Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ο θίασος που κατεβάζει παραστάσεις

 Ο θίασος που κατεβάζει παραστάσεις

του Νίκου Μωραΐτη
Η λογοκρισία στη χώρα όπου ο παραπολιτικός και παραδημοσιογραφικός εσμός κυβερνά, όποια κυβέρνηση κι αν είναι τύποις στην εξουσία.
«Νίκη της κοινωνίας των πολιτών», έγραψε ο Γιώργος Μουρούτης στα social media, μετά την απόφαση του Εθνικού να κατεβάσει άρον άρον την επίμαχη παράσταση «η ισορροπία του Nash».
Όπου «κοινωνία των πολιτών» είναι ο ίδιος, ο Κυριάκος, η Ντόρα, ο Άδωνις, ο Πλεύρης, ο Πρετεντέρης, η Σία Κοσιώνη και όλος ο παραπολιτικός και παραδημοσιογραφικός εσμός που κυβερνάει αυτή τη χώρα, όποια κυβέρνηση και αν είναι τύποις στην εξουσία.
Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε ένα τέτοιο συνονθύλευμα σκοταδισμού, που να συνενώνει την άκρα Δεξιά με το δήθεν μεταρρυθμιστικό Κέντρο και το μιντιακό σύστημα από το ένα άκρο ως το άλλο. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε στην Ιστορία της χώρας τέτοια συμμαχία. Οι «Μένουμε Ευρώπη» του Ιουλίου είχαν δώσει κάποια δείγματα των ζυμώσεων που γίνονταν, όμως τώρα το παζλ της Συντήρησης σε αυτή τη χώρα είναι σαφές και, πραγματικά, τρομακτικό.
Για να προλάβω κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης, όχι, κάνεις από όσους δημοκρατικούς πολίτες υπερασπίζονται αυτή την παράσταση δεν εγκρίνει την τρομοκρατία. Άλλωστε, η στόχευση της παράστασης ήταν ακριβώς αυτή: ένα ράπισμα στην τρομοκρατία. Ακόμα όμως και αν ανεβεί κάποτε μία παράσταση, σε ένα θέατρο της Αθήνας ή αλλού, που να υπερασπίζεται τέτοιου είδους καταδικαστέες συμπεριφορές, η θέση της Προόδου είναι σαφής: Διαφωνία ναι, καταδίκη ναι. Ο λόγος απέναντι στο λόγο. Όμως καμία λογοκρισία στην Τέχνη. Τέχνη και λογοκρισία είναι τόποι που δεν συναντιούνται, στις δημοκρατικές κοινωνίες του 21ου αιώνα.
Απέναντι σε αυτή τη βασική αρχή του Διαφωτισμού, που κατακτήθηκε με θυσίες αιώνων, ήρθε να σταθεί ο πιο ετερογενής θίασος της σύγχρονης Ελλάδας, γιατί ένας οπισθοδρομικός θίασος ειναι ο Κυριάκος και η Ντόρα αγκαζέ με τον Άδωνη, τους τηλε-προπαγανδιστές των 8 και το Πρώτο Θέμα που δεν σκανδαλίζεται με τους κ…λους που δημοσιεύει αλλά με τις παραστάσεις του Εθνικού. Ως θίασος, όλοι αυτοί, κατάφεραν κάτι αντίθετο προς την ιδιότητά τους: Όχι να ανεβάσουν μία παράσταση, αλλά να κατεβάσουν. Προσοχή και εγρήγορση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, γιατί η παράσταση που υπόσχονται θα είναι ακόμα πιο οδυνηρή: να κυβερνήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου