Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ένα στοί­χη­μα που πρέ­πει να κερ­δη­θεί

Ένα στοί­χη­μα που πρέ­πει να κερ­δη­θεί

Eνα κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κό πεί­ρα­μα ε­ξε­λίσ­σε­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη τα τε­λευ­ταία χρό­νια. Αυ­τό της ι­διω­τι­κο­ποίη­σης της ΕΥΑ­Θ, που αν πε­τύ­χει θα ε­πε­κτα­θεί ά­με­σα στην ΕΥ­ΔΑΠ και στις υ­πό­λοι­πες μι­κρό­τε­ρες δη­μο­τι­κές ε­ται­ρείες ύ­δρευ­σης και α­πο­χέ­τευ­σης της χώ­ρας. Η δη­μό­σια ΕΥΑΘ με υ­πο­δο­μές που χρη­μα­το­δο­τή­θη­καν με δη­μό­σιους πό­ρους και το φθη­νό­τε­ρο τι­μο­λό­γιο πα­νευ­ρω­παϊκά εί­ναι έ­τοι­μη να πε­ρά­σει στον έ­λεγ­χο ι­διω­τών με α­πο­τε­λέ­σμα­τα, που, ό­πως δεί­χνει η διε­θνής ε­μπει­ρία, θα εί­ναι η ά­νο­δος του κό­στους του νε­ρού, με αι­τιο­λο­γία την α­νά­γκη ε­πεν­δύ­σεων, η πλημ­με­λής συ­ντή­ρη­ση των δι­κτύων ύ­δρευ­σης και α­πο­χέ­τευ­σης, η ε­γκα­τά­λει­ψη της ε­ξοι­κο­νό­μη­σης νε­ρού, κα­θώς και η υ­πο­βάθ­μι­ση της ποιό­τη­τας του νε­ρού και της ε­πε­ξερ­γα­σίας των λυ­μά­των.


Αντι­δη­μο­κρα­τι­κή εκ­τρο­πή

Η ε­σκεμ­μέ­νη α­που­σία πο­λι­τι­κής και η εκ­χώ­ρη­ση κοι­νω­φε­λών α­γα­θών και υ­πη­ρε­σιών που με πρό­σχη­μα τις δη­μο­σιο­νο­μι­κές α­νά­γκες εκ­χω­ρού­νται σε ε­ται­ρείες που αυ­τές πλέ­ον μο­νο­πω­λια­κά θα δια­μορ­φώ­νουν α­νε­ξέ­λε­γκτα πο­λι­τι­κές, για κρί­σι­μα θέ­μα­τα ό­πως το νε­ρό και η α­πο­χέ­τευ­ση, εί­ναι μια α­ντι­δη­μο­κρα­τι­κή εκ­τρο­πή, με οι­κο­νο­μι­κές και πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές συ­νέ­πειες. Και ό­λα αυ­τά, ε­νώ υ­πάρ­χει πα­γκό­σμια στρο­φή προς τη δη­μό­σια δια­χεί­ρι­ση με­τά τις αρ­νη­τι­κές ε­μπει­ρίες της ι­διω­τι­κο­ποίη­σης του νε­ρού και τις κοι­νω­νι­κές α­ντι­δρά­σεις που προ­κά­λε­σαν α­κό­μη και στο κέ­ντρο της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης Ευ­ρώ­πης (Πα­ρί­σι, Λον­δί­νο, Με­γά­λη Βρε­τα­νία).
Το ά­τυ­πο δη­μο­ψή­φι­σμα, που διορ­γα­νώ­νε­ται την η­μέ­ρα των δη­μο­τι­κώ­ν-πε­ρι­φε­ρεια­κών ε­κλο­γών στις 18 Μαΐου, μπο­ρεί να μην έ­χει, έ­τσι κι αλ­λιώς, δε­σμευ­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα, αλ­λά έ­χει τε­ρά­στια και πολ­λα­πλή πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή ση­μα­σία. Διό­τι θα προ­σπα­θή­σει να ε­νερ­γο­ποιή­σει τα α­ντα­να­κλα­στι­κά των κοι­νω­νι­κών δυ­νά­μεων, οι ο­ποίες πα­ρα­μέ­νουν α­δρα­νείς και α­πο­σβο­λω­μέ­νες α­πό «το δόγ­μα του σοκ» της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης λαί­λα­πας και να α­κυ­ρώ­σει τους σχε­δια­σμούς των ι­διω­τι­κο­ποιή­σεων των δη­μό­σιων α­γα­θών. Μια νί­κη με μα­ζι­κή συμ­με­το­χή θα έ­χει κα­τα­λυ­τι­κές ψυ­χο­λο­γι­κές ε­πι­πτώ­σεις και στα υ­πό­λοι­πα α­νοι­κτά μέ­τω­πα ό­που ε­πι­διώ­κε­ται να κα­ταρ­γη­θούν οι ε­να­πο­μεί­να­σες κοι­νω­νι­κές κα­τα­κτή­σεις.

Μη­δα­μι­νή συ­νει­σφο­ρά

Ανα­δει­κνύο­νται βέ­βαια και οι α­ντι­φά­σεις, οι πα­λι­νω­δίες και τα ό­ρια των δή­μων που ε­μπλέ­κο­νται ε­πι­διώ­κο­ντας να α­πο­κτή­σουν α­ντι­μνη­μο­νια­κά εύ­ση­μα και τον έ­λεγ­χο της δια­χεί­ρι­σης της ΕΥΑΘ (ως Α.Ε., ει­σηγ­μέ­νη στο Χρη­μα­τι­στή­ριο, με ι­διω­τι­κοοι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια λει­τουρ­γίας).Έτσι, ε­νώ η Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ένω­ση Δή­μων Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νίας και οι εν­δια­φε­ρό­με­νοι δή­μοι έ­χουν πά­ρει ο­μό­φω­νες α­πο­φά­σεις κα­τά της ι­διω­τι­κο­ποίη­σης και α­νέ­λα­βαν την ευ­θύ­νη διορ­γά­νω­σης –διεκ­πε­ραίω­σης του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, δέ­κα η­μέ­ρες πριν απ’ αυ­τό η συ­νει­σφο­ρά τους εί­ναι μη­δα­μι­νή. Η εκ των προ­τέ­ρων δια­τυ­πω­θεί­σα δι­καιο­λο­γία (α­πό­φα­ση ΔΣ ΠΕ­Δκμ,14-3-2014) ό­τι «οι αυ­το­διοι­κη­τι­κοί δεν έ­χουν πρα­κτι­κά τη δυ­να­τό­τη­τα να α­φο­σιω­θούν α­πο­κλει­στι­κά στην ε­πι­τυ­χία του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος ε­πει­δή, εκ του νό­μου, εί­ναι ε­πι­φορ­τι­σμέ­νοι με πολ­λά και ση­μα­ντι­κά κα­θή­κο­ντα της ε­κλο­γι­κής δια­δι­κα­σίας» α­πο­δει­κνύει τις πραγ­μα­τι­κές τους προ­θέ­σεις. Για­τί ο κίν­δυ­νος για τους μνη­μο­νια­κούς δη­μάρ­χους εί­ναι το δη­μο­ψή­φι­σμα να α­πο­κτή­σει κοι­νω­νι­κά και πο­λι­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά μη ε­λέγ­ξι­μα απ’ αυ­τούς, να θέ­σει τα σπέρ­μα­τα της ά­με­σης κοι­νω­νι­κής συμ­με­το­χής και ε­λέγ­χου για τα με­γά­λα το­πι­κά θέ­μα­τα και να αμ­φι­σβη­τη­θεί έ­μπρα­κτα το α­ντι­δη­μο­κρα­τι­κό, δη­μαρ­χο­κε­ντρι­κό, συ­γκε­ντρω­τι­κό μο­ντέ­λο που δό­μη­σαν και υ­πη­ρε­τούν πι­στά.
Η σύ­μπτω­ση των αυ­το­διοι­κη­τι­κών ε­κλο­γών και δη­μο­ψη­φί­σμα­τος πρέ­πει να α­να­δεί­ξει το κα­θο­ρι­στι­κό ρό­λο των το­πι­κών κοι­νω­νιών στην υ­πε­ρά­σπι­ση των δη­μό­σιων α­γα­θών ξε­περ­νώ­ντας τους σχε­δια­σμούς της μνη­μο­νια­κής συ­γκυ­βέρ­νη­σης και των δη­μάρ­χων της.

Κυ­ρίαρ­χο δια­κύ­βευ­μα

Ένα άλ­λο μο­ντέ­λο σχε­δια­σμού και δια­χεί­ρι­σης των συλ­λο­γι­κών α­γα­θών και υ­πη­ρε­σιών ή θα εί­ναι δη­μό­σιο, συμ­με­το­χι­κό, δη­μο­κρα­τι­κό ή θα εί­ναι υ­πό την ε­πι­κρά­τεια του «νό­μου» της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης ζού­γκλας. Αυ­τό θα εί­ναι το κυ­ρίαρ­χο δια­κύ­βευ­μα για την α­να­νεω­τι­κή ρι­ζο­σπα­στι­κή α­ρι­στε­ρά στις ε­περ­χό­με­νες αυ­το­διοι­κη­τι­κές ε­κλο­γές και το δη­μο­ψή­φι­σμα για την ΕΥΑΘ και ό­ρος κοι­νω­νι­κής και πο­λι­τι­κής ύ­παρ­ξής της.  Στην κα­τεύ­θυν­ση της κα­το­χύ­ρω­σης του νε­ρού ως δη­μό­σιου α­γα­θού α­παι­τεί­ται η δια­μόρ­φω­ση ε­νός θε­σμι­κού πλαι­σίου, που να κα­το­χυ­ρώ­νει τη λει­τουρ­γία της ΕΥΑΘ με δη­μό­σιο έ­λεγ­χο και που θα ε­ξα­σφα­λί­ζει τη συμ­με­το­χή της κοι­νω­νίας στη διοί­κη­ση, το σχε­δια­σμό και τον έ­λεγ­χο της δια­χεί­ρι­σης του νε­ρού με βιώ­σι­μες πρα­κτι­κές που θα προ­στα­τεύουν την ποιό­τη­τα των υ­δά­τι­νων πό­ρων και θα δια­σφα­λί­ζε­ται η κα­θο­λι­κή πρό­σβα­ση σε κα­θα­ρό νε­ρό και υ­πη­ρε­σίες α­πο­χέ­τευ­σης πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά ποιο­τι­κές.

Γιάν­νης Γρη­γο­ριά­δης, υ­πο­ψή­φιοςτης Ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ρής Ενό­τη­τας στην Πε­ρι­φέ­ρεια Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νίας
Διο­νύ­σης Φτερ­γιώ­της, υ­πο­ψή­φιος της Ανοι­χτής Πό­λης στο Δή­μο Θεσ­σα­λο­νί­κης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου