λέγονται φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θα δίνουν χρήματα «για να σωθεί η ψυχή τους».
Έχουμε πλεόνασμα (και δεν ξεχνώ!) γιατί απολύθηκαν επιτέλους οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ οι οποίοι αντέδρασαν απέναντι σε μια λαίλαπα που καταλύει την έννοια του κοινωνικού κράτους, του οικονομικού μαρασμού μιας ολόκληρης γενιάς, του φαινομένου της «νεομετανάστευσης» και τελικά της έννοιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γι' αυτό και η απεργία αγκαλιάστηκε από μεγάλη μερίδα των διδασκόντων στα πανεπιστήμια. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της δεν βάζει φρένο πουθενά. Έτσι, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα μπορούν να εξαντλήσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες και ας είναι σε βάρος της έρευνας, των διδακτικών τους καθηκόντων και, τέλος, ενάντια στη μόρφωση και την παραγωγή της γνώσης.
Έχουμε πλεόνασμα (και δεν ξεχνώ!) γιατί καμία ΔΟΥ δεν έχει συμψηφίσει τα ποσά που οφείλουν οι φορολογούμενοι πολίτες με αυτά που τους οφείλει το υπουργείο για να γίνει η επιστροφή. Όπως και πολλοί δημόσιοι οργανισμοί δεν έχουν κάνει ακόμα τις αποδόσεις σε όσους έχουν εργαστεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα ετών.
Έχουμε πλεόνασμα και δεν ξεχνώ!
Ας το θυμούνται αυτό όσοι κόπτονται υπέρ του πλεονάσματος.
* Ο Ν. Τσαφταρίδης είναι ΕΕΔΙΠ α' βαθμίδας Μουσικής Αγωγής, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου