Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ο «χαμός των βιογραφικών» για μια θέση εργασίας

Ο «χαμός των βιογραφικών» για μια θέση εργασίας

Και μερικά ερωτήματα…


Image
Στη στήλη του χθες στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Στέφανος Κασιμάτης «φιλοξένησε» την επιστολή αναγνώστη του, ο οποίος-όπως γράφει- έβαλε αγγελία σε site στο ίντερνετ για να προσλάβει υπάλληλο γραφείου. Ο αναγνώστης περιγράφει το «χαμό» που έγινε από βιογραφικά στο γραφείο του:
«Επειδή πρόσφατα μια υπάλληλος αποχώρησε, διότι βρήκε εργασία σε άλλη εταιρεία, έβαλα επί πληρωμή αγγελία σε ιστοχώρο εξεύρεσης εργασίας (Skywalker). Η αγγελία μου αναρτήθηκε την Παρασκευή, ώρα 14.00. Μέχρι τις 16.00 είχα λάβει εξήντα πέντε (65) βιογραφικά! Αμέσως τηλεφώνησα στον υπεύθυνο της ιστοσελίδας να ρωτήσω μήπως είχαν κάνει εσφαλμένη ανάρτηση, με αποτέλεσμα να λαμβάνω βιογραφικά τα οποία απευθύνονταν σε άλλους εργοδότες. Όχι δεν είχε γίνει κανένα λάθος. Ως τη στιγμή που σας γράφω, δηλαδή δύο ημέρες μετά την ανάρτηση της αγγελίας μου, ακριβέστερα μετά από 54 ώρες, έχω λάβει 350 βιογραφικά, κατά μέσο όρο δηλαδή 6,5 βιογραφικά ανά ώρα.

 

Προσοχή. Η αγγελία αφορά θέση υπαλλήλου γραφείου με αποδοχές που αναλόγως προσόντων θα κυμαίνονται μεταξύ 900 και 1.400 ευρώ μηνιαίως. Δεν θα την έλεγα “ευκαιρία”, είναι όμως δυνατότητα εργασίας σε μια υγιή εταιρεία με αξιοπρεπείς συνθήκες. Για την ανάλογη θέση, προ εξαετίας μαζεύαμε -με το ζόρι- 10 βιογραφικά και ήμασταν αναγκασμένοι να βλέπουμε κάθε καρυδιάς καρύδι. Προ τριετίας, τον Μάιο του 2008, μέσα σε δύο εβδομάδες είχα λάβει 25 βιογραφικά. Φέτος, έφθασαν τα 350 σε 54 ώρες. Σημειωτέον ότι οι αποστέλλοντες τα βιογραφικά είναι κατά 80% πτυχιούχοι ελληνικού πανεπιστημίου, κατά 75% γυναίκες, κατά 45% σταζιέρ, κατά 95% άνεργοι και κατά 75% ηλικίας κάτω των τριάντα ετών. Δεν ξέρω τι βλέπετε εσείς σε αυτό το δείγμα, εγώ βλέπω απελπισία και κοινωνική έκρηξη. Η Ελλάδα επιστρέφει τάχιστα στη δεκαετία του 1960 και μάλιστα δίχως τις ευκαιρίες που πρόσφερε εκείνη η δεκαετία».
«Αυτά μας έγραψε ο αγαπητός Β. Κ», συμπληρώνει ο δημοσιογράφος. Για να ενημερώσει στη συνέχεια και για την εξέλιξη: «Την επομένη όμως επανήλθε, για να με ενημερώσει ότι σε 72 ώρες τα βιογραφικά είχαν φθάσει τα 500. Τη μεθεπομένη, με νέα επιστολή του, μου γνωστοποίησε ότι τα βιογραφικά ήσαν πλέον 650. Ύστερα, υποθέτω ότι, θα έχασε το μέτρημα...»
Αυτά γράφει ο αναγνώστης και γεννάται ένα ερώτημα: Πως ο Παπανδρέου θα φτιάξει τη νέα Ελλάδα που οραματίζεται, όταν νέοι άνθρωποι με προσόντα, σπουδές κτλ. «στριμώχνονται» απελπισμένα  για μία από τις ελάχιστες αγγελίες που δημοσιεύονται πια για πρόσληψη προσωπικού. Και κυρίως που θα στηριχθεί για να τη φτιάξει όταν αυτοί οι άνθρωποι αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αναχωρούν για το εξωτερικό. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκλεγεί, μία από τις πρώτες του δηλώσεις ήταν πως θα καλέσει τους επιφανείς της ομογένειας για να χτίσουμε μαζί τη νέα Ελλάδα. Τελικά αντί να έρθουν οι ομογενείς, γίνονται ομογενείς οι νέοι της Ελλάδας. Τα τηλεφωνήματα στις ελληνικές πρεσβείες για ερωτήματα από νέους Έλληνες σχετικά με την εργασία έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό ενώ στην Αυστραλία οι ομογενείς «πιέζουν» την κυβέρνηση της χώρας, να δεχτεί το Ελληνικό  «κύμα» που έρχεται…Kι αν στη δεκαετία του '60 οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και αναζητούσαν την τύχη τους στο εξωτερικό άνθρωποι με τη βασική ή καθόλου εκπαίδευση, τώρα αναχωρεί το καλύτερα "εξοπλισμένο" και πιο ελπιδοφόρο για το ελληνικό μέλλον  δυναμικό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου