Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Εντολή από τα υπόγεια του Μαξίμου

Εντολή από τα υπόγεια του Μαξίμου

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Η εντολή από τα υπόγεια του Μαξίμου για άρθρα και φωτογραφίες από την είσοδο του παιδιού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ιδιωτικό νηπιαγωγείο δόθηκε από τη Δευτέρα. Για «ξεκάρφωμα» θα βγάλουν το Σάββατο, που κυκλοφορούν οι κυριακάτικες εφημερίδες, στη σέντρα και τα παιδιά και άλλων πολιτικών που πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία. Στόχος, βέβαια, είναι να αποδομηθεί το λαϊκό πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα. 

Είχε προηγηθεί το… πιλοτικό εγγυημένο εισόδημα για να αναδείξει το λαϊκό προφίλ της κυβέρνησης και να αποπροσανατολίσει από τα νέα μέτρα(περικοπές συντάξεων και εφάπαξ, μόνιμο χαράτσι στα ακίνητα με φόρο ακόμα και για τα μαντριά κ.ά.). Η χυδαιοποίηση, όμως, αυτή της πολιτικής επικοινωνίας και ο εκτοπισμός του πολιτικού επιχειρήματος από τη ποταπή εντύπωση οδηγεί στην εκτύφλωση και στο φασισμό, καθώς απευθύνεται στο ένστικτο του πολίτη και όχι στη λογική και πολύ περισσότερο στην κριτική σκέψη του.
Μάλιστα, η μορφή αυτή της χυδαίας προπαγάνδας απευθύνεται στους πλέον ακαλλιέργητους πολίτες που δεν έχουν άλλο τρόπο να κρίνουν ειμή μόνο αναζητώντας στο δικό τους κόσμο τα σημεία προσανατολισμού τους, ώστε μέσω της ταύτισης να νοηματοδοτήσουν τα πρόσωπα της πολιτικής.
Να, λοιπόν, ποιοι εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού, να ποιοι καλλιεργούν το φασισμό. Όσο για την ίδια την πολιτική, αυτή γίνεται παράσταση και ακολουθία προσποιήσεων, μία ατέρμονη προσομοίωση όπου με την κατάλληλη σκηνοθεσία δημιουργούνται οι εντυπώσεις νοήματος εκεί όπου δεν υπάρχουν παρά μόνο ιριδίζουσες σαπουνόφουσκες. 
Η προβολή της ιδιωτικής ζωής, μάλιστα, κρίνεται αναγκαία για να εξαχθούν συμπεράσματα και να καλυφθεί το κενό ουσίας της δημόσιας εικόνας και της αδυναμίας αντιπαράθεσης με πολιτικά επιχειρήματα. Αυτό το κενό της πραγματικής πολιτικής δίνει δουλειά στους εντεταλμένους σκηνοθέτες του φόβου και των φαντασμάτων(δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, εικονολήπτες, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης), οι οποίοι με διάφορα τεχνάσματα μεταθέτουν το πεδίο της αντιπαράθεσης στο επίπεδο των ενστίκτων και των συναισθημάτων.
 Να γιατί έριξαν «μαύρο» στην ΕΡΤ. Να γιατί έκλεισαν τις περισσότερες εφημερίδες και κατέστησαν άνεργους όσους ενοχλούν. Γιατί πρέπει να ελέγχουν απόλυτα την πλύση εγκεφάλου. Γιατί πρέπει να αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα, από τα νέα μέτρα, τα οποία κατά παλαιότερη δήλωσή τους δεν θα ψήφιζαν ποτέ(αυτό έλεγαν στα προηγούμενα "νέα μέτρα"). Αλλά αν αυτό δεν είναι ολοκληρωτισμός και φασισμός, τότε τι είναι; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου