Προστατεύουν τη διαφθορά
Τα όσα ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής επιβεβαιώνουν την κοινή αίσθηση ότι, ακόμη και μέσα στην κρίση, συνεχίζεται το πάρτι της διαφθοράς. Οι αιτίες δεν αφορούν την... "κακή φύση" των Ελλήνων, αλλά ανάγονται στη φύση του καζινοκαπιταλισμού και σε παθογένειες του αμαρτωλού πολιτικού συστήματος. Το σύστημα δίνει μάχη για να διατηρηθεί και εγκαθιδρύει ασυλίες ώστε να μην ελεγχθούν και να μην τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα.
Σαμαράς και Βενιζέλος έσπευσαν να καταχωνιάσουν τις προτάσεις για εξεταστική επιτροπή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο είτε για τη Siemens είτε για τον Σκαραμαγκά. Αξιοποίησαν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών και τη συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να οδηγήσουν τις υποθέσεις στην ατιμωρησία. Δεν αρκέστηκαν όμως στην υφιστάμενη νομοθεσία παραγραφής των ευθυνών. Επεξέτειναν τις ασυλίες με νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά τα μέλη των διοικήσεων ΔΕΚΟ, προνοώντας για την προστασία προσώπων που πρωταγωνιστούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ενισχύθηκε, λοιπόν, η θεσμική θωράκιση της... διαφθοράς! Όχι μόνο για τις παρελθούσες υποθέσεις, αλλά προκαταβολικά και για τις επόμενες. Ασυλία και αμνηστία! Με τι άλλο ισοδυναμεί η διαγραφή με νόμο των προστίμων για το λαθρεμπόριο καυσίμων;
Κατά τη θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά καταχωνιάστηκαν υποθέσεις διαφθοράς όχι μόνο με ωμό πολιτικό τρόπο, αλλά και με πλάγιους τρόπους. Ο ίδιος ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σημειώνει ότι εκδόθηκαν απαλλακτικά δικαστικά βουλεύματα για επωνύμους, τα οποία δεν είχε την αρμοδιότητα να προσβάλει ο ίδιος. Η καταγγελία Ρακιντζή προστίθεται στην πρόσφατη δήλωση του Ιωάν. Τέντε, εθνικού επιθεωρητή κατά της διαφθοράς, ότι επί δύο χρόνια οι υπηρεσίες ολιγωρούν σχετικά με την αποζημίωση ύψους 90 εκατ. ευρώ που η Siemens έχει δεσμευτεί να καταβάλει στο Δημόσιο ως αντάλλαγμα για το κουκούλωμα του γνωστού σκανδάλου. Και βεβαίως παραμένει ακέραια η εκτίμηση του γ.γ. κατά της Διαφθοράς Γ. Σούρλα ότι η διαφθορά κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 10 δισ. ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να πατάξει τη διαφθορά. Είναι υπόλογη ακόμη και απέναντι στους πιστωτές. Το σημαντικό όμως είναι ότι είναι καταδικασμένη στη λαϊκή συνείδηση, καθώς τα σπασμένα της διαφθοράς τα πληρώνουν οι απλοί πολίτες, οι οποίοι προκλητικά υπερφορολογούνται. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς προϋποθέτει την πολιτική αλλαγή. Πρόκειται για αναγκαία (και απομένει να αποδειχθεί ικανή) πολιτική συνθήκη. Γι' αυτό και οι πολίτες αξιώνουν να γίνουν εκλογές και να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή, όπως προκύπτει από χθεσινή δημοσκόπηση. Αυτή η αξίωση συμβαδίζει με το αυξημένο πολιτικό κύρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με τέτοια εξέλιξη, όσο χαμηλά κι αν πέσει γονατιστός ο Σαμαράς στη Μέρκελ την Τρίτη, δεν θα κατορθώσει να σταματήσει την πολιτική του κατάρρευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου