Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η κυρία διευθύντρια και η αποθήκη του Ψυχικού – Μεγάλα ονόματα στα «κρυμμένα» της UBS

Μεγάλα ονόματα στα «κρυμμένα» της UBS

Η κυρία διευθύντρια και η αποθήκη του Ψυχικού 

Στην υπόθεση της UBS -της γνωστής ελβετικής τράπεζας, το υποκατάστημα της οποίας στην Αθήνα έχει μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών- προκύπτει ότι υπάρχει «κρυμμένος θησαυρός».


Σύμφωνα με πληροφορίες, μία καλοστεκούμενη κυρία, με την ιδιότητα της συνεργαζόμενης εξωτερικής «διευθύντριας» με την UBS, η οποία διαθέτει υψηλές γνώσεις τραπεζικής και πρόσβαση στα «δυνατά» ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας, φέρεται να έκρυψε σε αποθήκη ή σε σπίτι του Ψυχικού σκληρούς δίσκους με διευθύνσεις (καταθέσεις) και ονόματα.

Στην έφοδο που έκαναν οι εισαγγελείς, με τη συνδρομή αστυνομικών ,  στα γραφεία της UBS στο Ψυχικό, στο γραφείο του ΜΠΡΟΚΕΡ που συνεργάζεται με τη UBS, καθώς και στα σπίτια δύο στελεχών της τραπεζας, κατάσχεσαν πλούσιο υλικό με φακέλους, σκληρούς δίσκους και έγγραφα.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί γνωστοί επιχειρηματίες, μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι.

Οι αρχές ερευνούν,εκτός από τη φοροδιαφυγή, τις διαδρομές τυχόν μαύρου χρήματος, τη νομιμότητα συναλλαγών καθώς και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών της τράπεζας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Ειδικό κλιμάκιο, υπό την ηγεσία των εισαγγελέων Γιάννη Δραγάτση, Ελένης Τουλουπάκη και Χρήστου Ντζούρα, πήρε για εξέταση σκληρούς δίσκους υπολογιστών αλλά και αρχεία από την τράπεζα, με ονόματα, αριθμούς λογαριασμών και ποσά.

Την διαταγή έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, λίγα 24ωρα μετά την παραλαβή από την Ελλάδα της λίστας της Ρηνανίας Βεστφαλίας. Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για ταυτοποίηση περίπου 200 μεγαλοκαταθετών, που διατηρούσαν λογαριασμούς με ποσά από 1,5 εκατ. ευρώ ως και 12 εκατ. ευρώ.

Η εισαγγελία εκφράζει την αισιοδοξία της για άμεσα αποτελέσματα από την έρευνα, δεδομένου ότι επίκειται και νομοθετική ρύθμιση για την «αυτοκαταγγελία», με την οποία μεγαλοκαταθέτες θα μπορούν να πληρώσουν συγκεκριμένα πρόστιμα προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω κυρώσεις και ελέγχους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα τα σχετικά «σημειώματα» θα φτάσουν στους κατόχους των λογαριασμών, προκειμένου να αξιοποιήσουν την συγκεκριμένη ρύθμιση. Όπως εκτιμάται, στα δημόσια ταμεία είναι δυνατόν να εισρεύσουν ως και 2 δισ. ευρώ.

«Τα αποτελέσματα από την ταυτοποίηση των καταθετών θα είναι γρήγορα και θεαματικά», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου