Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ο Αλέξης Τσίπρας και η συμμαχία για τον Αιγιαλό

Ο Αλέξης Τσίπρας και η συμμαχία για τον Αιγιαλό

του Άρη Δαβαράκη
Πήγα Τετάρτη βραδάκι στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς για να είμαι κι’ εγώ εκεί σ’ αυτό το υπερκομματικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα για την διάσωση του Αιγιαλού μας –των πολύτιμων ακτών μας, της ακριβής μας περιουσίας με τις παραμυθένιες αμμουδιές στις οποίες –μέχρι τώρα τουλάχιστον –είχαν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες. Είχε κόσμο το «κάλεσμα» και η όλη διοργάνωση «μύριζε» αυτό το άρωμα της νέας Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διαλέγει να μιλήσει στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (έχει και αυτό ακόμα την σημειολογία του), πολύ καλά οργανωμένα, με καλό ήχο και καλά φώτα και καλή εικόνα στην οθόνη απ’ όπου είδαμε μερικές δεκάδες από τις μαγευτικές μας παραλίες που πάει η συγκυβέρνηση να ξεπουλήσει κυριολεκτικώς «νύχτα», σε κάποια συνεδρίαση κάποιου θερινού τμήματος της Βουλής – ανήμερα δεκαπενταύγουστο αν γίνεται, να λείπουν όλοι, να συντελεστεί το έγκλημα και μετά, τρέχα-γύρευε.


Είναι μεγάλη η παρηγοριά που υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του και τα στελέχη του που είναι αποφασισμένα να μην αφήσουν αυτή την γενική σήψη και το ξεπούλημα να συνεχιστεί αλλά να το προλάβουν και να το σταματήσουν με όλα τα μέσα. Ήδη η συγκυβέρνηση έχει μουδιάσει και τα μασάει για το ζήτημα της εκποίησης όλης της φυσικής ομορφιάς αυτού του τόπου. Αρχίζει να τα παίρνει πίσω – αλλά πια κανείς δεν της έχει εμπιστοσύνη. Εχουνε δει τόσα πολλά τα μάτια μας από αυτόν τον δόλιο και σφιχτό εναγκαλισμό των δύο μέχρι πρόσφατα ορκισμένων εχθρών, που δεν μπορούμε, βέβαια, να τους πιστέψουμε και να χαλαρώσουμε. Γι’ αυτό και το «κάλεσμα». Δεν είμαι ειδικός σ’ αυτά, δεν κάνω πολιτικό ρεπορτάζ (δεν κάνω ρεπορτάζ γενικά) και ίσως να μου ξέφυγαν πολύ σημαντικές παρουσίες από άλλα κόμματα, το μόνο σίγουρο πάντως γιατί τους είδα, είναι πως το «Ποτάμι» ήταν εκεί - ο Στέλιος Ψημένος και Παύλος Ελευθεριάδης - δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Νίκη Φούντα και ο Θράσος Φωτεινός από τη ΔΗΜΑΡ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Οδυσσέας Βουδούρης και δεκάδες δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Εκεί, δίπλα στον Τσίπρα, ήταν και η Ρένα Δούρου που πήρε τον λόγο μετά τον Πρόεδρο του κόμματος και ήταν σαφής, μαχητική και αποφασισμένη: Ακόμα και αν τα καταφέρουνε και περάσουνε νύχτα αυτό το αίσχος του ξεπουλήματος, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα το αποδεχθεί ως «τετελεσμένο» αλλά, με όσους τρόπους διαθέτει, θα το ακυρώσει και θα επαναφέρει το σημερινό νομικό καθεστώς.

Ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει στις πλάτες του βαρύ φορτίο, αλλά ευτυχώς έχει την δύναμη και την αποφασιστικότητα να το περάσει απέναντι αυτό το φορτίο –και να το ξεφορτωθεί άπαξ και δια παντός. Κάθε φορά που τον ακούω να μιλάει βεβαιώνομαι ακόμη περισσότερο ότι στην πρώτη ευκαιρία, δηλαδή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα μπορέσει να ξεκινήσει την αποδόμηση όλου αυτού του διεφθαρμένου οικοδομήματος που μας αφήνουνε κληρονομιά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καθώς οδεύουν προς το τέλος της πολιτικής τους διαδρομής. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι όσοι νοιαζόμαστε για το μέλλον πως σαν αρχηγός ενός μεγάλου, του πρώτου πια, κόμματος, έχει την ανάγκη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης στήριξης για να βάλει φρένο στις άμεσες επιδιώξεις του Σαμαρά και του Βενιζέλου – και να μπορέσει μετά αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους καινούργιους στην πολιτική ανθρώπους, άφθαρτους και με όραμα, να ξεκινήσει δυναμικά εκείνον τον βηματισμό που θα μας επιτρέψει να ανασυνταχθούμε και σαν Κράτος, και σαν Έθνος και σαν Κοινωνία που βασανίζεται πολλά χρόνια τώρα.

Γύρισα από την συνάντηση αυτή φορτισμένος από μία ισχυρή αισιοδοξία, παρά τα πολλά εμπόδια που μπορώ να διακρίνω και που δεν τα υποτιμώ καθόλου: Θέλει πολύ αγώνα για να καθαρίσει ο τόπος από όσα ακολούθησαν μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ το '81 και ακόμα επιβιώνουν σαν παράσιτα γερά κολλημένα στην ίδια την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.

Όμως η φυσική τάξη των πραγμάτων δεν επιτρέπει για μεγάλο χρονικό διάστημα την ύβρη – δημιουργεί αυτόματα ισχυρά αντισώματα που τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα.

Αυτό κάνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη και τα μέλη του, μαζί με όλους όσους «συμπορεύονται» σ’ αυτή τη δύσκολη στροφή της ιστορίας –μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Λειτουργεί σαν ανάχωμα, φέρνει υγεία και ίαση μέσα στην σαπίλα και την βαριά κοινωνικοπολιτική ασθένεια.

Και το κάνει προσεκτικά, με μέτρο και πάθος και στόχους σαφείς. Όπως αυτόν – του Αιγιαλού μας. Μάχη-μάχη θα κερδηθεί ο πόλεμος. Χωρίς εχθρότητες, χωρίς πόλωση, χωρίς ακρότητες.

Το σημερινό πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στα κέντρα εξουσίας, πέφτει μαλακά, σαν παραγινωμένο σάπιο φρούτο.

Και ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για την ώρα της μεγάλης ευθύνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου