Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

«Φίλια πυρά» Σγουρού για την αξιολόγηση

«Φίλια πυρά» Σγουρού για την αξιολόγηση

Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Ο απερχόμενος περιφερειάρχης αρνείται να εφαρμόσει το μέτρο, δηλώνοντας ότι αυτό βρίσκεται σε «ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας».
Πυρά από τους «φίλους» της δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με την «αξιολόγηση» των δημόσιων υπαλλήλων. Τονίζοντας ότι το προωθούμενο σύστημα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα εφαρμόσει τη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς οι αριθμητικοί περιορισμοί που θέτει εκ των προτέρων έρχονται σε «ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας».

Η εφαρμογή
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ύστερα από συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Σγουρός δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι η «αξιολόγηση δεν μπορεί να επισείεται ως φόβητρο ή ως ενδεχόμενη δεξαμενή απολύσεων εργαζομένων, και άρα μέσο τιμωρίας και όχι εργαλείο βελτίωσης.
»Δυστυχώς, ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγεται για την εφαρμογή της, βεβιασμένα και αντιεπιστημονικά, οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα», προσθέτει. Καλεί, επιπλέον, την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της το Σύνταγμα «που επιβάλλει τη Διοικητική Αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αξιοκρατία. Και αξιοκρατία με ποσοστώσεις δεν γίνεται».
Το «μέτωπο» αιρετών και εργαζομένων ενάντια στην προωθούμενη «αξιολόγηση» ενισχύεται, παρά τις επίμονες προσπάθειες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, να πείσει ότι η διαδικασία θα αποτελέσει ένα «χρήσιμο εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση», ότι δεν θα οδηγήσει μελλοντικά σε διαθεσιμότητες-απολύσεις και παρά τις «προειδοποιήσεις» προς τους αιρετούς ότι «δεν εφαρμόζουν τον νόμο». Τα βλέμματα των δημοτικών υπαλλήλων στρέφονται στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (11.00) συνάντηση μεταξύ του υπουργού και της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αναζητούν «θύματα»
Την ίδια στιγμή, το ΥΔΜΗΔ συνεχίζει την προσπάθεια αναζήτησης υπαλλήλων προς απόλυση, παρέχοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες περαιτέρω οδηγίες για τη διαδικασία του επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ. Μέσω διευκρινιστικής εγκυκλίου, το υπουργείο γνωστοποιεί ότι ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τις χρονικά πιο πρόσφατες περιπτώσεις μονιμοποιήσεων. Τέλος, στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι «σε πρώτη φάση» ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τους εν ενεργεία υπαλλήλους, αναφορά που ερμηνεύεται ότι σε επόμενο στάδιο θα ελεγχθούν και οι μετατροπές συμβάσεων συνταξιούχων, πλέον, υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου