Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η «πρωτιά» της ντροπής

Η Ελλάδα με ποσοστό 69% είναι πρωταθλήτρια σε αντισημιτισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της αμερικανικής οργάνωσης Anti Defamation League

Η «πρωτιά» της ντροπής


Του Δημήτρη Ψαρρά
49
Πρωταθλήτρια σε αντισημιτικά αισθήματα εμφανίζεται η Ελλάδα σε παγκόσμια έρευνα που ανακοινώθηκε προχθές το απόγευμα από την αμερικανική οργάνωση Anti Defamation League (ADL).
Ο πληθυσμός της χώρας μας, σύμφωνα με την έρευνα, τρέφει αντισημιτικά αισθήματα σε ποσοστό 69%. Το νούμερο είναι τρομακτικό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 26%, ενώ στη Δυτική Ευρώπη βρίσκεται στο 24% και στην Ανατολική στο 34%. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στις άλλες περιοχές της υδρογείου: 23% στην υποσαχάρια Αφρική, 22% στην Ασία, 19% στην Αμερική και 14% στην Ωκεανία.

Πιο ψηλά και από το Ιράν

Η μόνη κατηγορία κρατών στην οποία συναντάμε υψηλότερα ποσοστά αντισημιτισμού από την Ελλάδα είναι εκείνα που ανήκουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (74%), αλλά εκεί υπάρχει σε εξέλιξη μια πολεμική αντιπαράθεση δεκαετιών με το Ισραήλ.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην Τουρκία το ποσοστό των αντισημιτικών αισθημάτων είναι ακριβώς ίδιο με την Ελλάδα (69%), ενώ στο Ιράν, του μέχρι πρότινος προέδρου Αχμαντινετζάντ που αρνιόταν το Ολοκαύτωμα, είναι αισθητά κατώτερο (54%).

Η σημαντική απόκλιση της Ελλάδας (προς τα πάνω) και του Ιράν (προς τα κάτω) σε σχέση με τις χώρες των περιοχών στις οποίες ανήκουν οι δυο χώρες επισημαίνεται από τους συντάκτες της έκθεσης. Και βέβαια αποτελεί μια έκπληξη για όσους και στη χώρα μας εξακολουθούν να αναπαράγουν τον μύθο της «ανεκτικότητας» για την ελληνική κοινωνία, ενώ από την άλλη πλευρά αποκρύπτουν την πραγματική ιστορία της παρουσίας των εβραϊκών κοινοτήτων στη χώρα μας και την ανάπτυξη αντισημιτικών ομάδων που έφτασαν μέχρι και στη διενέργεια πογκρόμ.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο απόγειο της κρίσης στην Ελλάδα, δίνουν και μια άλλη διάσταση στο γνωστό φαινόμενο της πολιτικής υποστήριξης ενός ανοιχτά ναζιστικού και φυσικά αντισημιτικού μορφώματος, όπως είναι η Χρυσή Αυγή, καθώς και στην ευκολία με την οποία έρχονται σε διαπραγματεύσεις μαζί του εκπρόσωποι του ελληνικού βαθέος κράτους.

Μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, και μετά το 69% της Ελλάδας, έρχεται κατά σειρά και σε μεγάλη απόσταση το σχετικά υψηλό 37% της Γαλλίας, το 29% της Ισπανίας, το 28% της Αυστρίας, το 27% του Βελγίου και της Γερμανίας, το 26% της Ελβετίας, το 21% της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, το 20% της Ιταλίας, το 16% της Ισλανδίας, το 15% της Φινλανδίας, το 15% της Νορβηγίας, το 9% της Δανίας, το 8% του Ηνωμένου Βασιλείου, το 5% της Ολλανδίας και το 4% της Σουηδίας.

Αλλά και σε σχέση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια, πάλι η Ελλάδα με το 69% είναι μακράν πρώτη σε αντισημιτικά αισθήματα. Δεύτερη έρχεται η Πολωνία με 45% και ακολουθούν η Βουλγαρία (44%), η Σερβία (42%), η Ουγγαρία (41%), η Λευκορωσία (38%), η Ουκρανία (38%), η Λιθουανία (36%), η Ρουμανία (35%), η Κροατία (33%), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (32%), η Μολδαβία και η Ρωσία (30%), το Μαυροβούνιο (29%), η Λετονία (28%), η Σλοβενία (27%), η Εσθονία (22%) και η Τσεχία (13%).

Η έρευνα της ADL είναι η πρώτη που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα. Περιλήφθηκαν περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και πραγματοποιήθηκαν 53.100 συνολικά συνεντεύξεις στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014. Το ανώτερο όριο σφάλματος είναι +/- 4,4% για τις χώρες και +/- 0,97% για τον συνολικό πληθυσμό. Η έρευνα είναι προσβάσιμη στο http://global100.adl.org.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΕKΘΕΣΗ ΤΟΥ PEW RESEARCH CENTER

Στο 86% ο «φόβος» για τους μετανάστες

Σε έκθεση του «Pew Research Center» (ανεξάρτητος φορέας ερευνών ανά τον κόσμο) για τη μετανάστευση καταγράφεται αυτό που δεν θέλουμε να αντιληφθούμε στη χώρα μας.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις άλλες χώρες, πλούσιες και φτωχές, με ή χωρίς Μνημόνιο, κρατάει και πάλι τα σκήπτρα: τις περισσότερες αρνητικές γνώμες για την είσοδο μεταναστών στις χώρες τους συγκεντρώνουν πρώτα η Ελλάδα (86%) και αμέσως μετά η Ιταλία (80%). Αντίθετα, η Ισπανία με τα αντίστοιχα οικονομικά μέτρα στην κρίση αλλά και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα εμφανίζει αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 47%, ενώ η Πολωνία -με μεγάλους δείκτες φτώχειας- 40%.

Είναι απορίας άξιον το πόσο πολύ χώρες με μεγάλη μεταναστευτική παράδοση εμφανίζουν τόσο μεγάλα ποσοστά αρνητισμού στους μετανάστες. Μόλις 1% των Ελλήνων αποδέχεται την αύξηση του αριθμού των μεταναστών στη χώρα. Η έκθεση μετράει μεγαλύτερα ποσοστά άρνησης στους πολίτες που ψηφίζουν Δεξιά από όσους ψηφίζουν Αριστερά, αλλά η διαφορά μειώνεται σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Οσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο μόρφωσης τόσο αυξάνεται ο αρνητισμός στους μετανάστες στις χώρες που μετρήθηκαν, ενώ σε ποσοστό 70% οι Ελληνες θεωρούν ότι οι ξένοι παίρνουν τις δουλειές και μόνο ένα 19% ότι συμβάλλουν στην οικονομία.

Α.Ψ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου