"Επίσημη πρόταση ή διαρροή, τα περί κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών;" αναρωτιέται ο εκπρόσωπος Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ: Απλή αναλογική ως πάγιο, συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα
Παπαδημητρίου Νίκος
Photo Copyright - ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ |
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμείνει "αν αποτελεί επίσημη πρόταση ή αν είναι μια διαρροή για να μετρήσει αντιδράσεις", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, που είδε -μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά FM - πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες πίσω από την ανακίνηση του θέματος, αλλά και την παραδοχή ότι η Ν.Δ. δεν θα είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Τη θέση του κόμματος για το εκλογικό σύστημα ανέπτυξαν τόσο ο Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο Νίκος Βούτσης, που είπε: "Όποιος θέτει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, πρέπει ταυτόχρονα με πολλή μεγάλη σαφήνεια να παίρνει την πολιτική δέσμευση ότι θα αποτελεί πάγιο εκλογικό σύστημα στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Όποιος δεν το κάνει αυτό, κινείται προφανώς και εμφανώς εκ του πονηρού και συγκυριακά. Όποιος φέρει αυτή την πολιτική δέσμευση, είναι σαφέστατο πως ανοίγει τη συζήτηση για πλήρη συμφωνία των κομμάτων της Αριστεράς. Γιατί να είχαν αντίρρηση;" αναρωτήθηκε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ της απλής αναλογικής, ως "του πιο τίμιου, δημοκρατικού εκλογικού συστήματος", επιχειρηματολόγησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης (σε Star-enikos), ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης κατηγόρησε την κυβερνητική πλευρά για "ψηφοφορικό πολιτικαντισμό".
Το άλλο μεγάλο θέμα που ετίθετο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεντεύξεις τους ήταν τα αποτελέσματα και ο χαρακτήρας της επίσκεψης Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Είμαστε (σ.σ.: μετά τις εκλογές) σε μια νέα πραγματικότητα και ιστορική φάση", δήλωσε εισαγωγικά ο Νίκος Παππάς, στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο, και εξήγησε: "Αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα είναι αδύνατο να ληφθούν ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θεωρούν ότι αμφισβητείται η δυνατότητα (σ.σ.: της κυβέρνησης) να κυβερνά, ιδού η Ρόδος... Εθνικές κάλπες".
Ενώ και το μέλος της Π.Γ. Γιάννης Μπαλάφας μιλώντας (στο Mega) για το αίτημα Τσίπρα, για διορισμό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και νέου Επιτρόπου με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι είναι "θέση ηγεμονική, με ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία".
Την ίδια στιγμή όμως αναδεικνύεται εκ νέου η -κρυφή- κυβερνητική ατζέντα, με τα νέα μέτρα που είναι ήδη καθ' οδόν. "Η κυβέρνηση -είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στον Σκάι- δεν μπορεί να κυβερνήσει για έναν πρακτικό λόγο: επένδυσε στην ανελαστική εφαρμογή του Μνημονίου. Τους επόμενους 18 μήνες, και στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, πρέπει να πάρει σειρά σκληρών μέτρων". Τελικώς, σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, δείχνει ποιο μήνυμα πήρε, αφού συζητά "για τον... καλλωπισμό της εκτρωματικής πολιτικής της".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου