Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Θεσσαλονίκη των σκουπιδιών

Η Θεσσαλονίκη των σκουπιδιών

του Κώστα Γιαννακίδη

Eνας τεράστιος αρουραίος με κοιτάζει στο μέσον της οδού Περδίκα, Κυριακή μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Υποθέτω ότι για ένα δευτερόλεπτο κάνουμε ακριβώς τις ίδιες σκέψεις. Ο ένας φρίττει για την παρουσία του άλλου. Δεν τον αδικώ. Ο αρουραίος διασχίζει το στενό δρόμο για να πάει από τον ένα σωρό σκουπιδιών στον άλλον. Εγώ πάλι κινούμαι ανάμεσα στα σκουπίδια. Ο συμβιβασμός προέκυψε αναπόφευκτος και λογικός. Πήρα τον δρόμο και ο αρουραίος το πεζοδρόμιο. Ηταν μία αναπάντεχη συνάντηση μικρής διάρκειας που έλαβε χώρα σε απόσταση 500 μέτρων από το νέο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Βορειοδυτικά, σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων, βρίσκεται η Ροτόντα,  από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, ίσως και το πιο ενδιαφέρον. Στη φωτογραφία βλέπετε ένα από τα δύο σημεία συγκέντρωσης σκουπιδιών έξω από το μνημείο. Υπάρχει και δεύτερο που δεν φαίνεται. Είναι και άλλα, περιμετρικά του μνημείου. Για την ακρίβεια τα σκουπίδια βρίσκονται παντού περιφερειακά του κέντρου. Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη έβρεχε. Οι άστεγοι ήταν στην Παναγία Δέξια. Στην Καμάρα κάποιοι έκαναν συγκέντρωση με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες της Αφρικής. Αδέσποτα ζώα βουτούσαν στα σκουπίδια. Το σούρουπο ήρθε κρύο. Μελαγχολία.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει χρήματα όχι μόνο για να επιδιορθώσει τα απορριμματοφόρα, αλλά για να γεμίσει με βενζίνη τα διαθέσιμα αυτοκίνητα. Γενικά αυτός ο οργανισμός που στεγάζεται κάτω από το πολυτελές κέλυφος του νέου δημαρχείου είναι έτοιμος να καταρρεύσει. Ο Δήμος έχει χρέη 126 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν διαθέτει ούτε τα στοιχειώδη για την παρακολούθηση των οικονομικών του, για την ακρίβεια δεν λειτουργεί οργανωμένο λογιστήριο. Είναι επίσης αυτονόητο ότι ακόμα και αν η διοίκηση Μπουτάρη επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνες στη διαχείριση Παπαγεωργόπουλου, μάλλον δεν θα καταφέρει τίποτα περισσότερο από κάποιες γραφικές κορώνες του πρώην δημάρχου.
Ομως η Θεσσαλονίκη μετά από την υπομονή της κινδυνεύει να χάσει και την αξιοπρέπεια της. Τα σκουπίδια γύρω από τη Ροτόντα δεν προσβάλλουν μόνο την αισθητική των επισκεπτών και την εικόνα της πόλης. Πληγώνουν πρώτα τους κατοίκους της που βλέπουν τους στενούς δρόμους να παραδίδονται πλήρως στα αυτοκίνητα, τα πεζοδρόμια στα σκουπίδια και οι ελπίδες τους στην απελπισία. Και ο δήμαρχος Μπουτάρης θα μπορούσε, τουλάχιστον, να πράξει τα στοιχειώδη. Ας δώσει προτεραιότητα στον καθαρισμό των σημείων που έχουν ταυτιστεί με την εικόνα και τα σύμβολα της πόλης. Και αν, όπως λέει, θέλει να φτιάξει τη Νέα Ιερουσαλήμ, πρέπει πρώτα να καθαρίσει τα Σόδομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου