Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα: Η δίκη, το βίντεο και τα... «ούγκανα»

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα: Η δίκη, το βίντεο και τα... «ούγκανα»
Φωτεινή Λαμπρίδη
Πέντε χρόνια πέρασαν από εκείνη τη νύχτα, τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 που έπεσε νεκρός ο αντιφασίστας ράπερ Παύλος Φύσσας (Killah P) από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Πέντε χρόνια και μια ιστορική δίκη σε εξέλιξη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Κυρίαρχη η φιγούρα της Μάγδας Φύσσα, της μάνας που γενναία επιμένει πως το θέμα είναι η καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση κι όχι μόνο η δικαίωση της μνήμης του παιδιού της. Νέα στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν πως υπήρχαν αστυνομικοί που αδράνησαν εκείνο το βράδυ αν και αργότερα διεκδίκησαν και πήραν εύφημο μνεία για τη σύλληψη του Ρουπακιά. Επιχειρήματα των βουλευτών της ΧΑ που πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι μετά την προβολή των βίντεο των κλειστών οργανώσεων της ΧΑ και το ερώτημα που επανέρχεται στον δημόσιο λόγο «Μα γιατί αργεί τόσο η δίκη;».


Η πρώτη ερώτηση όμως που απευθύναμε στη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα Χρύσα Παπαδοπούλου, είναι πως ερμηνεύει την πρόσφατη επίθεση στον 28χρονο Βαγγέλη, μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που κατευθυνόταν στη συναυλία για τη μνήμη του Π. Φύσσα.

«Αυτή ακριβώς είναι η αντίφαση της Χρυσής Αυγής. Από τη μία δεν βλέπουμε πια εικόνες ταγμάτων εφόδου καθημερινά στους δρόμους . Από την άλλη δεν μπορεί να απέχει η ΧΑ από τη βία γιατί αυτό θα σημάνει αποσυσπείρωση στο εσωτερικό. Προσπαθούν να κρατήσουν τα στελέχη κλείνοντάς τους το μάτι. Είμαστε εδώ, δεν έχουμε αλλάξει απλά υπάρχει το δικαστήριο και κρατάμε χαμηλούς τόνους. Η βία είναι δομικό στοιχείο της οργάνωσης. Δεν γίνεται να απαλειφθεί εντελώς.» εξηγεί στο Τvxs.gr η Χρ. Παπαδοπούλου.

Το βίντεο

To ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture που έχει ως έδρα του το πανεπιστήμιο Goldsmiths στο Λονδίνο. στο οποίο είχε αναθέσει την έρευνα το 2017 η οικογένεια Φύσσα, έδωσε ένα βίντεο το οποίο προβλήθηκε πρόσφατα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ήταν αποκαλυπτικό. Επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες για τη συντονισμένη κίνηση των χρυσαυγιτών που κατέφθασαν από τα γραφεία της Νίκαιας και φανερώνει κενά στις καταθέσεις αστυνομικών.

«Η εικόνα ότι ήταν οργανωμένη επίθεση και ότι η αστυνομία αδράνησε εκείνο το βράδυ, είχε προκύψει και από τους μάρτυρες. Τις φοιτήτριες και τους φίλους του Φύσσα. Το οπτικοακουστικό υλικό, ήρθε να επιβεβαιώσει την άφιξη του τάγματος εφόδου της ΧΑ. Ένα από τα αυτοκίνητα που κατέφθασαν ήταν του Ρουπακιά.» λέει στο tvxs.gr η Χρύσα Παπαδοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της δικηγόρου, η έκθεση επιβεβαίωσε το πως το κομβόι των χρυσαυγιτών έσπευσε στο σημείο καθώς και το ότι οι αστυνομικοί δήλωσαν αναληθώς στο κέντρο ότι στο σημείο της δολοφονίας ήταν μία ομάδα ενώ στην πραγματικότητα ήταν δύο ομάδες. «Το βίντεο έδειξε την αδράνεια των αστυνομικών που έκαναν έναν γύρο στο τετράγωνο, κάτι που δεν είπαν ποτέ στο δικαστήριο. Υπήρχαν μάλιστα δύο αστυνομικοί στο σημείο κατά την ώρα της δολοφονίας ενώ οι άλλοι ήταν άφαντοι. Όλα αυτά είχαν επισημανθεί από την πολιτική αγωγή και την πρόεδρο του δικαστηρίου που έκανε επίμονες ερωτήσεις στους αστυνομικούς. Τώρα το υλικό αυτό, τα αποδεικνύει. Ένας αστυνομικός μάλιστα υπό την πίεση των ερωτήσεων της προέδρου λιποθύμησε.» μας λέει η Χρύσα Παπαδοπούλου. Στην ερώτησή μας αν πέρασαν πειθαρχικό οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί η Χρ. Παπαδοπούλου απαντά « Όχι απλά δεν πέρασαν πειθαρχικό αλλά πήραν εύφημο μνεία από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ για την σύλληψη Ρουπακιά.»

Τι σημαντικό προκύπτει από τη δίκη

Είναι πάρα πολλά τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί και πολύ αποκαλυπτικά για τη δράση της ναζιστικής οργάνωσης σύμφωνα με τους δικηγόρους, αλλά και το Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής που συλλέγει και αναρτά στη σελίδα του κάθε νέο στοιχείο. «Τους τελευταίους μήνες γινόταν προβολή βίντεο από κλειστές εκδηλώσεις βουλευτών της ΧΑ. Σε αυτά τα βίντεο μιλούν πυρηνάρχες και βουλευτές. Εκεί αναδεικνύεται η στρατιωτική δομή της ΧΑ.» εξηγεί η Χρ. Παπαδόπουλου και προσθέτει πως έχει εκτεθεί μπροστά στους δικαστές υλικό που δείχνει πως υπάρχει στρατιωτική οργάνωση και ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη δράση τους. «Φαίνεται στα βίντεο ότι τα μέλη δρουν με εντολή της ηγεσίας. Αυτό καταρρίπτει τον ισχυρισμό κάποιων που υποστήριζαν ότι δρούσαν αυτόβουλα. Όλες οι δράσεις γίνονταν κατόπιν εντολής του ανωτέρου. Έτσι ΄έγινε και το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα.»

Η αλλαγή της υπερασπιστικής γραμμής και οι «αγωνιστές» που έγιναν «ούγκανα»

Μετά την προβολή των αποκαλυπτικών βίντεο στην αίθουσα του δικαστήριου, άλλαξε η υπερασπιστική γραμμή της ΧΑ, όπως μας λέει η Χρ. Παπαδοπούλου. «Γίνεται σημαντική προσπάθεια πλέον να διαχωριστούν οι βουλευτές από τα μέλη των ταγμάτων εφόδου. Ακούμε από την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τα μέλη αυτά «ούγκανα» και «τσίρκο Μεντράνο» από εκεί που η οργάνωση της Νίκαιας ήταν το πρότυπο. Το θέμα είναι ότι τα βίντεο δείχνουν καθαρά πως στις κλειστές αυτές εκδηλώσεις, οι βουλευτές είναι παρόντες και καθοδηγούν. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τους επευφημούσαν ακριβώς για τον ρόλο τους στην εγκληματική δράση της οργάνωσης»

Τι θα σημαίνει μια καταδίκη της ΧΑ

Αν και ακούγεται πως η δίκη αυτή καθυστερεί αναίτια, οι δικηγόροι διαφωνούν και εξηγούν πως η δίκη τραβάει σε χρόνο λόγω του όγκου της δικογραφίας καθώς εκδικάζονται 4 υποθέσεις ταυτόχρονα. Οι κατηγορούμενοι είναι 69, εκ των οποίων οι 18 είναι οι – εκλεγμένοι τον Ιούνη του 2012 – βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Εκτός του αδικήματος του άρθρου 187 (εγκληματική οργάνωση), συνεκδικάζονται τρία ακόμα κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ (Αιγύπτιοι ψαράδες) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ.

Στο τέλος του 2018 προβλέπεται να τελειώνει η ιστορική αυτή δίκη η οποία έχει τεράστια σημασία για τη δημοκρατία. Τι θα σημάνει μια καταδίκη της ΧΑ; «Το δικαστήριο διερευνά την ποινική ευθύνη συγκεκριμένων κατηγορουμένων. Μια καταδικαστική απόφαση που αφορά τους βουλευτές δεν θα σημαίνει και την απαγόρευση της ΧΑ γιατί δεν προβλέπει το σύνταγμα κάτι τέτοιο. Βέβαια, δεν υπήρχε η πρόβλεψη από τον νομοθέτη ότι θα υπάρχει νεοναζιστικό κόμμα σε δράση! Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί ο Άρειος πάγος να αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει με την ΧΑ αν καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση.» λέει η Χρύσα Παπαδοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου